L.S.

Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van mei staat hieronder klaar. 

De convocatie voor de Algemene Ledenvergadering werd in de nieuwsbrief opgenomen en staat ook op de gridforum.nl website.

Is het wellicht aangewezen om deze convocatie ook nog een keert apart via e-mail bericht aan het adressenbestand te versturen?  Graag uw mening hierover aub.

Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.

De Nieuwsbrief gaat aanstaande maandag de deur uit.

Suggesties voor een allerlaatste Nieuwsbrief voor juni 2016 graag uiterlijk 1 juni naar het redactie-adres sturen.

Met vriendelijke groeten,

Leslie Versweyveld
Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief
redactie@gridforum.nl

nieuwsbrief201605
logo

Nieuwsbrief

De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing









Nummer mei 2016
Activiteiten
27 juni 2016 - 16h30 - Convocatie voor de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Gridforum Nederland in zaal A1.04 aan het Science Park 904, Amsterdam →
Hierbij nodigen we alle leden van Gridforum Nederland uit voor een Algemene Ledenvergadering. Belangrijkste agendapunt is de opheffing van de vereniging. Aan alle goede dingen komt een eind. Voor het Gridforum is dat nu. De aandacht van de community voor grids als technologie voor gedistribueerde computing is inmiddels verlegd naar onderwerpen als clouds en big data. Het bestuur heeft enkele jaren geleden al besloten geen contributie meer te heffen en de activiteiten te beperken tot het uitbrengen van de maandelijkse nieuwsbrief. Nu is de kas van de vereniging leeg. De agenda van de Alagemene Ledenvergadering is bijgevoegd. We hopen van harte U allen te ontmoeten.
Cursussen en evenementen
2-3 juni 2016 - Mozilla Science Lab Global Sprint in Amsterdam ⇒
Het eScience Center zal gastheer zijn voor het Mozilla Science Lab Global Sprint in het Amsterdam Science Park. Op 2 en 3 juni wordt de Sprint gehouden op ongeveer 30 lokaties over de hele wereld. Het Mozilla Science Lab is een gemeenschap van onderzoekers, ontwikkelaars en bibliotheekhouders die onderzoek open en toegankelijk maken en open science leiders versterken door het sluiten van verbintenissen, mentorschap en project-gebaseerde opleiding. Dit tweedaags sprint event brengt onderzoekers, code-experten, bibliotheek-specialisten en het algemene publiek samen over de hele wereld om te hacken rond open science en open data projecten in hun gemeenschappen. Dit jaar zijn er vier tracks waartoe iedereen kan bijdragen met tools, citizen science, open educatieve resources en open data. Het event bij het eScience Center vindt telkens op de twee dagen tussen 9u00 en 17u00 plaats aan het Science Park 140.
27-29 juni 2016 - PRACE PATC Cursus: Intel MIC Programming Workshop in Muenchen, Duitsland ⇒
Het PRACE Advanced Training Center (PATC) organiseert tussen 27 en 29 juni 2016 een Intel MIC programmeerworkshop bij het Leibniz Rekencentrum op de universiteitscampus Garching bij Muenchen in Duitsland. De cursus gaat over Intel's nieuwe Many Integrated Core (MIC) architectuur en behandelt verschillende programmeer- en optimalisatietechnieken voor Intel Xeon Phi coprocessoren. De eerste 2 dagen bieden een inleiding op de Intel MIC architectuur en verschillende Intel Xeon Phi programmeringsmodellen, met tussendoor een groot aantal praktische sessies. Deze vinden plaats op het SuperMIC systeem van het Leibniz Rekencentrum. Tijdens de laatste dag worden geavanceerde thema's behandeld en zijn er presentaties over ervaringen en best practices in het gebruik van Intel Xeon Phi-gebaseerde systemen zoals Salomon bij IT4Innovations in de Tsjechische Republiek, het grootste Intel Xeon Phi-gebaseerde systeem in Europa.
29 juni - 1 juli 2016 - Workshop over HPC voor watergerelateerde risico's in Muenchen, Duitsland ⇒
