L.S.
Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van juni staat hieronder klaar.
Dit is de laatste nieuwsbrief die, volgens afspraak met de Heer Arjen van Rijn, niet meer gefactureerd zal worden.
Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.
De Nieuwsbrief gaat aanstaande vrijdag de deur uit.
Hartelijke en oprechte dank voor de jarenlange samenwerking.
Met vriendelijke groeten,
Leslie Versweyveld Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief redactie@gridforum.nl
nieuwsbrief201606 logo
Nieuwsbrief
De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing
Nummer juni 2016 Activiteiten The final curtain - Dit is de laatste nieuwsbrief van de Vereniging Gridforum Nederland ⇒ http://www.gridforum.nl Zoals u in de nieuwsbrief van mei kon lezen, wordt de Vereniging Gridforum Nederland op 27 juni 2016 ontbonden. Dit is dan ook de laatste nieuwsbrief die u van ons krijgt. Graag danken wij al onze lezers van harte voor hun belangstelling en voor het in ons gestelde vertrouwen. Voor meer informatie over de Vereniging en het archief van de nieuwsbrief kunt u nog terecht op de website van Gridforum.nl http://gridforum.nl/
Primeur Magazine: Een prima alternatief voor de Gridforum Nieuwsbrief ⇒ http://primeurmagazine.com/subscribe.html Voor de lezers onder u die niet graag hun portie nieuws over de ontwikkelingen in HPC, supercomputing, Cloud, quantum computing en aanverwante technologieen missen biedt /Primeur Magazine/ wellicht een interessant en valabel alternatief. De /Primeur/ nieuwsdienst bestaat reeds sedert 1984 en heeft een sterke focus op Europa. /Primeur Magazine/wordt door hetzelfde team gemaakt dat ook voor u maandelijks de Nieuwsbrief verzorgde. Als u zich inschrijft, krijgt u wekelijks een update in het Engels over deze ontwikkelingen in uw e-mail box. Misschien het overwegen waard?
Cursussen en evenementen 28-30 september 2016 - Digitale Infrastructuren voor Onderzoek 2016 in Krakau, Polen ⇒ http://www.digitalinfrastructures.eu/ Digitale Infrastructuren voor Onderzoek 2016 (DI4R) is de eerste conferentie die gezamenlijk wordt georganiseerd door EGI, EUDAT, GEANT, OpenAIRE en RDA Europa met de nadruk op de gebruikers. De conferentie wordt gehouden tussen 28 en 30 september 2016 in Krakau, Polen. U kunt nog een poster indienen tot en met 20 juli 2016. Als u een onderzoeker bent of een onderzoeksgemeenschap vertegenwoordigt, dan is dit uw kans om uw behoeften aan rekenkracht voor te leggen aan alle grote e-infrastructuren en projecten. Als u een service aanbieder bent, is deze conferentie een gelegenheid om te brainstormen over nieuwe diensten en om strategieen vorm te geven met collega's. Het doel is om een aantrekkelijk programma samen te stellen om nieuwe samenwerkingen te voeden, vernieuwing te promoten en een breder begrip te creeren van e-infrastructuren binnen de onderzoeksgemeenschap.
13 oktober 2016 - 4de Nationale eScience Symposium in Amsterdam ArenA → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160531-15-0-46.html Het eScience Center organiseert zijn 4de Nationale eScience Symposium in de Amsterdam ArenA op 13 oktober 2016 tussen 9u30 en 18u00 onder het thema "Science in a Digital World". "Wetenschap in een Digitale Wereld" is een daglang event waar wetenschappers en onderzoekers vanuit verschillende disciplines elkaar ontmoeten om te ontdekken hoe digitale technologie de wetenschappelijke praktijk beinvloedt. Het symposium bestaat uit vijf thematische sessies die gegevensgedreven en computerintensief onderzoek van wereldklasse laat zien in verschillende domeinen: Sport en eZorg, Sociale Wetenschappen, Astronomie, Slimme Energie, en Datawetenschappen. De thematische sessies worden georganiseerd in partnerschap met ASTRON, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), COMMIT2data, Leiden Centre of Data Science (LCDS) en SURFsara.
