L.S.

Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van oktober staat hieronder klaar. 

Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.

De Nieuwsbrief gaat aanstaande dinsdag de deur uit.

Suggesties voor de Nieuwsbrief van november 2015 graag uiterlijk 2 november naar het redactie-adres sturen.

Met vriendelijke groeten,

Leslie Versweyveld

nieuwsbrief201510
logo

Nieuwsbrief

De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing









Nummer oktober 2015
Cursussen en evenementen
22 oktober 2015 - Gezamenlijke e-IRG/ESFRI sessie over Beleidsaspecten van Onderzoeksinfrastructuren en e-Infrastructuren van wereldwijde schaal tijdens ICT2015 in Lissabon, Portugal ⇒
Tijdens ICT2015 in Lissabon, Portugal organiseren e-IRG en ESFRI samen een sessie over "Beleidsaspecten van Onderzoeksinfrastructuren en e-Infrastructuren van wereldwijde schaal" op 22 oktober 2015 in Zaal 11 van het Centro de Congressos de Lisboa, van 9u50 tot 10u35. De volgende aspecten komen aan bod: Introductie van de objectieven; de besluiten van ICRI 2014; het GSO rapport; de e-Infrastructuur Commons met nadruk op Open Data met Arjen van Rijn als spreker; het Charter voor Toegang tot Onderzoeksinfrastructuren; en een debat met vragen en antwoorden. De resultaten van deze sessie worden opgenomen in een e-IRG beleidsdocument. Er is ruimte voor ongeveer 20 deelnemers.
10-13 november 2015 - EGI Community Forum in Bari, Italie →
Tussen 10 en 13 november 2015 vindt in Bari het EGI Community Forum plaats. Augusto Burgeno, Hoofd van de Unit "eInfrastructuur" bij de Europese Commissie, geeft op 13 november een keynote presentatie met als titel "Opportunities and challenges of the e-Infrastructures and the new H2020 Work Programme 16-17". Het programma bevat ook een volledige track van training events, sessies en workshops over Open Data, de Federated Cloud, Authenticatie en Autorisatie en diensten voor Onderzoeksinfrastructuren en Competence Centers. Op 9 november vinden er EGI-Engage meetings plaats. Op 13 november is er een gratis workshop over Open Science Cloud maar u moet zich hiervoor wel inschrijven. Tijdens het Forum wordt er ook gebruikt gemaakt van de nieuwe cloud-gebaseerde e-infrastructuur voor training die als een resource pool in de vorm van een Virtuele Organisatie (VO) draait op de EGI Federated Cloud infrastructuur. De nieuwe infrastructuur biedt resources en diensten aan voor fysieke events, online trainingscursussen zoals webinars en MOOCs of modules die op eigen ritme gevolgd kunnen worden. De trainingsVO is geintegreerd met de 'per-user proxy factory' oplossing om persoonlijke en tijdelijke proxy-certificaten op een eenvoudige manier te genereren, zowel voor trainers als mensen die opleiding zoeken.
23 november 2015 - Symposium over de Wetenschap van Big-Data Analytics en Visualisatie in Utrecht ⇒
Op 23 november 2015 vindt in de Jaarbeurs Utrecht een Symposium over de Wetenschap van Big-Data Analytics en Visualisatie plaats voor onderzoekers van alle wetenschappelijke disciplines, studenten en gegevenswetenschappers. Het Symposium zal enkele toonaangevende voorbeelden belichten van gegevensgestuurde analytics en visualistie initiatieven die gebeuren aan Nederlandse universiteiten en tonen hoe deze benaderingen ingebed worden in toegepaste onderzoeksdomeinen. Een gevolg van de verhoogde complexiteit, variatie en volume aan gegevensreeksen in onderzoek is een nieuwe concentratie op de ontwikkeling van benaderingen in visualisatie en analytics. Wetenschappers moeten een betere interactie creeren met gegevens door de