Het Tsjechische-Beierse Competence Team voor Supercomputing Applications nodigt alle geinteresseerde onderzoekers uit voor een workshop over grootschalige simulatie van watergerelateerde risicoscenario's. U kunt ook nog een bijdrage leveren voor de workshopdag van 30 juni over alle aanverwante thema's, zoals simulatie van door regen veroorzaakte overstromingen, het opsteken van stormen, tsunami's en soortgelijke rampen. Speciale aandacht genieten presentaties die de vereisten en verlangde features van toekomstige simulatiesoftware behandelen, parallellisatie voor huidige en nieuwe HPC platformen, alsmede het opzetten van schaalbare simulatie workflows in supercomputing omgevingen. Deelname is gratis. Indien u een presentatie wil geven, kunt u titel en korte samenvatting van 10 tot 20 lijnen mailen naar Michael Bader .
6-8 juli 2016 - 9de Internationale Workshop over Parallelle Matrix Algoritmen en Toepassingen in Bordeaux, Frankrijk ⇒
De 9de Internationale Workshop over Parallelle Matrix Algoritmen en Toepassingen (PMAA16) wordt georganiseerd in Bordeaux, Frankrijk tussen 6 en 8 juli 2016. U kunt zich nog inschrijven. Voor PhD studenten is deelname gratis. Bij de uitgenodigde sprekers zijn Cleeve Ashcraft, LSTC, Livermore, die vanuit bedrijfsperspectief zal spreken over nieuwe solvers; Costas Bekas, IBM, Zwitzerland, die het zal hebben over HPC Frontiers in Cognitieve Computing; Thierry Deutsch, CEA, Frankrijk, met een presentatie over de lineaire scaling methode met Daubechies Wavelets voor elektronische structuurcalculatie; en Jack Dongarra, Universiteit van Tennessee, Oak Ridge National Laboratory, en Universiteit van Manchester, die de huidige stromingen binnen high-performance computing zal behandelen, samen met de uitdagingen voor de toekomst.
Ledennieuws
1 miljard euro voor Quantum Flagship →
De Europese Commissie heeft voorgesteld 1 miljard euro beschikbaar te maken voor een Quantum Flagship, een grootschalig Europees onderzoeksprogramma voor kwantumtechnologie. Binnen het Quantum Flagship zullen wetenschappers van verschillende disciplines de kwantummechanica verder ontwikkelen en worden er nieuwe toepassingen op de markt gebracht. UvA-hoogleraar Harry Buhrman is een van hen. Het voornemen voor een Quantum Flagship is onderdeel van het 'Technology Package', een breed pakket aan maatregelen om de digitale economie van Europa te versterken. Dit maakte de Europese Commissie bekend op 19 april 2016. De lidstaten spreken zich op 26 mei uit over deze maatregelen in de Raad voor Concurrentievermogen. Harry Buhrman, hoogleraar computerwetenschappen aan de UvA, onderzoeker bij het Centrum Wiskunde & Informatica en directeur van onderzoekscentrum QuSoft voor kwantumsoftware, is 1 van de Nederlandse initiatiefnemers van het voorstel.
Zeldzame aardmetalen voor kwantumopslag →
Zeldzame aardmetalen, Rare-earth materialen, zijn goede kandidaten om kwantuminformatie op te slaan, omdat de ongewenste interactie met hun omgeving minimaal is. Aan de andere kant zorgt dit gebrek aan interactie voor een erg lage respons op licht, waardoor data lezen en wegschrijven moeilijk wordt. Leidse natuurkundigen hebben nu een effect met recordhoogte gemeten dat deze wisselwerking met licht vergroot. Publicatie gebeurde op 25 april in Nature Photonics. Normale computers voeren berekeningen uit met bits - enen en nullen. Kwantumcomputers gebruiken daarentegen qubits. Deze informatie-eenheden zijn een superpositie van 0 en 1; ze representeren tegelijkertijd een nul en een 1. Het stelt kwantumcomputers in staat om informatie te verwerken op een compleet nieuwe manier, wat ze exponentieel sneller maakt in specifieke gevallen, zoals het oplossen van wiskundige problemen of encrypties ontcijferen.
Finalisten Amsterdam Science & Innovation Award bekend →