Ledennieuws CERN technologie voor de Large Hadron Collider evolueert van computing Grid tot scientific Cloud → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160531-15-12-33.html Tijdens de EGI Conferentie 2016 in Amsterdam, spraken wij met Eckhard Elsen, Directeur voor Onderzoek en Computing bij CERN in Geneve, Zwitserland. Eckhard Elsen sprak over enkele programma's die uitgevoerd worden bij CERN. CERN is voornamelijk bezig met fundamentele natuurkunde en deeltjesfysica waarin onderzoekers protonen op elkaar laten botsen met hele hoge energie en daarbij kijken naar de resultaten van deze botsingen. De botsingen worden geregistreerd in zeer grote detectoren die een enorme hoeveelheid gegevens spuien voor verdere analyse. De groep natuurkundigen gaat bij elkaar zitten om doorheen de gegevensbestanden te zeven op zoek naar zeldzame resultaten van de botsingen die leiden tot nieuwe inzichten in de natuurkunde. Een voorbeeld hiervan is de ontdekking van het Higgs deeltje vier jaar geleden. De lange zoektocht naar dit deeltje leidde tot de Nobelprijs voor Francois Englert en Peter W. Higgs. Uiteraard willen de onderzoekers een dergelijke fundamentele ontdekking graag herhalen. Daarom verhogen ze de interactiegraad, die luminositeit genoemd wordt. In de volgende zes jaar wil men zo een graad van magnitude winnen bij de interactie en nog een volgende graad tegen 2025. Dan zal het volume aan gegevens dat kunstmatig wordt gegenereerd reeds bij de grootste ter wereld zijn. Als men een factor van 100 toevoegt, kan men begrijpen dat de onderzoekers behoefte hebben aan de grootst mogelijke rekenkracht.
Philips en SURFsara gaan samen big data-onderzoeksdiensten aanbieden → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160531-15-59-47.html Philips en SURFsara zijn een samenwerkingsverband aangegaan om het HealthSuite-cloud platform van Philips te koppelen aan de nationale ICT-infrastructuur voor onderzoek van SURF. Doel is het opzetten van een veilige cloud-gebaseerde onderzoeksomgeving met geavanceerde analysemogelijkheden waar zorginstituten samen kunnen werken aan studies met Big Data. De geintegreerde diensten zullen specifieke ondersteuning bieden voor onderzoek op het gebied van gepersonaliseerde behandelingen en population health management. Dit onderzoek is bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van nieuwe gerichte therapieen voor darm-, prostaat- of borstkanker. Hiervoor moet een allesomvattend beeld van de gezondheid van een patiënt worden verkregen. Daarvoor moeten enorme hoeveelheden gegevens worden samengevoegd die lange periodes bestrijken en die afkomstig zijn van medische scanners, weefselbiopsieen, uitslagen van laboratoriumonderzoek en genoomonderzoek. Bij populatieonderzoek moeten zeer grote verzamelingen gegevens over de gezondheid van grote groepen mensen worden samengevoegd. Deze gegevensverzamelingen worden vervolgens geanalyseerd om zelfs de kleinste correlaties en patronen te ontdekken die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot betere behandelingen.
Bram Schermers wint Amsterdam Science & Innovation Award 2016 → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160531-16-27-34.html Bram Schermers verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek is met zijn inzending MaMaLoc de winnaar van de Amsterdam Science & Innovation Award 2016, de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. MaMaLoc is een techniek ter verbetering van de borstkankerbehandeling. De stimuleringsprijs ging naar Marte Otten, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam voor de feeling-thermometer, een online app voor het zichtbaar maken van onbewuste opvattingen. De publieksprijs is gewonnen door Hedy Folkersma van het Academisch Medisch Centrum voor Hydrocephalus Early Advanced Diagnostics (HEAD), een device om in een vroeg stadium een waterhoofd bij pasgeborenen te diagnosticeren. De Amsterdam Science & Innovation Award is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee met een maatschappelijke en/of een commerciele toepassing, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar is de elfde editie van deze prijs. De Award wordt georganiseerd door Innovation Exchange Amsterdam (IXA) en de Gemeente Amsterdam. Partners van het event zijn Amsterdam Science Park, Sanquin, CWI, NKI, Amolf en Nikhef.