complexiteit te verkleinen, patronen en relaties te identificeren, en door gegevens voor te stellen op een interpreteerbare wijze. Zo kunnen onderzoekers bronnen van relevante informatie op het spoor komen, ruwe gegevens voorbereiden, statistische instrumenten gebruiken, betekenisvolle informatie verkrijgen, potentiele problemen herkennen en visualisaties genereren om hun bevindingen over te brengen. Met de toepassing van statistiek en toegepaste wiskunde, vormen het gebruik van data-analyse en visualisatie sleutelmethodes voor vele wetenschappers. Aan de hand van het combineren van 'Big Data' met theorie en conceptuele modellen kunnen wetenschappers de rijkdom aan gegevens structureren en waardevolle voorspellingen en inzichten leveren.
24-25 november 2015 - Open e-IRG Workshop in Esch-sur-Alzette, Luxemburg ⇒
Op de campus Belval in Esch-sur-Alzette, Luxemburg vindt op 24 en 25 november de Open e-IRG Workshop plaats met als thema "De Bouwstenen van de e-Infrastructuur Commons". Deze workshop is gewijd aan de e-Infrastructuur Commons en de Open Science Cloud. De workshop zal ook voorbereidend werk leveren voor de e-IRG workshop van maart 2016 in Nederland. Hier zal de coordinatie van de e-Research infrastructuren besproken worden.
Ledennieuws
Philips versterkt samenwerking met Amazon Web Services voor uitbreiding van digitale zorgoplossingen in de cloud →
Philips gaat de samenwerking met Amazon Web Services (AWS) versterken in het kader van Philips' strategie om een ecosysteem te creeren voor nieuwe soorten 'connected' en gepersonaliseerde digitale zorgoplossingen. AWS Internet of Things (IoT) is een nieuw platform dat het eenvoudig maakt om apparaten te verbinden met de diensten van AWS. Dit leidt tot een uitbreiding van de connectiviteit, mogelijkheden en diensten van het HealthSuite Digital Platform van Philips, een open IT-infrastructuur waarmee allerlei gegevens veilig kunnen worden beheerd. Deze gegevens varieren van grote hoeveelheden klinische data tot persoonlijke informatie over iemands gezondheid en levensstijl.
12de PRACE Call voor Voorstellen tot Project Toegang nu open ⇒
PRACE voorstellen kunnen gebaseerd zijn op een schema van 12 maanden, of, voor projecten van meerdere jaren, op een schema van 24 of 36 maanden. De toewijzing van toegekende resouces wordt voor 1 jaar per keer gedaan met voorwaardelijke toewijzingen voor het tweede en derde jaar. De 12de Call reserveert 0,5% van de totale resources die beschikbaar zijn voor de 11de Call van Centers of Excellence (CoE) zoals geselecteerd door de Europese Commissie onder de E-INFRA-5-2015 Call voor Voorstellen. CoEs hoeven niet in te schrijven voor deze PRACE call, als ze gesubsidieerd zijn door de EC. CoEs die toegang willen tot PRACE resources zullen PRACE resources toegewezen krijgen uit deze reserve. PRACE bevindt zich momenteel in een overgangsfase naar een nieuw subsidie- en beheersmodel. Dit veroorzaakt een tijdelijke vermindering in het aantal Tier-0 resources voor de 12de Call. Het aanbod bestaat enkel uit FERMI, een IBM Blue Gene/Q supercomputer beheerd door CINECA in Italie en MareNostrum, een IBM Systeem x iDataPlex supercomputer beheerd door het Barcelona Supercomputing Center in Spanje. Beide systemen zijn geschikt voor een brede waaier aan codes en geselecteerde projecten zullen technische ondersteuning krijgen van de plaatselijke sites.
Papers voor TNC16 Networking Conference kunnen nu ingediend worden ⇒