De finalisten voor de Amsterdam Science & Innovation Award 2016 zijn bekend. De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, had de moeilijke taak om 10 finalisten te selecteren uit alle inzendingen van de Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. De innovaties en nieuwe technologieen bieden baanbrekende oplossingen voor zeer uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Op 26 mei wordt de winnaar van de Amsterdam Science & Innovation Award bekend gemaakt. De middag, die in het teken staat van innovaties en ondernemerschap, wordt geopend door wethouder Kajsa Ollongren. Na een selectieprocedure door de vakjury is er een gevarieerde selectie finalisten gekozen die allen meedingen naar de Amsterdam Science & Innovation Award. De innovatieve ideeen lopen zeer uiteen van nieuwe medische hulpmiddelen tot een online tool voor psychologische analyse en ideeen relevant voor de creatieve industrie. Zo bestaan de finalisten uit: een nieuw HIV vaccine, een intelligente vetmonitor die het zichtbaar maakt of je dieet werkt, een hulp- middel ter verbetering van de lokalisatie van borsttumoren en een manier om in een vroeg stadium een waterhoofd te detecteren.

Inspirerende 7 minute speeches op SURFnet Relatiedag 2016 ⇒
De 7 minute speeches van de SURFnet Relatiedag 2016 op 7 juni aanstaande in Utrecht zijn bekend. De programmacommissie heeft 10 inspirerende sessievoorstellen geselecteerd van SURFnet-medewerkers en externen. In het programma van de SURFnet Relatiedag zijn naast keynotes, programma-onderdelen gericht op onderlinge kennisuitwisseling en workshops ook 7 minute speeches opgenomen. Tien sprekers verzorgen korte, inspirerende presentaties over uiteenlopende onderwerpen. De 7 minute speeches worden deels door externen en deels door SURFnet-medewerkers verzorgd. Onderwerpen van de 7 minute speeches zijn onder andere het project CU2030, internetontwikkelingen, de toekomst van het SURFnet-netwerk, het met ICT faciliteren van onderzoek op de campus, DDoS-preventie en recente ontwikkelingen op het gebied van cloud.
Nikhef en Albert-Einstein-Institut tekenen samenwerkingsovereenkomst →
Op 25 april 2016 hebben Nikhef en het Duitse Albert-Einstein-Institut in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte een verklaring ondertekend om de wetenschappelijke en technologische samenwerking op het gebied van zwaartekrachtsgolvenonderzoek verder te versterken. Plan is ook om een gezamenlijke visie op een nieuwe (derde generatie) detector voor zwaartekrachtsgolven te ontwikkelen. De ondertekening vond plaats tijdens de Hannover Messe 2016, de grootste technologiebeurs ter wereld. Een van de meest veelbelovende toekomstige projecten is de "Einstein Telescoop" (ET), een detector die veel nauwkeuriger kan meten dan de huidige instrumenten. Het doel van de nu getekende samenwerkingsovereenkomst tussen Nikhef en het Duitse Albert-Einstein-Institut (AEI) is om te komen tot een gezamenlijke visie op het zwaartekrachtsgolvenonderzoek en op de ontwikkeling van nieuwe detectoren.
Special Breakthrough Prize voor de detectie van zwaartekrachtsgolven ⇒
De wetenschappers en ingenieurs die bijdroegen aan de detectie van zwaartekrachtsgolven ontvangen een Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics van het selectiecomite van de Breakthrough Prize in Fundamental Physics. De Special Breakthrough Prize kan op elk moment in de erkenning van een uitzonderlijke wetenschappelijke prestatie worden verleend. De 3 miljoen dollar aan prijzengeld zal worden verdeeld tussen de drie oprichters van Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) (1 miljoen dollar) en de 1012 anderen die bijdroegen aan het experiment (2 miljoen dollar). Onder hen