Als ik op de link voor de Philips job klik, lijkt die niet meer te bestaan. Ik doe navraag – maandag uitslag. (want als dat zo is, kan ie er beter uitgehaald worden) Grt! Serge
Serge Vrijaldenhoven Privacy Officer (CISSP, CIPP/E) e-Science Support, Philips Research
High Tech Campus 36 p.004, 5656AE EINDHOVEN, The Netherlands +31 40 27 41694, serge.vrijaldenhoven@philips.com
Wednesdays absent --- (please check agenda there are exceptions) Fridays: only security related matters (not privacy) Upcoming absence: out of office: Monday 27 April, back: Thursday 30 April
From: gridforum-bestuur-bounces@nikhef.nl [mailto:gridforum-bestuur-bounces@nikhef.nl] On Behalf Of Gridforum.nl Nieuwsbrief Sent: vrijdag 17 april 2015 10:45 To: Gridforum.nl Bestuur Subject: [Gridforum.nl-bestuur] Nieuwsbrief April 2015
L.S.
Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van april staat hieronder klaar.
Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.
De Nieuwsbrief gaat aanstaande dinsdag de deur uit.
Suggesties voor de Nieuwsbrief van mei 2015 graag uiterlijk 4 mei naar het redactie-adres sturen.
Met vriendelijke groeten,
Leslie Versweyveld Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief redactie@gridforum.nlmailto:redactie@gridforum.nl [logo]
Nieuwsbrief
De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing
Nummer april 2015
Cursussen en evenementen
22 april 2015 - Tweede SIG meeting Computer Resources voor Life Science Onderzoek in Utrecht ⇒ http://surfsara.nl/form/second-sig-meeting-compute-resources-for-life-science-research
Op 22 april 2015 vindt de tweede SIG meeting over computer resources voor life science onderzoek plaats in SURF room 3.5, Moreelsepark 48, 3511 EP Utrecht, tussen 13u00 en 17u00. De special interest group (SIG) "Compute Resources for Life Science Research" (CRLS) werd opgezet in januari 2015 om de vereisten, use cases en modellen te bespreken om computer resources op te schalen. Tijdens deze tweede SIG CRLS meeting, worden best practices voorgesteld en besproken in het opzetten, onderhouden en leveren van ondersteuning van/op high performance computing faciliteiten voor onderzoek. Tevens worden de bedrijfsmodellen van HPC faciliteiten behandeld. Deelname is gratis maar inschrijving verplicht.
26 mei 2015 - De realisatie van Exascale in Europa voor de industrie in Dublin, Ierland ⇒ http://exascale-projects.eu/
Op 26 mei 2015 tijdens de PRACEdays15 in Dublin, Ierland zullen 6 Europese exascale projecten - CRESTA, DEEP/DEEP-ER, EPiGRAM, EXA2CT, NUMEXAS en MontBlanc - zich voorstellen in een niet te missen conferentieprogramma met als titel "Enabling Exascale in Europe for Industry". In zes sessies zullen de projecten demonstreren hoe hun onderzoeksinspanningen kunnen bijdragen tot het gebruik van HPC in de Europese industrie. De sprekers zullen hun onderzoeksinzichten delen met speciale aandacht voor de vereisten en uitdagingen voor toekomstige exascale computing. Zij zullen concrete voorbeelden aanhalen uit verschillende industrietakken, zoals bijvoorbeeld de energiesector, de farmaceutische industrie en de luchtvaart. De keynote presentatie wordt verzorgd door Dr. Eric Chaput, senior manager Methods & Tools Flight Physics bij Airbus. Hij zal zijn exascale visie uiteenzetten gebaseerd op zijn ervaringen uit eerste hand als een jarenlange industriele gebruiker van HPC.
3 juni 2015 - e-IRG Open Workshop over Open Science en e-Infrastructuren ⇒ http://e-irg.eu/e-irg-workshop-june-2015
De volgende open e-IRG Workshop vindt plaats op 3 juni 2015 in Riga, Letland. De workshop behandelt het thema van Open Science voor e-Infrastructuren. Er zal gediscussieerd worden over de vereisten en gevolgen van de overgang naar Open Science voor het e-Infrastructuur beleid. Volgende onderwerpen komen aan bod: beheer van de toegang tot gegevens, computer en netwerk resources; het delen van resources en de kennisoverdracht. Workshop sessies zullen ook handelen over hoe verschillende manieren van beleid moeten worden aangepast om Open Science te ondersteunen en hoe verschillende lidstaten en geassocieerde landen voordeel kunnen halen uit deze veranderingen.