PRACEdays16 besluit met vervulde ambities maar ook met verhoogde ambities ⇒ http://www.prace-ri.eu/pracedays16/ Meer dan 220 deelnemers maakten hun opwachting bij de gezamenlijke en parallelle sessies voor keynote presentaties en discussies over en tussen wetenschap, bedrijfsleven en HPC tijdens PRACEdays16 tussen 10 en 12 mei 2016 in Praag, Tsjechische Republiek. Voor het eerst waren de PRACEdays16 het centrale event van de Europese HPC Summit Week die met een workshop van EXDCI startte op 9 mei, gevolgd door een EuroLab4HPC workshop op 10 mei, en afsloot met een ETP4HPC workshop op 11 mei. Het PRACEdays16 programma bestond uit 8 keynote presentaties en 18 sessielezingen die een waaier aan HPC-gerelateerde thema's behandelden uit wetenschap en industrie. Er werden ook 4 prijzen uitgedeeld. De PRACEdays16 Beste Poster Prijs ging naar Samet Demir van de Technische Universiteit in Istanboel voor zijn poster met als titel "Computational design of hydrogen storage materials". Niels Aage van de Technische Universiteit van Denemarken kreeg de PRACEdays16 Prijs voor Beste Industriele Presentatie met als titel "Ultra large scale structural optimisation-topology optimized wing structure". Matthieu Chavent van de Oxford Universiteit ging naar huis met de PRACEdays16 Prijs voor Beste Wetenschappelijke Presentatie over "Membrane Protein Crowding: filling the gap between computations and experiments". De PRACE Ada Lovelace Prijs voor HPC werd officieel overgemaakt aan Zoe Cournia van de Biomedische Onderzoeksstichting aan de Academie van Athene (BRFAA) in Griekenland. PRACEdays17 zal deel uitmaken van de Europese HPC Summit Week 2017 in Barcelona, Spanje in mei 2017.
Robots planten zich voort → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160601-14-20-56.html
Sciencefiction wordt werkelijkheid: het is VU-hoogleraar kunstmatige intelligentie Guszti Eiben en zijn team als eerste ter wereld gelukt om robots te ontwikkelen, die zich kunnen voortplanten. Deze doorbraak is een belangrijke eerste stap in de Industriele Evolutie en kan in de toekomst een grote rol spelen bij onder andere het koloniseren van Mars. Op 26 mei 2016, tijdens Campus Party in Jaarbeurs Utrecht, paarden twee van Eibens robots en werd de allereerste robotbaby onthuld.Dankzij deze manier van voortplanten ontwikkelen de robots niet alleen hun brein door te leren, maar ook hun lichaam door te evolueren. Doordat de robotouders kiezen voor een geschikte paringspartner die over bepaalde gewenste eigenschappen beschikt, verbeteren volgende generaties hun vorm en gedrag: ze passen zich aan hun omgeving en de taak die ze moeten uitvoeren, aan. Dat maakt ze in de toekomst geschikt voor inzet op terreinen waarvan de omstandigheden van tevoren niet bekend zijn, zoals in onderwatermijnen of op andere planeten.