zijn de 1005 auteurs van LIGO en zuster experiment Virgo Collaboration, die bijdroegen aan het paper die de ontdekking van de gravitatiegolven beschrijft. De 22 auteurs van de VU, Nikhef en de Radboud Universiteit delen mee in dit prijzengeld. De Breakthrough Prize is toegekend aan de onderzoekers voor het opnemen van de golven van twee botsende zwarte gaten over meer dan een miljard lichtjaar afstand. De Breakthrough Prizes eren belangrijke, vooral recente, prestaties in de fundamentele natuurkunde, levenswetenschappen en wiskunde. De Breakthrough Prize in the Fundamental Physics werd in 2012 opgericht en wordt uitgereikt aan personen die een diepgaande bijdrage aan de menselijke kennis hebben geleverd. Het staat open voor alle natuurkundigen - theoretisch, wiskundige, experimentele - die werken aan de grootste mysteries van het heelal.
Nieuwe zoekmachine geeft sneller goede resultaten →
Hoe weet Google welke zoekresultaten het moet laten zien? UvA-promovendus Anne Schuth ontwikkelde een nieuwe methode waarbij tientallen tot honderden zoekalgoritmen tegelijkertijd met elkaar vergeleken kunnen worden. Daardoor kan sneller dan nu bepaald worden welk zoekalgoritme het beste is. De promotieplechtigheid vindt op 27 mei plaats aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Er zijn vaak miljoenen webpagina's die een mogelijk antwoord op een zoekvraag geven. Zoekmachines als Google ontwikkelen constant nieuwe algoritmen om die miljoenen pagina's te sorteren. Anne Schuth richtte zich in zijn onderzoek op methoden om deze zoekalgoritmen op een efficiente manier met elkaar te kunnen vergelijken. Op dit moment wordt daarbij onder andere de zogeheten interleaving-methode gebruikt. Daarbij worden twee algoritmen vergeleken door de zoekresultaten van deze algoritmen om-en-om in een enkele resultatenlijst aan een gebruiker van de zoekmachine te tonen. De gebruiker kan vervolgens niet zien waar de resultaten vandaan komen en klikt gewoon op het resultaat dat het meest bevredigende antwoord geeft. Bij de interleaving-methode wordt gekeken welke van de twee zoekalgoritmen dit antwoord gaf en concludeert dat dit algoritme beter was. Als dit herhaald wordt voor miljoenen gebruikers, kan betrouwbaar vastgesteld worden welk zoekalgoritme beter werkt.
Case study: 20% energiebesparing dankzij simpele truc →
Met Demand Based Switching zet een processor bij beperkt gebruik automatisch de kloksnelheid omlaag. Hierdoor bespaar je stroom, zonder dat het impact heeft op de performance. Diederik de Graaf deed onderzoek naar de servers van SURFdrive en ontdekte dat het energieverbruik omlaag kan met ongeveer 20%. Dit simpele trucje bestaat al een tijdje, maar wordt verrassend weinig gebruikt. Vooral bij kleinere data centers, waar Nederland er juist veel van heeft, wordt het nog weinig toegepast. Bij SURFsara staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Er werden verschillende initiatieven gestart die een bijdrage leveren aan kennis en bewustwording op het gebied van duurzaam ondernemen en groene ICT. Stroomverbruik speelt hierbij een belangrijke rol. Door de enorme wereldwijde groei van het aantal data centers en servers, stijgt het stroomverbruik in een rap tempo. Adviesbureau CE Delft verwacht volgens een rapport uit 2016 een groei in stroomverbruik door datacenters van 80% in de periode 2013-2020. Nederland is bij uitstek een populair land voor data centers.
Delftse onderzoekers presenteren bouwsteen quantumcomputer met ingebouwde correctie van fouten →