8 oktober 2015 - Derde Nationale eSience Symposium in Amsterdam ArenA ⇒ http://www.esciencecenter.nl/symposium2015
Op 8 oktober 2015 vindt het Derde Nationale eScience Symposium plaats in Amsterdam ArenA. Onder de title 'Accelerating Scientific Discovery' zal de organisatie wetenschappers en onderzoekers vanuit alle disciplines introduceren tot digitale technologieen die relevant zijn voor hun vakgebied. Onderzoekers vanuit de academische wereld en de industrie, studenten, datawetenschappers, wetenschappelijke administrateuren, CIOs en CTOs worden allen verwacht. Scheikundigen, natuurkundigen, sociale wetenschappers, computerwetenschappers, wiskundigen en meer zullen er zeker hun gading vinden. Inschrijven is gratis en kan vanaf heden.
Ledennieuws
Europese Commissie lanceert oproep aan studenten en jonge onderzoekers om deel te nemen aan ICT 2015 ⇒ http://ec.europa.eu/digital-agenda/news-redirect/22011
Studenten, jonge onderzoekers en vernieuwers onder de 30 kunnen hun kandidatuur indienen om actief deel te nemen aan ICT 2015 dat plaatsvindt tussen 20 en 22 oktober 2015 in Lissabon, Portugal. Kandidaten kunnen de Gids voor jonge studenten en vernieuwers raadplegen, de vragenlijst beantwoorden en zich registreren voor 31 mei 2015. ICT 2015 biedt de kans aan 40 van de meest knappe studenten, onderzoekers en vernieuwers van een land of universiteit rechthebbend op EU subsidie binnen het Horizon 2020 Raamwerk Programma voor Onderzoek en Innovatie om deel te nemen aan de conferentie en de debatten over ICT; de netwerksessie bij te wonen; interviews te houden; en te ontdekken wat Europa te bieden heeft aan innovatie. De Europese Commissie staat in voor de reis- en verblijfkosten van de geselecteerde deelnemers.
Essentials 4 Data Support, een aanrader voor de datasupporter ⇒ http://datasupport.researchdata.nl/
Essentials 4 Data Support is een introductiecursus van Research Data Netherlands (RDNL). De cursus is bedoeld voor diegenen die onderzoekers (willen) ondersteunen bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata. Nieuwe rondes vinden plaats op 21 mei en 17 september 2015. De cursisten van de eerste 4 rondes van Essentials 4 Data Support waren positief gestemd over de RDNL-cursus voor data supporters. Zij waren met name te spreken over de helderheid van de online teksten, de huiswerkopdrachten - zoals het schrijven van een datamanagementplan - en de kwaliteit van de gastsprekers op de 2 contactdagen. U kunt zich inschrijven voor de nieuwe rondes van 21 mei en 17 september 2015. De kosteloze online-only cursus is doorlopend beschikbaar.
ALICE Thesis Award voor Nikhef-promovendus → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150416-13-6-57.html
Deepa Thomas, vorig jaar gepromoveerd bij prof. Thomas Peitzmann en dr. Andre Mischke, beiden onderzoekers bij Nikhef, heeft de 'ALICE thesis award' 2014 gewonnen. ALICE is 1 van de experimenten met de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) van CERN en levert jaarlijks zo'n 75 proefschriften op. Met haar proefschrift 'Jet achtige correlaties van zware quark deeltjes in proton-proton en lood-lood botsingen in ALICE' heeft Thomas volgens de ALICE Thesis Committee een belangrijke bijdrage aan het experiment geleverd en dit uitstekend beschreven. Haar promotie werd gefinancierd uit de ERC-Starting/Consolidator Grant van Andre Mischke. Het ALICE experiment onderzoekt de eigenschappen van materie onder de extreme omstandigheden zoals die kort na de oerknal bestonden. Natuurkundigen vermoeden dat het heelal toen bestond uit quark-gluonplasma, een gloeiend hete en zeer compacte soep van elementaire deeltjes. Met de LHC, de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld, is het de afgelopen jaren voor het eerst goed gelukt om dit quark-gluonplasma te maken. Experimenteel natuurkundigen onderzoeken met de speciaal voor dit doel gebouwde detector ALICE hoe deze 'oersoep' zich gedraagt.