eduroam viert 2 keer 1 miljard roamingverificaties ⇒ http://www.eduroam.org/happy-1000000000th/ Je viert niet vaak een miljardste 'verjaardag', maar op 17 mei 2016 vierde eduroam er zelfs 2: 2 keer 1 miljard roamingverificaties. Die laten goed zien hoe internationale samenwerking kan leiden tot een wereldwijde dienst voor wifi-toegang in onderwijs en onderzoek. eduroam vierde de registratie van 1 miljard roamingverificaties sinds het begin van 2016. Met andere woorden: 1 miljard keer is er dit jaar een gebruiker ingelogd op eduroam ergens ter wereld. eduroam vierde ook de 1 miljardste internationale roamingverificatie sinds eduroam werd gelanceerd. Dus sinds de introductie is er 1 miljard keer verbinding gemaakt door een gebruiker van buiten zijn of haar land van herkomst. Vanaf het begin in Nederland in 2002, met een handvol universiteiten, is eduroam uitgegroeid tot een dienst met dekking in meer dan 70 landen en tienduizenden wifi-hotspots over de hele wereld. eduroam is een mooi voorbeeld van een succesvolle internationale samenwerking. Deskundigen uit de hele wereld hebben bijgedragen om ervoor te zorgen dat onderzoek en onderwijs van deze dienst kan profiteren.
eScience team neemt deel aan MS Hackathon ⇒ http://www.esciencecenter.nl/news/escience-team-participates-in-ms-hackathon
Op 21 en 22 mei 2016 nam een team van eScience Onderzoeksengineers deel aan de MS hackathon met als doel te laten zien dat samenwerkingen tussen verschillende disciplines en perspectieven kunnen leiden naar concrete oplossingen die de zorg verbeteren. Bij deze hackathon ging de grootste aandacht naar de chronische maar onvoorspelbare ziekte Multiple Sclerose. Mobile Doctors organiseerde in samenwerking met MoveS, VUmc, IBM en PWC de grootste MS Hackathon van Europa. Honderdvijftig artsen, programmeurs, engineers, hackers, creatieven en patienten sloten zich een weekend op in de strijd tegen MS. Multiple sclerose (MS) is een van de meest ongrijpbare ziektes. Door verschillende disciplines bij elkaar te brengen in een hackathon hoopten de organisatoren artsen en onderzoekers nieuwe inzichten in MS te laten opdoen en het leven voor patienten te vergemakkelijken.
LISA Pathfinder overtreft verwachtingen → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160610-10-0-9.html De LISA Pathfinder-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met succes precisietechnologie getest voor het meten van zwaartekrachtsgolven vanuit de ruimte. De metingen van de afgelopen twee maanden tonen aan dat het technologische concept - met lasers heel nauwkeurig de variatie in de afstand meten tussen twee testblokjes die in vrije val door de ruimte reizen - de verwachtingen overtreft. In een artikel verschenen in/Physical Review Letters/, toont het team van LISA Pathfinder (LPF) aan dat de twee testblokjes ten opzichte van elkaar vrijwel niet bewegen. De gemeten onderlinge versnelling is minder dan een tienbiljardste van de zwaartekrachtsversnelling op aarde (g). De succesvolle test maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van eLISA, een groot observatorium in de ruimte voor het waarnemen van zwaartekrachtsgolven, afkomstig van exotische objecten en verschijnselen in het heelal. eLISA gaat rond 2034 de ruimte in. Nederlandse ingenieurs, natuurkundigen en sterrenkundigen zijn nauw betrokken bij beide missies. Ruimteonderzoeksinstituut SRON heeft in de aanloop naar de lancering testapparatuur ontwikkeld voor LISA Pathfinder. TNO heeft verschillende systemen getest en ontwikkeld, waaronder een systeem dat ervoor zorgt dat de laserbundels van eLISA exact op de goede plek terechtkomen. Zelfs over een afstand van 1 miljoen km. Voor eLISA bundelen Nikhef, de Radboud Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, de Vrije Universiteit Amsterdam en SRON de krachten op wetenschappelijk gebied. Nikhef, TNO, NOVA en SRON werken samen in de technologieontwikkeling voor eLISA.