Een quantumcomputer gebruikt bits die niet alleen 0 of 1, maar ook 0 en 1 tegelijk kunnen zijn. Helaas is deze quantuminformatie zo fragiel, dat deze al snel verloren gaat. Een team wetenschappers onder leiding van Tim Taminiau van QuTech in Delft heeft nu als eerste laten zien hoe fouten in een quantumberekening kunnen worden opgespoord en actief kunnen worden hersteld, zonder dat de quantuminformatie verloren gaat. Door herhaaldelijk quantumfoutcorrectie toe te passen met elektronen- en kernspins in diamant, wisten ze de gevoelige quantuminformatie langer te bewaren dan zonder deze foutcorrectie. Het oplossen van fouten in quantumberekeningen is cruciaal voor de ontwikkeling van een werkende quantumcomputer. De wetenschappers publiceerden er over op 5 mei in Nature Communications.
Voorjaarseditie 2016 van de e-IRG nieuwsbrief nu beschikbaar voor download ⇒
De voorjaarseditie 2016 van de e-IRG nieuwsbrief is nu beschikbaar voor download. Deze editie bevat samenvattingen van de e-IRG Delegates Meetings en e-IRG Workshop in Luxemburg; de nieuwe "Missie en Visie" verklaring van e-IRG; overzichten van de ICT2015 Netwerk sessie, de lancering van de ESFRI Roadmap 2016, de Open Science panel sessie met Sverker Holmgren, en de 7de RDA Plenary Meeting; interviews met Barend Mons over de vraag naar databeheerders, met de e-IRG en ESFRI Voorzitters over de toekomst van e-Infrastructuren; met Rudi Balling over hoe om te gaan met de lawine van gegevens, met Paolo Budroni over de e-Infrastructuren in Oostenrijk, met Mirat Satoglu die uitlegt hoe Turkije zich voorbereidt voor de Europese Open Science Cloud, met Anwar Osseyran over de nieuwe cooperatieve structuur van SURF, en met de delegatie uit Azerbeidjan over hun partnerschap met de Europese Gemeenschap; de aankondiging van het Europese Open Science Cloud initiatief en zijn verhouding met de e-IRG Roadmap; en nog veel meer.
Jaarrapport 2015 van het eScience Center nu beschikbaar voor download ⇒
Het eScience Center heeft zijn jaarrapport voor 2015 uitgebracht. Dit rapport bevat een overzicht van de verschillende projecten die verleden jaar het licht zagen. Verder kunt u een viertal interviews lezen met Sally Wyatt, eHumanities Group, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Faculteit van Kunst en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Maastricht over haar rol bij het eScience Adviescomite; met Sylvia Kuijpers, Walter Lioen en Frank Seinstra over de samenwerking tussen SURFnet, SURFsara en het eScience Center; met Alexander Rinnooy Kan, Universiteit van Amsterdam over de Nationale Onderzoeksagenda; en met Jisk Attema, Maarten van Meersbergen en Oscar Martinez Rubi, eScience research engineers, over het gebruik van point clouds in het Via Appia project. U krijgt ook een overzicht van de events waar het eScience Center in 2015 bij betrokken was.
Call voor Papers voor de PGAS Applications Workshop ⇒
De PGAS Applications Workshop wordt gehouden op 14 november, 2016 in Salt Lake City, Utah, tijdens SC16 en in samenwerking met SIGHPC, de ACM Special Interest Group voor HPC. Het doel van de PAW workshop is om een forum te bieden voor het voorstellen van case studies van PGAS programmeringsmodellen in de context van reele toepassingen als een middel om praktische toepassingen van PGAS technologieen beter te begrijpen. Er wordt uitgekeken naar papers en presentaties die in detail praktische PGAS toepassingen beschrijven, met inbegrip van karakterisering van schaalbaarheid en performatie, van uitdrukking en programmeerbaarheid, alsmede mogelijke nadelen of ruimte voor verbetering in bestaande PGAS modellen. Naast het informeren van andere toepassingsprogrammeerders over het potentieel dat beschikbaar is via PGAS programmering, streeft de workshop ernaar om deze ervaringen te communicerren naar leveranciers van compilers, ontwerpers van bibliotheken, en systeemarchitecten om bredere ondersteuning te verwerven voor PGAS programmering binnen de gemeenschap. Papers zijn welkom tot en met 31 juli 2016.