Onderzoekers kunnen subsidie aanvragen bij Netherlands eScience Center → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150414-15-12-4.html
Subsidies van het Netherlands eScience Center bestaan uit geld en het beschikbaar stellen van e-scienceonderzoeksingenieurs. Elk aspect van e-science en het benutten van e-infrastructuur om wetenschappelijke problemen op te lossen, komt potentieel in aanmerking voor subsidie. Er zijn 2 financieringsmodellen: Large Projects en Path-Findingprojecten. De samenwerking tussen academische partners en het Netherlands eScience Center (NLeSC) verloopt voornamelijk in zogeheten Large Projects. Al deze gesubsidieerde projecten moeten een urgent wetenschappelijk probleem bij de hoorns vatten. Daarnaast moeten ze innovatieve, herbruikbare e-science kunnen toevoegen aan de nationale en internationale e-infrastructuur.
Patrick Decowski benoemd als hoogleraar ⇒ http://www.nikhef.nl
Nikhef-onderzoeker Patrick Decowski is per 1 maart 2015 benoemd tot hoogleraar Experimentele Astrodeeltjesfysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Decowski is programmaleider van de Nikhef-groep Donkere Materie, die onderzoek doet aan de XENON100 en XENON1T-experimenten bij het ondergrondse Gran Sasso National Laboratory in Italie. Decowski is lid van het UvA GRAPPA zwaartepunt, een samenwerking tussen deeltjesfysica-, theorie- en astrofysicagroepen met het doel om astrodeeltjesfysicaonderzoek uit te voeren. Decowski's belangrijkste wetenschappelijke interesses liggen op het gebied van fundamentele eigenschappen van neutrino's en donkere materie.
Nieuwe organisatiestructuur NWO en FOM bekend → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150415-9-5-59.html
Op 13 april heeft NWO de nieuwe strategienota gepresenteerd aan staatssecretaris Dekker van OCW. Bij deze gelegenheid zijn ook de contouren geschetst van de nieuwe NWO-organisatie. Vier domeinen gaan de hoofdstructuur vormen, waaronder 1 breed betadomein. De NWO-instituten worden gezamenlijk ondergebracht in een aparte beheerseenheid. Dit betekent een opsplitsing van de huidige FOM-organisatie. Het granting deel zal samen met de Chemische Wetenschappen, Astronomie, Wiskunde, Informatica, en Aard- en Levenswetenschappen het nieuwe betadomein vormen. Het deel van FOM dat nu de FOM-instituten beheert wordt de kern van het nieuwe NWO-organisatieonderdeel dat alle NWO-instituten gaat beheren en ondersteunen.
Nieuwe cloudaanpak van SURF voortvarend van start ⇒ http://www.surf.nl/themas/cloud/surf-cloudprojecten/index.html
De kernwoorden van SURF's nieuwe cloudaanpak zijn 'vraaggestuurd' en 'samen met early adopters'. In 2 cloudprojecten werkt SURF met instellingen aan nieuwe dienstverlening. Het project Webservices gaat van start, nu alle betrokken instellingen een intentieverklaring hebben ondertekend. In het project KUBUS zijn de requirements inmiddels vastgesteld. In het project Webservices verkent een aantal instellingen samen met SURF de ontwikkeling van dienstverlening op het gebied van webservices. Het doel is om via SURF webservices in de cloud af te nemen. De ICT-directeuren van de deelnemende instellingen hebben een intentieverklaring ondertekend. Ze hebben zich daarbij gecommitteerd aan dit project en specifiek aan de eerste verkennende fase. De focus ligt in deze eerste fase op het in kaart brengen van de requirements. In het KUBUS project onderzoeken 6 hogescholen samen met SURF de mogelijkheden om gezamenlijk ICT-infrastructuurdiensten (IaaS-diensten) te organiseren. Zij willen een gezamenlijk platform waarin ze hun ICT-voorzieningen (processoren, geheugen en opslag) kunnen delen. Fase 1 van dit project is bijna afgerond. De requirements zijn opgesteld door de instellingen en worden in samenwerking met SURF verder uitgewerkt. In de nieuwe cloudstrategie is er keuze uit drie leveringsmodellen via SURF: de public cloud, de communitycloud en een combinatie hiervan. SURF brengt samen met early adopters eisen en wensen voor clouddiensten in kaart om zo het best passende leveringsmodel te kiezen. SURF ontwikkelt samen met een aantal instellingen breed inzetbare diensten, die voor alle SURF instellingen beschikbaar komen.