SURF Jaaroverzicht 2015: terugblik in een nieuw jasje ⇒ http://jaaroverzicht.surf.nl/ In het online SURF Jaaroverzicht krijgt u een terugblik op 2015, met veel beeld, video's en links naar relevante publicaties en interviews. Het jaaroverzicht geeft een indruk van de activiteiten die plaatsvonden in 2015, en de resultaten die SURF samen met de instellingen heeft behaald. Het SURF Jaaroverzicht 2015 is een gezamenlijke uitgave van SURFmarket, SURFnet en SURFsara. Het laat aan de hand van een aantal thema's zien wat er in 2015 allemaal gebeurd is. 2015 was het jaar waarin SURF officieel een cooperatie werd en waarin nog enkele organisatorische wijzigingen plaatsvonden. SURF verwelkomde een aantal nieuwe leden, en in Utrecht betrokken SURFmarket, SURFnet en het SURF-bureau een nieuw pand in Hoog Catharijne. Er is gestart met de voorbereidingen van SURFwireless, govroam werd gelanceerd, de migratie naar SURFnet7 is afgerond en er zijn voorbereidingen getroffen voor diens opvolger: SURFnet8. In 2015 maakten meer onderzoekers gebruik van de nationale rekensystemen Lisa en Cartesius. SURFsara hielp onderzoekers met het verwerken van steeds grotere en complexere datasets, onder meer door middel van workshops. SURFconext introduceerde sterke authenticatie, het gebruik van SURFdrive nam sterk toe en de nieuwe HPC Cloud kwam beschikbaar voor de Nederlandse onderwijs- en onderzoeksgemeenschap. SURF bracht het Cyberdreigingsbeeld opnieuw uit en stelde een modelbeleid op voor responsible disclosure. SURF startte een aanbestedingstraject voor all-in-one Learning Management Systemen (LMS'en) en de webwinkel SURFspot werd volledig vernieuwd. In 2015 vond de Innovation Challenge plaats, werd een puzzel voor onderwijslogistiek ontwikkeld en verscheen het vierde Trendrapport Open en online onderwijs. Grote stappen zijn gezet naar een model van open access publiceren, het samenwerkingsverband Knowledge Exchange bestond 10 jaar en het Landelijk Coordinatiepunt Research Data Management werd opgericht.
Requests For Proposals SURFnet8 geopend → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160610-10-25-45.html SURFnet heeft voor SURFnet8 twee Requests For Proposals (RFP) gepubliceerd. SURFnet8 biedt SURFnet de mogelijkheid in de nabije en verdere toekomst een zeer vooruitstrevend netwerk te blijven leveren aan zijn aangesloten instellingen. In de RFP's wordt beschreven hoe het nieuwe SURFnet8-netwerk eruit moet komen te zien. Aan netwerken worden steeds hogere eisen gesteld door ontwikkelingen in het onderwijs en onderzoek. Capaciteit, flexibiliteit en snelle dienstverlening worden belangrijker door bijvoorbeeld het uitbesteden van diensten naar cloudleveranciers. Daarnaast willen instellingen een netwerk dat grote datastromen aankan, en waarop experimenten mogelijk zijn. Binnen dit netwerk is niet alleen flexibiliteit, maar juist ook stabiliteit van belang. Instellingen willen dat SURFnet inspeelt op al deze vragen met SURFnet8; de volgende generatie van het SURFnet-netwerk.
Nauwkeurige eigenschappen higgsboson gepubliceerd ⇒ http://www.nikhef.nl/generalstorage/tt-news/nieuws/nieuws-item/article/nauwkeurige-eigenschappen-higgsboson-gepubliceerd/1/
Op 8 juni is een gezamenlijke paper van de ATLAS- en CMS-collaboraties over een gecombineerde meting van koppelingseigenschappen van het higgsboson op arXiv verschenen. Deze combinatie van 17 eerder gepubliceerde deelresultaten over higgs koppelingssterktes in individuele vervalskanalen en experimenten is de meest precieze experimentele test van eigenschappen van het higgsboson tot nu toe. De resultaten zijn gebaseerd op de data die zijn genomen tijdens LHC Run-1. Voor deze gecombineerde data analyse zijn theoretische voorspellingen voor signaal en achtergrond aangepast naar de meeste recente berekeningen. De behandeling van theoretische en experimentele systematische onzekerheden in ATLAS en CMS zijn geharmoniseerd. Ook zijn (gedeeltelijk) gecorreleerde systematische effecten tussen experimenten en kanalen meegenomen in de analyse. De gemeten precisie van higgs koppelingssterktes varieert tussen de 10% en 25% afhankelijk van het vervalskanaal en de theoretische aannames in het model. De Nikhef ATLAS-groep heeft aan de Run-1 metingen van Higgs bosonen in de vervalskanalen naar W,Z bosonen en tau leptonen gewerkt, alsmede Higgs boson productie in associatie met top quark paren. Zowel de statistische modellen voor alle individuele metingen in vervalskanalen in ATLAS en CMS als ook het gecombineerde model in deze paper zijn uitgevoerd met RooFit. Dit is een framework voor het beschrijven en combineren van statistische modellen dat is ontwikkeld op Nikhef. Nikhef promovendus Stefan Gadatsch heeft een groot gedeelte van de berekeningen voor deze gezamenlijke paper uitgevoerd.