Het samenweven van het Internet of Things, cloud en big data vormt motor voor creatie van levendig ecosysteem van innovatie, volgens Mario Campolargo →
Tijdens Cloudscape 2016 in Brussel, spraken we met Mario Campolargo, Directeur van het Internet of Things bij de Europese Commissie. We vroegen hem uit over de meest relevante thema's in cloud computing. Deze thema's kwamen ter sprake tijdens de Cloudscape meeting waar de uitbouw van cloud, het Internet of Things en het gegevensbeheer in hun samenhang bekeken werden. Mario Campolargo kreeg de gelegenheid om in contact te komen met het bedrijfsleven tijdens het event en kwam tot de conclusie dat het onvermijdelijk is dat het Internet of Things, gegevens en cloud nu werkelijk aan het opkomen zijn. Hij ziet het samenweven van deze drie sleutelconcepten als een echte motor voor de creatie van een levendig ecosysteem van innovatie. Europa is bezig met het uitbouwen van de Digital Single Market. Hierin kunnen cloud, Internet of Things (IoT) en big data van elkaar profiteren. IoT heeft behoefte aan een Digital Single Market omdat men anders niet kan komen tot plug en play, tot logistiek die Europa doorkruist; men kan geen gegevens uit steden van Noord-Europa vergelijken met gegevens uit steden van Zuid-Europa en geen apps ontwerpen die grenzen overschrijden. Terzelfdertijd maakt cloud technologie de Digital Single Market mogelijk omdat het gegevens samenbrengt, gegevensanalyse bevordert en data services mogelijk maakt naar het publiek toe. Deze link is dus erg krachtig.
Rene Belso pleit ervoor dat georganiseerde topwetenschappers hun zeg hebben over e-Infrastructuur subsidies →
Tijdens de e-IRG Workshop in Amsterdam spraken we met Rene Belso, Hoofd van Ontwikkeling en Internationale Relaties bij de Deense e-Infrastructuur Cooperatie (DeIC) over de toekomst van e-Infrastructuren. Rene Belso legde uit dat men zich moet aanpassen aan de veranderende structurele setting voor de infrastructuurleveranciers. Enkele dynamische elementen worden meer en meer evident. De doorsnee onderzoekers bijvoorbeeld, die buiten het rijk van de meer fundamentele harde wetenschap werken, zijn behoorlijk tevreden met wat de commerciele markt kan aanbieden. Zij verhuizen naar Dropbox, naar de Amazon compute Cloud enz. Zij zijn tevreden met een goede gebruikersinterface en een betrouwbare service. Natuurlijk zien ze hier nooit of uiterst zelden de rekening voor. Maar ze houden van deze oplossingen die ze kunnen krijgen op de privemarkt. Uiteraard zijn er problemen met veiligheid en controle over eigenaarschap maar toch houdt dit hen niet tegen. Dit is een ontwikkeling die wellicht van blijvende aard is.
e-IRG en ESFRI voorzitters Sverker Holmgren, John Womersley en Giorgio Rossi zetten tulpenboompje op over wederzijdse samenwerking →
Ter gelegenheid van de gezamenlijke e-IRG/ESFRI bijeenkomst in Amsterdam op 11 maart 2016 spraken we met Sverker Holmgren, e-IRG voorzitter; John Womersley, huidige ESFRI voorzitter; en Giorgio Rossi, de huidige vice-president en toekomstige voorzitter van ESFRI. Ze waren alle drie aandachtige getuigen bij de verschillende events in Amsterdam in maart jongstleden rond het thema van e-infrastructuren en onderzoeksinfrastructuren, zoals de e-IRG Open Workshop, de ESFRI experience workshop en het ESFRI roadmap lanceringsevent. Sverker Holmgren van e-IRG legde uit wat e-infrastructuren inhouden. Zij vormen de ICT resources die nodig zijn om aan moderne wetenschap te doen, varierend van netwerkconnectiviteit via gedistribueerde computing, data-diensten, data-opslag en high-performance computing. e-Infrastructuren zijn een reeks diensten voor het beoefenen van wetenschap. ESFRI-voorzitter John Womersley ging in op onderzoeksinfrastructuren. Een onderzoeksinfrastructuur is de inrichting, apparatuur of kapitaalinvestering die wetenschappers nodig hebben om het beste uit hun onderzoekscapaciteiten te krijgen. ESFRI heeft een specifieke verantwoordelijkheid voor een samenhangende strategie-geleide aanpak van de grote onderzoeksfaciliteiten die een pan-Europese investering en bundeling van middelen tussen alle Europese landen vereisen om wetenschap op topniveau te leveren.