De grootste Europese conferentie op het gebied van onderzoeksnetwerken, TNC, vindt volgend jaar plaats van 12 tot en met 16 juni 2016 in Praag. TNC biedt ieder jaar een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksnetwerken, zowel op technisch vlak als mogelijke nieuwe toepassingen. Ruim zeshonderd internationale bezoekers komen samen om kennis te delen en te netwerken. TNC16 wordt georganiseerd door GEANT in samenwerking met CESNET, het Tsjechische onderzoeksnetwerk. Het thema van TNC2016 is "Building the Internet of People". Vanaf de start van het internet, zo'n 30 jaar geleden, zijn onderzoeksnetwerken als SURFnet bezig met het bouwen van netwerkinfrastructuren. Niet alleen om campussen te verbinden, maar ook om mensen te verbinden die wereldwijd werkzaam zijn op deze campussen. Wilt u een presentatie houden tijdens TNC16, dan kunt u voor uiterlijk 30 november 2015 een paper met een lengte van 600 tot 1200 woorden indienen.
NLeSC integrator Barend Mons benoemd tot Voorzitter van high level expert groep bij de Europese Commissie →
Professor Barend Mons is benoemd tot Voorzitter van de high level expert groep "European Open Science Cloud", opgestart door de Europese Commissie, DG Research en Innovatie. Barend Mons is professor in Biosemantiek aan het departement Menselijke Genetica van het Academisch Medisch Centrum in Leiden. Hij is ook Head of Node voor ELIXIR-NL bij het Nederlands Techcentre voor Life Sciences, Integrator Life Sciences bij het Nederlands eScience Center, en bestuurslid van het Centrum voor Data Science in Leiden. De Europese High Leven Expert groep zal strategisch advies verschaffen aan de Europese Commissie over het delen van onderzoeksgegevens, beheer en hergebruik van data in de context van het opstarten van de "European Open Science Cloud", die deel uitmaakt van de Digital Single Market Strategie van de Europese Commissie. Het advies zal mee de strategische richting van dit initiatief bepalen, met inbegrip van de brede toepassingscriteria, de mechanismen van duurzame subsidie en het beheer van een infrastructuur van gegevensuitwisseling en hergebruik binnen Europa. De groep zal ook de agenda voorbereiden voor een bredere tegemoetkoming tussen e-infrastructuur belanghebbenden, zoals ESFRI, IMI, BIC en ERC en specifieke initiatieven in de lidstaten.
Sijbrand de Jong verkozen tot nieuwe president van CERN-Raad →
De CERN-Raad heeft professor Sijbrand de Jong verkozen tot zijn 22e president. De benoeming gaat in op 1 januari 2016. Sijbrand de Jong is hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de Radboud Universiteit en onderzoeker bij Nikhef. CERN (Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire) is 's werelds grootste onderzoekinstituut voor deeltjesfysica. De CERN-Raad is samengesteld uit twee afgevaardigden van elke lidstaat en bepaalt het beleid van de organisatie in wetenschappelijke, technische en administratieve zaken. Sijbrand de Jong heeft een lange staat van dienst bij CERN. Hij kwam er in 1984 voor het eerst als student en ging er na zijn promotie in 1990 werken op het Laboratorium LEP-versneller. Eind jaren negentig verhuisde hij naar Fermilab in de VS, waar hij aan het Tevatron betrokken was bij de zoektocht naar het higgsdeeltje. Sinds 2010 is Sijbrand de Jong afgevaardigde in de CERN-Raad. Daarnaast was hij in 2006 en 2013 de Nederlandse vertegenwoordiger van de CERN-Raad strategiegroepen. Van 2004 tot 2008 was hij lid van het Large Hadron Collider Comite bij CERN. De Jong is momenteel actief in de astrodeeltjesfysica. Hij neemt deel aan het onderzoek naar kosmische straling in het Pierre Auger Observatorium.
SURFnet heeft twee grote infra-projecten succesvol afgerond ⇒