9,95 miljoen euro EU-subsidie voor onderzoek naar planeten ⇒ http://www.vu.nl
Gareth Davies, hoofd van het cluster Geology and Geochemistry aan de VU Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen is een van de coordinatoren van de Advanced Infrastructure, de Europlanet 2020 Research Infrastructure (EPN2020-RI), waarvoor de EU 9,95 miljoen euro subsidie geeft. Met deze onderzoeksinfrastructuur, afgekort RI, kunnen actuele wetenschappelijke en technologische vraagstukken bij planeetonderzoek beter worden onderzocht, doordat onderzoekers via open access toegang hebben tot gegevens, modellen en faciliteiten in heel Europa. Toegang tot internationale, toonaangevende laboratoriumfaciliteiten maken het mogelijk om de situatie op planeten na te bootsen, maar ook specifieke vergelijkbaar milieuomstandigheden op Mars, Europa en Titan, een maan van de planeet Saturnus. Gareth Davies zegt: "Het EPN2020-RI project is een vervolg op de succesvolle FP6 en FP7 Europlanet programma's. Via deze programma's is het 'Europlanet merk' op de kaart gezet en zijn structuren gebouwd, die nu ingezet worden voor de netwerkactiviteiten van EPN2020-RI om het Europese planeetonderzoek te coordineren." Drieendertig instituten uit zeventien landen werken samen in de RI. Met de subsidie voor de VU kunnen internationale onderzoekers een aanvraag indienen om de isotope geochemische faciliteiten en het experimentele gesteentenlaboratorium van Wim van Westrenen te gebruiken. Met dit geld kan ook onderzoek gefinancierd worden naar het behandelen, karakteriseren en analyseren van meteorieten of kometen.
Amsterdam Science Park gaat voor synergie tussen onderwijs, onderzoek en ondernemen → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150324-9-52-10.html
Een spannende tijd begint voor het Amsterdam Science Park, waar top betawetenschap, onderwijs en ondernemerschap samenkomen. Komende vijf jaar gaat Leo le Duc, nieuwe directeur van Science & Business, de synergie tussen onderwijs, onderzoek en ondernemen bevorderen. Hoe? Volgens Leo le Duc: "Bevorderen wat er al lokaal is en creeren van nieuwe kansen en verbindingen waar mogelijk; lokaal, regionaal en buiten Amsterdam. Deze synergie gaat innovatie en economische kansen bevorderen. Lokaal en over de grenzen van Amsterdam." Leo le Duc wordt het boegbeeld voor de nieuwe Science & Business organisatie; de centrale netwerkorganisatie van alle partners van Amsterdam Science Park. Tot voor kort was hij plaatsvervangend directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid bij het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Door zijn jarenlange ervaring met de wetenschapsinstellingen en zijn eerdere werkervaring bij General Electric en Shell is hij een uitstekend boegbeeld om de nieuwe Science & Business organisatie van Amsterdam Science Park te leiden.
Tweede call van SHAPE beloont 11 innovatieve projecten → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150416-8-19-10.html
Na het succes van de SHAPE Pilot Call in 2014, besloot de PRACE Raad om SHAPE tot een permanente dienst van de PRACE onderzoeksinfrastructuur te maken. Een tweede call voor toepassingen werd gelanceerd op 10 november 2014 en sloot af op 15 januari 2015. Een selectiecomite bestaande uit vertegenwoordigers van het PRACE Industrieel Adviescomite (IAC), de PRACE bestuursleden (BoD) en het PRACE IP Project beoordeelden alle toepassingen en beloonden 11 innovatieve projecten ingediend door Europese MKBs met toegang tot de PRACE Tier-0 systemen.
Erik Fledderus nieuwe algemeen directeur SURF → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150324-10-17-41.html
Erik Fledderus treedt op 20 mei 2015 aan als algemeen directeur van de cooperatie SURF. Hij gaat als voorzitter van de directieraad de vernieuwde SURF-organisatie aansturen, samen met de directeuren van de werkmaatschappijen Jan Bakker (SURFmarket), Erwin Bleumink (SURFnet) en Anwar Osseyran (SURFsara). Erik Fledderus neemt de functie over van Kees Neggers, die de organisatie het afgelopen jaar door de herstructurering leidde. Fledderus gaat zich richten op de uitvoering van het SURF Meerjarenplan 2015-2018 en draagt zorg voor de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van het beleid en de strategie van SURF als geheel. "Het is een eer om SURF te mogen leiden. Aan de internationale top komen is moeilijk, daar te blijven is nog moeilijker en dat lukt SURF al meer dan 25 jaar. SURF heeft een reputatie als aanjager van technische vernieuwing en is van grote betekenis voor maatschappelijke vraagstukken. Samen met de leden en politieke stakeholders wil ik SURF die rollen blijvend en met verve laten invullen", aldus Erik Fledderus.