Stan Gielen per januari 2017 voorzitter nieuw NWO → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160610-11-7-22.html Prof. dr. C.C.A.M. (Stan) Gielen wordt per 1 januari 2017 voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO verandert op dit moment ingrijpend. Bestuurlijk en als organisatie wordt ze overzichtelijker en samenhangender. Daardoor wordt ze beter toegerust om haar kerntaken, financiering en vernieuwing van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en het beheer van acht nationale onderzoeksinstituten, ook in de toekomst optimaal uit te voeren. Vanaf 1 september 2016 is Stan Gielen als aanstaande bestuursvoorzitter betrokken bij de verdere invulling van deze organisatieverandering. Stan Gielen (1952) is tot 1 september 2016 hoogleraar biofysica en decaan van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Nationaal en internationaal is hij een vooraanstaand onderzoeker met een track record in multidisciplinaire samenwerking, van biologie en informatica tot cognitieve neurowetenschappen. Hij begeleidde meer dan 60 promovendi, beschikt over brede bestuurlijke ervaring en heeft zich tijdens zijn decanaat laten kennen als iemand die actief de verbinding zoekt. Onder andere als mede-oprichter van een spin off-bedrijf heeft Stan Gielen zich verbinder van onderzoek met de maatschappij getoond.
PRACE brengt 17de editie van nieuwsbrief uit ⇒ http://www.prace-ri.eu/IMG/pdf/PRACE_Newsletter_17.pdf De 17de editie van de PRACE nieuwsbrief is beschikbaar voor download. In dit nummer komen volgende onderwerpen aan bod: versneld aardbevingsonderzoek met VERCE; PRACE onderweg; achte innovatieve projecten van Europese SMEs geselecteerd in derde SHAP Call; toekomstige PRACE training events; PRACE sponsert MEP Awards 2016; PRACE leden op short list voor prestigieuze ACM Gordon Bell Prize 2015.
Supercomputers ontdekken ondergronds lavameer ⇒ https://sciencenode.org/feature/supercomputer-spots-lava-lake-.php Vlak onder een Zuid-Koreaans eilandje ligt een meer van lava. De simulaties die hebben geleid tot deze ontdekking werden uitgevoerd op supercomputer Piz Daint aan het Zwitserse National Supercomputing Center en de Huygens van SURFsara, die inmiddels is opgevolgd door supercomputer Cartesius. Onderzoekers Saule Simute en Andreas Fichtner ontdekten een reservoir van magma ongeveer 50 km onder Ulleung, een eilandje in de Japanse zee. Het magmareservoir, dat zij de Ulleung-anomalie hebben genoemd, is ongeveer 300 km breed en 200 km diep. Het eiland zelf is slechts ongeveer 10 km breed. Het onderzoek is gepubliceerd in het /Journal of Geophysical Research/. Om de lava te lokaliseren, gebruikten Fichtner en zijn team gegevens van seismische golven van 58 aardbevingen. Zij vergeleken deze golven vervolgens met seismische-golfsimulaties. Deze simulaties leverden een driedimensionale weergave op van de aardkorst en de bovenste mantel van de Japanse eilanden en het gebied daaromheen. "Nieuw aan onze methode is de mogelijkheid om zo veel mogelijk informatie uit de gegevens te halen - en daardoor zijn we erin geslaagd om nieuwe aspecten van de structuur van de aarde te ontdekken, zoals dit reservoir", vertelde Fichtner, hoogleraar aan het ETH Instituut voor Geofysica , aan /Science Node/. "Maar het vereist enorme rekenkracht." Fichtner's simulaties namen ongeveer 10 miljoen CPU- en GPU-uren in beslag op Piz Daint bij het Zwitserse National Supercomputing Center (CSCS) en de inmiddels ontmantelde Huygens bij SURFsara.