Quantum Manifesto: Europa koploper in quantumtechnologie →
3400 topmensen uit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven roepen de Europese Unie op om 1 miljard euro te investeren in de doorontwikkeling van quantumtechnologie. Met deze oproep, het Quantum Manifest, steunen zij het initiatief van minister Henk Kamp en eurocommissaris Guenther Oettinger om te komen tot 1 Europees programma voor quantumtechnologie. Op 17 mei 2016 namen Kamp en Oettinger het Quantum Manifest in ontvangst tijdens een conferentie in het kader van het Europees voorzitterschap in Amsterdam. Door haar vele toepassingsmogelijkheden kan quantumtechnologie een belangrijke bijdrage leveren aan wereldwijde maatschappelijke uitdagingen. De rekenkracht en precisie van deze technologie bieden oplossingen voor mondiale vraagstukken over het klimaat, energie, gezondheidszorg en veiligheid. Europa wil haar vooraanstaande positie op het gebied van quantumtechnologie vasthouden en verder uitbouwen. Om dit te bereiken is door minister Kamp van Economische Zaken en EU-Commissaris Oettinger voor Digitale Economie en Samenleving, samen met andere lidstaten, het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen gewerkt aan een Quantum Manifesto. Dit manifest bevat een allesomvattende Europese strategie voor de ontwikkeling van quantumtechnologie. Dit manifest moet ervoor zorgen dat Europa haar voorhoedepositie behoudt en verstevigt en werd tijdens Quantum Europe 2016 op 17 en 18 mei uitgebreid gepresenteerd en besproken.
SURFsara partner in Centre of Excellence in Computational Biomedicine ⇒
De Europese Commissie heeft in het kader van het Horizon 2020-programma subsidie toegekend aan het project CompBioMed. Hiermee wordt CompBioMed het negende zogeheten Europese 'Centre of Excellence for computing applications'. SURFsara is een van de Nederlandse partners van dit project. CompBioMed wil het gebruik van high performance computing bevorderen binnen de biomedische modelleringsgemeenschap. Denk hierbij aan simulaties en analyses met hoge betrouwbaarheid ter ondersteuning van het ontwikkelen van geneesmiddelen en de klinische praktijk. Een specifieke toepassing zou de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen kunnen zijn. SURFsara, de Universiteit van Amsterdam en twee MKB-bedrijven zijn de Nederlandse partners van dit Europese project. Een van de andere Europese partners is het Franse Atos/Bull, de leverancier van de Nederlandse nationale supercomputer. Het project start op 1 september 2016 en wordt voorgesteld tijdens de Virtual Physiological Human Conferentie die wordt gehouden tussen 26 en 28 september 2016 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.
Frank Linde wordt lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ⇒