Werkruimte voor Neuroimaging centrum geintegreerd in nationale computer resources ⇒ http://surfsara.nl/news/workspace-for-neuroimaging-centre-embedded-in-national-compute-resources
Op 27 maart 2015 opende het Spinoza Centrum voor Neuroimaging officieel zijn deuren. Om gebruiksvriendelijke toegang te verschaffen tot grote hoeveelheden computer resources voor beeldanalyses, werkt het Spinoza Centrum samen met SURFsara in het opzetten van een interactieve werkruimte-omgeving geintegreerd in de nationale Research Capacity Computing Services (RCCS). De onderzoekers van het Spinoza Centrum hebben nood aan rekenkracht voor de efficiente analyses van neuroimaging gegevens. De werkruimte stelt gebruikers in staat om hun eigen analyse instrumenten te draaien en om toegang te krijgen tot hun gegevens en tegelijk te kunnen opschalen naar alle RCCS computer resources beschikbaar bij SURFsara. Het instrumentarium van de RCCS werkruimte kan opgezet en onderhouden worden door het Spinoza Centrum volgens de noden van de gebruikers van de beeldvormingsfaciliteiten, terwijl SURFsara de werkruimte servers onderhoudt, de schaalbare computer resources en een grote reeks aan voorgeinstalleerde toepassingen. De RCCS werkruimte is een nieuwe SURFsara dienst die kan gebruikt worden voor faciliteiten die data genereren zodat gebruikers hun gegevens kunnen opslaan, analyseren en er toegang tot hebben. Het concept is te vergelijken met de opzet van het Genetic Computer Cluster van de VU dat gebruikt wordt voor de analyses van genetische data die gedeeld worden met een onderzoeksconsortium.
Jan Kluyver-prijs 2014 voor Enrico Schioppa ⇒ http://www.nikhef.nl
Op 26 maart 2015 ontving Enrico Schioppa de Jan Kluyver-prijs. Schioppa deed onderzoek binnen de Detector R&D-groep van Nikhef en promoveerde in december 2014 met het proefschrift "The Color of X-Rays". De Jan Kluyver-prijs is in 2010 ingesteld door de onderwijscommissie van de Onderzoekschool Subatomaire Fysica. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor de beste Engelstalige samenvatting van een Nikhef proefschrift. De jury bestaat uit voormalige directeuren van het Nikhef. Zonder de inzet van prof. dr. Jan Kluyver zou de Nikhef samenwerkingsovereenkomst in 1975 nooit tot stand gekomen zijn. Omdat de belangrijkste output van het Nikhef ongetwijfeld onze excellent opgeleide zojuist gepromoveerde fysici zijn die de toekomst van Nikhef's onderzoeksveld mede zullen bepalen, draagt deze prijs de naam van Jan Kluyver.
We-NMR cluster in Utrecht Bijvoet Centrum ondergebracht in nieuw Life Science Grid → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150416-13-26-7.html
SURFsara heeft onlangs een nieuw Life Science Grid cluster in het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek (BCBR) in Utrecht, ter vervanging van het We-NMR-cluster. Het cluster stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen via een lokale user interface machine, waarop zij hun code kunnen ontwikkelen, compileren en testen. SURFsara's Life Science Grid (LSG) is een gedistribueerde cluster computing omgeving voor grootschalige data-analyses of simulaties, in het bijzonder geschikt voor multi-center studies die een eigen virtuele organisatie vereisen of berekeningen die grote hoeveelheden compute middelen nodig hebben. Het biedt 128 compute cores, een totaal van 512 GB geheugen en 10 TB scratch ruimte voor tijdelijke datasets. Voor de voorbereiding van input en output datasets is een opslagelement verkrijgbaar met een netto capaciteit van 40TB. Het LSG cluster zorgt voor de uitvoering van 128 gelijktijdige single-core jobs. Het cluster is geintegreerd in de EGI netwerkinfrastructuur wat zorgt voor schaalbaarheid naar computer resources in Europa en binnen het We-NMR-consortium.
Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT 2015 gestart ⇒ http://www.surf.nl/binaries/content/assets/surf/nl/2015/template-projectvoorstel-duurzaamheid--ict-2015.doc
Veel hogeronderwijs- en onderzoeksinstellingen leveren een actieve bijdrage aan duurzaamheid en willen hierin voorop lopen. Met de Innovatieregeling Duurzaamheid en ICT stimuleert SURF innovatieve ICT-projecten die duurzaamheid binnen deze instellingen vergroten. Tot en met 15 mei 2015 kunnen projectvoorstellen worden ingediend gericht op het verduurzamen van of met ICT. Een voorgestelde ICT-maatregel moet leiden tot minder CO2-uitstoot of een andere duurzame besparing binnen het onderwijs, onderzoek en/of bedrijfsvoering. Voor winnende projecten is in totaal 60.000 euro beschikbaar. Per project keert SURF maximaal 10.000 euro uit. De winnaars hebben tot 15 december 2015 de tijd voor de uitvoering van hun project. De uiterste datum voor het indienen van projectvoorstellen is 15 mei 2015 en kan uitsluitend via het Template Projectvoorstel Duurzaamheid & ICT (Word). Tijdens het symposium Groene ICT en Duurzaamheid op 29 mei 2015 op Hogeschool Leiden maakt SURF de winnende projecten bekend.
Betafaculteiten UvA - VU lanceren populair wetenschappelijk tijdschrift → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150327-8-47-16.html
Tijdens de facultaire Dies Natalis is het eerste nummer vanAmsterdam Sciencegepresenteerd.Amsterdam Scienceis een nieuw Engelstalig populair wetenschappelijk tijdschrift dat een overzicht biedt van het beste onderzoek dat Amsterdam te bieden heeft. Het magazine is een productie van de Vrije Universiteit van Amsterdam, CWI en de UvA. Amsterdam heeft een lange traditie als onderzoeksstad. Met twee universiteiten, twee Academische ziekenhuizen en meer dan een dozijn onderzoeksinstituten en nationale onderzoekscentra, biedt de hoofdstad een uniek klimaat voor iedereen die gegrepen is door natuurwetenschappen en het onderzoek dat daaruit volgt om dit te beschrijven en te begrijpen.Amsterdam Scienceis tot stand gekomen vanuit de wens om al dit onderzoek toegankelijk en zichtbaar te maken voor een breed publiek. De redactieraad van het magazine is samengesteld uit onderzoekers van de Vrije Universiteit, van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA en onderzoekers verbonden aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI).
Nieuw CRC Press boek biedt algemeen overzicht van industriele impact van high performance computing → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150415-10-7-12.html
Anwar Osseyran en Merle E. Giles bieden samen met 11 vooraanstaande experten uit verschillende takken van de industrie en uit meerdere landen een referentie aan voor computeringenieurs en onderzoekers met betrekking tot de huidige stand van zaken in supercomputing. De meest recente publicatie van CRC Press "Industrial Applications of High Performance Computing: Best Global Practices" biedt een algemeen overzicht van high performance computing voor industriele toepassingen, samen met een discussie over de software uitdagingen, bedrijfsmodellen, toegangsmodellen met onder meer cloud computing, publiek-private partnerschappen, simulatie en modellering, visualisatie, Big Data analyse, en invloeden van overheid en bedrijfsleven.
Delft en Kopenhagen bundelen krachten voor quantumcomputer → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150415-7-47-41.html
In aanwezigheid van de Nederlandse koning en koningin en de Deense premier, hebben het Delftse QuTech en het Deense Niels Bohr Instituut op 17 maart 2015 in Kopenhagen een Memorandum of Understanding getekend. Beide instituten, internationaal gerenommeerd vanwege hun werk aan quantumtechnologie, willen intensiever samenwerken en bouwen aan een brede, internationale samenwerking voor de ontwikkeling van de eerste quantumcomputer, met daarin een belangrijke rol voor Europa. Quantumcomputers gebruiken een bijzondere eigenschap van computerschakelingen op nanoschaal: ze kunnen niet alleen 0 of 1 zijn, maar ook 0 en 1 tegelijkertijd. Dit maakt het mogelijk computerproblemen op te lossen die voor de huidige supercomputers nog niet aan te pakken zijn, bijvoorbeeld het 'doorrekenen' van materialen met bijzondere eigenschappen, zoals supergeleiding. Internationaal, vooral in de VS, Europa en China, wordt momenteel hard gewerkt aan de eerste ontwerpen van deze bijzondere computer.