Bart van Wees is laureaat van de NWO-Spinozapremie 2016 → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160614-17-1-58.html Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de Rijksuniversiteit Groningen en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen. De onderzoeksobjecten van Bart van Wees zijn doorgaans pas onder een elektronenmicroscoop goed zichtbaar. Hij bouwt 'nanodevices', elektronische schakelingen waarvan het hart kan bestaan uit lagen van 1 atoom dikte. Op die schaal domineren de wetten van de kwantummechanica. "Dat vond ik tijdens mijn studie natuurkunde in Delft al een boeiend vak", vertelt Van Wees in zijn kantoor in het Natuur- en Scheikundegebouw op de Zernike Campus. Daar werkt hij sinds 1991, toen hij overkwam van de TU Delft.
Ruben van den Brink nieuw afdelingshoofd Network van SURFnet → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160614-20-17-24.html SURFnet heeft Ruben van den Brink per 1 juni 2016 aangesteld als afdelingshoofd Network. Hij vervangt hiermee Bram Peeters. Van den Brink is in zijn nieuwe functie onder meer verantwoordelijk voor de uitrol van SURFwireless en van het nieuwe netwerk SURFnet8. De afdeling Network telt ruim 30 medewerkers in 5 teams. Van den Brink komt bij Ericsson vandaan, waar hij ruim 7 jaar werkte in verschillende functies; de laatste twee jaar als Head of Managed Service Delivery. Hij was betrokken bij het uitzenden van de publieke radio- en televisiezenders (NPO), de studiodienstverlening voor de NOS en het digitaal archief van NIBG. Later was hij commercieel verantwoordelijk voor de colocatie en channel distribution contracten van de Media Gateway, het data center waar broadcasters en distributeurs bij elkaar komen om content uit te wisselen. De recente upgrade van het data center, waarbij nieuwe noodvoorzieningen zijn gerealiseerd, was een van zijn belangrijkste projecten. Na zijn studie deed Van den Brink ruim 4 jaar wiskundig onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waarna hij de overstap maakte naar Technicolor.
SURF steekt ruim 22 miljoen in supercomputer → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160614-9-43-20.html Om de toekomstige economische groei en concurrentiekracht van Nederland te versterken, investeren bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk 134 miljoen euro in tien toonaangevende onderzoeksprojecten. Het betreft uiteenlopende projecten die zich richten op innovatie op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur, waaronder de supercomputer van SURF. Een deel van deze investeringen wordt door het kabinet voorgeschoten in de vorm van renteloze leningen. Het gaat om een bedrag van veertig miljoen euro uit het zogeheten Toekomstfonds. Het kabinet draagt via het Toekomstfondskrediet voor Onderzoeksfaciliteiten (TOF) veertig miljoen euro bij. Dit hebben minister Kamp van Economische Zaken (EZ), minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) bekend gemaakt. De nu geselecteerde projecten zijn van uiteenlopende aard. Op ICT-vlak gaat er een krediet van ruim elf miljoen euro naar het Toekomstfondsvoorstel RekenDeltaPlan van SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. De lening maakt het voor SURF mogelijk om de nationale supercomputerfaciliteit verder uit te bouwen en te vernieuwen. Daarvoor heeft het in totaal een budget van ruim 22 miljoen ter beschikking, aldus Rik Sanders van /Computable/.