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft zestien nieuwe leden gekozen, waaronder voormalig directeur Nikhef, Frank Linde. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van voordrachten van 'peers' binnen en buiten de Akademie. De KNAW telt circa vijfhonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op 12 september 2016 worden de nieuwe Akademieleden geinstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW. Frank Linde, hoogleraar experimentele hoge-energiefysica Universiteit van Amsterdam, is een van de toonaangevende wetenschappers in Nederland op het gebied van de hoge-energiefysica - elementaire deeltjesfysica. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de zoektocht naar nieuwe deeltjes en het bepalen van hun karakteristieken. Lindes bijdragen aan het ontwerp en de bouw van de hypergevoelige ATLAS-detector bij CERN's Large Hadron Collider zijn algemeen erkend. De ATLAS-detector is een van de twee instrumenten waarmee uiteindelijk in 2012 het Higgs-deeltje is ontdekt. Daarnaast heeft Linde zich actief ingezet voor een versterking van het astrodeeltjesfysica-onderzoek in Nederland door 'zijn' instituut - Nikhef - te betrekken bij de speurtochten naar de directe detectie van zwaartekrachtsgolven (Virgo experiment) en de enigmatische donkere materie (XENON experiment). Onlangs is Linde benoemd als voorzitter van het Astroparticle Physics European Consortium.
Nikhef-onderzoekers ontvangen Vidi-subsidies ⇒
Nikhef-onderzoekers Sebastiano Bernuzzi en Tristan du Pree ontvangen elk een Vidi-subsidie voor hun onderzoek. Vidi is een financieringsinstrument uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Het stelt onderzoekers die al een aantal jaren onderzoek doen op postdocniveau in staat een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en daartoe zelf 1 of meer onderzoekers aan te stellen. Het maximale bedrag dat kan worden ontvangen met een Vidi-subsidie is 800.000 euro. Dr. Sebastiano Bernuzzi, die binnenkort werkzaam zal zijn bij de zwaartekrachtsgolven onderzoeksgroep van Nikhef, bestudeert botsingen van neutronensterren die tot de meest energierijke fenomenen in het universum behoren. Dit soort gebeurtenissen worden op unieke wijze geidentificeerd door de kleine zwaartekrachtsgolven die uitgezonden worden op akoestische frequenties. Om toekomstige observaties mogelijk te maken zullen de onderzoekers dee symfonie van zwaartekrachtsgolven berekenen door de ruimte-tijd vergelijkingen van Einstein op te lossen met gebruik van supercomputers. Dr. T.A. Tristan du Pree is gekend van het ATLAS-experiment. In 2012 werd het Higgs-boson ontdekt, aan de LHC versneller van CERN. In dit onderzoek dat in het ATLAS-experiment zal plaatsvinden, zullen fysici Higgs-bosonen gebruiken om met precisiemetingen de eigenschappen te bestuderen, om andere scalar-deeltjes te zoeken, en om een licht proberen te werpen op donkere materie - een nieuwe stap in de deeltjesfysica.
Jobcorner
Hartree Centre zoekt Hoofd Programmabeheer ⇒
Tot en met 29 mei 2016 kunt u solliciteren voor de vacature van Hoofd Programmabeheer bij het Hartree Centre in Warrington, UK. De succesvolle kandidaat biedt expertise voor het afleveren van de volledige dienst door het Hartree Centre. Hij/zij zorgt ervoor dat Hartree zijn positie behoudt en nog uitbreidt als een wereldcentrum in computerwetenschappen. De kandidaat trekt investeerders aan vanuit de regering en de industrie. Hij/zij neemt de verantwoordelijkheid voor de daadwerkelijke coordinatie en beheer van alle projecten binnen het Hartree Centre en zorgt ervoor dat het centrum kan uitpakken met een kostbewuste activiteit van wereldklasse. De kandidaat zal een team van projectbeheerders leiden en het personeel ondersteunen zodat het Hartree Centre een reeks van onderzoeksprogramma's en projecten op tijd en binnen het budget kan afleveren naar ieders tevredenheid. Projecten varieren van onderzoek in een vroeg stadium tot het helpen van klanten om nieuwe producten op de markt te brengen. Er kunnen ook interne projecten bijzitten op het gebied van procesverbetering.








© Nieuwsbrief