Staatssecretaris Dekker van OCW opent nieuw gebouw ASTRON ⇒ http://astron.nl/about-astron/press-public/news/official-opening-astron-building/official-opening-astron-building
Op 16 maart 2015 is het nieuwe gebouw van ASTRON in Dwingeloo officieel geopend door staatssecretaris Dekker van OCW. Als onderdeel van de openingsceremonie ondertekende de staatssecretaris een letter of intent voor de Square Kilometre Array. Hiermee geeft Nederland aan nauw betrokken te blijven bij voorbereidingen voor dit project. De bouw van een nieuwe vleugel en het opknappen van het bestaande gebouw van het ASTRON-kantoor is in april 2012 van start gegaan. Naast de openingsceremonie heeft de staatsecretaris de LOFAR telescoop en de Westerbork Radio Telescoop bezocht en een goede indruk gekregen van de wereldklasse instrumenten van ASTRON. Een belangrijke pijler van het werk van ASTRON is de voorbereiding op de bouw van de Square Kilometre Array (SKA). De SKA is een internationale radiotelescoop die vanaf 2018 in Australie en Zuid-Afrika gebouwd gaat worden. De Square Kilometre Array (SKA), wordt 's werelds grootste en meest krachtige radiotelescoop. De bouw ervan in zowel Zuid-Afrika als Australië start in 2018 en SKA zal vanaf 2020 beelden produceren uit de tijd waarin de vroegste sterren en sterrenstelsels ontstonden. ASTRON leidt de internationale consortia belast met de ontwikkeling van de Low Frequency Aperture Array (LFAA) en de Mid Frequency Aperture Array (MFAA) en ontving hiervoor 12 miljoen euro in 2014, als onderdeel van de Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten.
Forum Standaardisatie zeker door tot 2018 ⇒ http://www.forumstandaardisatie.nl/
Onderwijsinstellingen kunnen niet zonder een optimale uitwisseling van informatie. Open standaarden zijn bij uitstek het middel om deze uitwisseling tot stand te brengen. Standaarden zijn strenge afspraken binnen instellingen en tussen instellingen onderling over de vorm waarin de informatie wordt aangeboden. Forum Standaardisatie bevordert interoperabiliteit en de toepassing van open standaarden binnen de Nederlandse overheid. SURFnet draagt actief bij aan het Forum Standaardisatie, bijvoorbeeld door actief standaarden aan te dragen en te participeren in consultatieronden. Om het belangrijke werk van het Forum Standaardisatie verder te brengen, is het mandaat verlengd tot 2018. Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet, heeft zitting in het Forum. Hij is verheugd dat het mandaat van het Forum Standaardisatie is verlengd: "Dat geeft een impuls aan eenvoudig, betrouwbaar en grenzeloos werken en samenwerken door studenten, docenten en onderzoekers onderling en met overheden en bedrijven."
Consternatie over Nederland als supercomputer natie in het weekend - 2e Kamer voor structurele financiering op dinsdag → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150415-9-36-22.html
Het was een bewogen weekend rond supercomputers in Nederland. In een nationale krant, De Volkskrant, verscheen een kort artikel waarin staat dat wetenschappers werden gealarmeerd vanwege het feit dat Nederland geen geld zou hebben voor een investering in een nieuwe nationale supercomputer in de orde van 100 miljoen euro en dat ze niet in staat zouden zijn om aan baanbrekende wetenschap te doen en om te werken met nog grotere supercomputers wereldwijd. Tientallen nieuwssites brachten hetzelfde verhaal. Maar is het ook waar? 100 miljoen euro is een geldbedrag dat Nederland nooit eerder heeft geinvesteerd in 1 enkele machine. Investeringen komen niet eens in de buurt van dat bedrag. Dus wat is er werkelijk aan de hand?
Spinoza Centre for Neuroimaging versterkt hersenonderzoek in Amsterdam → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20150402-12-45-30.html
Amsterdam is een bijzondere onderzoeksfaciliteit rijker. In het op 27 maart 2015 geopende Spinoza Centre for Neuroimaging kunnen vierhonderd neurowetenschappers uit de regio gebruikmaken van ultragevoelige MRI-scanners voor fundamenteel onderzoek naar de werking van hersenen en hersenaandoeningen. Het Spinoza Centre for Neuroimaging is een samenwerkingsverband van het Nederlands Herseninstituut-KNAW, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, VU medisch centrum en het AMC. "Prachtig dat het ons gezamenlijk gelukt is deze grootschalige onderzoeksinfrastructuur voor hersenonderzoek in Amsterdam te realiseren", zegt directeur instituten KNAW Theo Mulder, een van de initiatiefnemers. "Het Spinoza Centre is uniek, omdat de scancapaciteit volledig benut kan worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit stelt Amsterdam in staat haar vooraanstaande positie op het terrein van neurowetenschappen internationaal uit te bouwen."