Wetenschappelijk software ontwikkelaar VORtech viert 20ste verjaardag onder heldere HPC hemel → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20160614-9-59-2.html Op 31 mei 2016 vierde VORtech zijn 20ste verjaardag met een event in het Meisjeshuis in Delft. VORtech Computing specialiseert zich in wetenschappelijke software ontwikkeling en combineert daarbij diepgaande kennis van wiskundige modellering, simulatie en computerwetenschappen met beproefde software ontwikkelingsmethodes. Onder het thema "Modellen en Gegevens, achter- en vooruitblik" verkende VORtech de intersecties van het voorspellen met fysische modellen en gegevens. Zo waren er voordrachten van Arthur Veldman, professor in Computationele Modellering aan de Universiteit van Groningen, en van Geurt Jongbloed, professor in Wiskundige Statistiek aan de Technische Universiteit van Delft. Nadien, tijdens de verjaardagsdrink in de hal en op het terras van het Meisjeshuis, hadden we de gelegenheid om te praten met Mark Roest en Edwin Vollebregt, de twee stichters van VORtech Computing. Edwin Vollebregt vertegenwoordigt de V van VORtech en studeerde toegepaste wiskunde aan de Technische Universiteit van Delft. Mark Roest, de R van VORtech, heeft een achtergrond in natuurkunde. Nu is hij de algemene directeur van VORtech.
Jobcorner Selecties voor SISSA/ICTP Master in High Performance Computing ⇒ http://www.prace-ri.eu/IMG/pdf/MHPC-2016-eng.pdf Nog tot en met 6 juli 2016 kunt u zich aanmelden voor selectie voor het Master in High Performance Computing (MHPC) programma dat studenten voorbereidt op een carriere in het snelgroeiende domein van HPC. SISSA en ICTP bieden een stimulerende onderzoeksomgeving. Het programma combineert lezingen met praktische sessies en toegepaste projecten om toekomstige HPC specialisten op te leiden voor de universiteit of de industrie. De MHPC cursussen worden geent op uitdagende wetenschappelijke en technische problemen die een HPC benadering vragen. De lezingen worden aangeboden door SISSA en ICTP docenten en erkende internationale experten. Beide instituten hebben een lange staat van dienst en ervaring in het ontwikkelen en toepassen van wetenschappelijke computermodellen voor onderzoek. Studenten die het programma succesvol afronden zijn in staat om problemen op te lossen die geavanceerde computationele technieken vereisen op verschillende domeinen. Zij kunnen ook technologische kwesties met betrekkingen tot HPC overbrengen in alle wetenschappelijke en industriele omgevingen.
eScience Center zoekt eScience research coordinator ⇒ http://www.esciencecenter.nl/community/job-opportunity/we-are-looking-for-an-escience-research-coordinator
Het eScience Center werft een eScience research coordinator aan. De geschikte kandidaat is een wetenschapper die kan werken op het snijpunt van wetenschappelijke disciplines en hoog-kwalitatieve digitale technologieen, waarbij van technologie gebruik gemaakt wordt om wetenschappelijke doorbraken te creeren. De kandidaat heeft een PhD en heeft ervaring met het ontwikkelen en toepassen van wetenschappelijke digitale technologie in een of meerdere onderzoeksdomeinen. De kandidaat wil graag zijn kennis en ervaring delen buiten het eigen domein. De taak bestaat in het coordineren van projecten uit de NLeSC portfolio waarbij de kandidaat functioneert als de voornaamste schakel tussen de externe projectleiders en het NLeSC. De kandidaat heeft line management verantwoordelijkheden voor een aantal eScience onderzoeksengineers en werkt zelf ook als research engineer in NLeSC projecten. De kandidaat vertaalt wetenschappelijke vraagstukken naar oplossingen die effectief digitale technologieen toepassen en zal het gebruik van eScience technologieen promoten. De kandidaat zal zelfstandig methodologieen ontwikkelen, toepassingen en hoog-kwalitatieve software, die gemakkelijk inzetbaar zijn door wetenschappers in een gecoordineerde eScience infrastructuur. Ook wetenschappelijke bijdragen worden verwacht. Solliciteren kan nog tot en met 7 augustus 2016.
*© Nieuwsbrief*