Amerikaanse ESnet maakt gebruik van NetherLight ⇒ http://www.surf.nl/diensten-en-producten/netherlight/aanbod/index.html
Het Amerikaanse netwerk voor Energy Sciences (ESnet) gaat gebruik maken van SURFnet's open lichtpadenexchange NetherLight voor hun connectiviteit naar andere netwerken. Partijen aangesloten op NetherLight kunnen hiermee hun netwerk koppelen met ESnet en zo energy sciences data uitwisselen met ESnet. In het project 'ESnet Extension to Europe (EEX)' heeft ESnet recent 340 Gbit/s aan trans-Atlantische connectiviteit geïnstalleerd. Met behulp van het pan-Europese onderwijs- en onderzoeksnetwerk GEANT is het ESnet netwerk ook uitgebreid over het vaste land van Europa. ESnet vindt het belangrijk om ook in Europa te kunnen koppelen met andere netwerken. Daarom sluiten zij aan op de open exchange van GEANT in Londen en op de open lichtpadenexchange NetherLight in Amsterdam. Veel van het verkeer over deze uitbreiding van het netwerk, zal afkomstig zijn van de deeltjesversneller van CERN in Geneve. Partijen aangesloten op NetherLight en partijen aangesloten op de GEANT open exchange kunnen hiermee hun netwerk koppelen met ESnet. Onderzoekers aangesloten op deze netwerken kunnen zo energy sciences data uitwisselen met ESnet.
Jobcorner
Barcelona Supercomputing Center zoekt Ontwikkelaar ⇒ http://www.bsc.es/about-bsc/employment/vacancies/devaccs
Er is een vacature voor ontwikkelaar bij de Groep van Autonome Systemen en e-Business Platformen aan het Departement Computerwetenschappen bij het Barcelona Supercomputing Center onder het samenwerkingsakkoord met CA Technologies. Het project vindt plaats in nauwe samenwerking met industriele partners. De ontwikkelaar draagt bij aan het ontwerp en de creatie van een kaderwerk voor de integratie en mining van bedrijfsdatabases. Het gaat om een eenjarig contract.
KTH zoekt meerdere assistent-professoren ⇒ https://www.kth.se/en/om/work-at-kth/arbetsomraden/larare/apply-to-be-an-assistant-professor-1.552382
KTH is een vooraanstaande technische universiteit in Zweden. KTH werft assistent-professoren aan voor 13 nieuwe posities om jonge wetenschappers de kans te geven om hun competentie te ontwikkelen in onderzoek en docentschap. De nieuwe assistent-professoren krijgen een vierjarige opstartpremie en een meer permanente basissubsidie als ze voldoen als assistent-professoren.
Philips zoekt een Senior Architect voor Digitale Platformen ⇒ http://philips.taleo.net/careersection/2/jobdetail.ftl?job=147576&lang=en
Digitale platformen zoals het Health Suite Digital Platform vertegenwoordigen een nieuw tijdperk in zorg door verbondenheid voor zowel patienten ans dienstverleners, nu de zorg zich steeds meer afspeelt buiten de muren van het ziekenhuis, thuis en in het leven van alledag. Binnen Philips Research wordt gewerkt aan de nieuwste innovaties die ontplooid worden op deze platformen om meer gepersonaliseerde zorg te verlenen en om mensen verantwoordelijk te laten zijn voor hun eigen gezondheid, welzijn en levensstijl. Philips Research ontwikkelt nieuwe cloudgebaseerde informatica oplossingen die samenwerking mogelijk maken en integratie van gegevens uit verschillende bronnen wereldwijd. Hiervoor rekent de firma op virtuele prototyping, big data lifecycle management en geavanceerde technieken voor gegevensanalyse. De integratie van systemen en nieuwe platformen spelen daarbij een belangrijke rol in de nieuwe Philips producten en diensten. De Senior Architect zal onderzoek uitvoeren naar architecturen van digitale platformen en integratie van Philips producenten en diensten in deze nieuwe platformen; deelnemen aan onderzoeksprojecten en advies verstrekken over technische IT en big data uitdagingen; systeemarchitecturen definieren voor digitale oplossingen; op de hoogte blijven van technische ontwikkelingen van toepassingen in de markt met betrekking tot architecturale zaken en industriele gebieden.
© Nieuwsbrief
________________________________ The information contained in this message may be confidential and legally protected under applicable law. The message is intended solely for the addressee(s). If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any use, forwarding, dissemination, or reproduction of this message is strictly prohibited and may be unlawful. If you are not the intended recipient, please contact the sender by return e-mail and destroy all copies of the original message.