SURFnet heeft de afgelopen vier jaar (2010-2014) financiering van de overheid ingezet voor twee overkoepelende programma's: Gigaport3 en SURFworks. Beide zijn afgerond en als excellent beoordeeld door een internationale commissie. In het innovatieprogramma GigaPort3 heeft SURFnet gewerkt aan innovatie in netwerkinfrastructuur en de koppeling van e-infrastructuurelementen. Binnen dit programma werd onder andere het netwerk SURFnet7 gerealiseerd. In het innovatieprogramma SURFworks heeft SURFnet de open samenwerkingsinfrastructuur SURFconext gerealiseerd. Deze samenwerkingsinfrastructuur stelt studenten, medewerkers en onderzoekers van de bij SURFnet aangesloten instellingen in staat eenvoudig en veilig te kunnen samenwerken, met elkaar en met hun relaties buiten de doelgroep, nationaal en internationaal. Beide programma's zijn geevalueerd door een Strategic Advisory Committee bestaande uit internationale experts. Deze commissie beoordeelde de programma's en de uitvoering ervan als 'excellent' en als voorbeeld voor andere researchnetwerken in de wereld.
Nederlandse onderzoekers coordineren drie onderzoeksprojecten Human Brain Project →
Zes internationale teams van wetenschappers hebben in totaal 3,6 miljoen euro van het Flagship ERA-NET ontvangen voor een onderzoeksproject dat bijdraagt aan de Human Brain Project (HBP). Drie hiervan worden gecoordineerd door Nederlandse onderzoeksinstellingen en aan een ander project neemt Nederland deel. Met het HBP willen wetenschappers binnen 10 jaar een menselijk brein simuleren in een computer. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek draagt 950.000 euro aan het ERA-NET bij. Het Flagship ERA-NET gaat 19 transnationale onderzoeksprojecten financieren die complementair zijn aan een van de twee FET Flagships, het Graphene Flagship en het Human Brain Project. Zes van de geselecteerde onderzoeksprojecten, ter waarde van 3,6 miljoen euro, zijn complementair aan het Human Brain Project (HBP). Met deze investering kan het project worden uitgebreid met nieuwe onderzoekers en kunnen reeds betrokken onderzoekers verder in hun werkzaamheden worden ondersteund. Vier van de toegekende onderzoeksprojecten dragen bij aan het begrip van de werking van de hersenen door het in kaart brengen van neurale netwerken van muizen en mensen. De andere twee projecten zetten in op de verwerving van nieuwe theoretische inzichten binnen de neurowetenschap en -informatica.
Wim Otte is Young eScientist of the Year 2015 ⇒
Dr. Wim Otte is tot Young eScientist of the Year 2015 uitgeroepen tijdens het Derde Nationale eScience Symposium in de Amsterdam ArenA. Wim Otte, uit de groep van Prof. R.M. Dijkhuizen bij het Academisch Medisch Centrum Utrecht, heeft een uitstekend traject met betrekking tot eScience afgelegd met verschillende publicaties van hoge kwaliteit en wetenschappelijke resultaten. Deze bijdrage heeft ertoe geleid dat Wim Otte de prestigieuze NWO VENI subsidie in 2015 kreeg toegekend. Kandidaten voor eScientist of the Year werd gevraagd om een wetenschappelijke uitdaging voor te stellen en aan te gaan in samenwerking met NLeSC. Samen met het NLeSC team gaat Wim Otte onderzoeken hoe Brein Computer Interfaces en draadloze headsets die momenteel een revolutie ontketenen in de PC game industrie, gebruikt kunnen worden in de diagnose van epilepsie.
Europese Commissie subsidieert HPC met meer dan 150 mijoen euro in de volgende twee jaar om 250 Petaflop/s te bereiken in 2019 ⇒
In de komende twee jaar zal de Europese Commissie 150 miljoen euro spenderen aan HPC, gaande van HPC ondersteuning voor de industrie tot de ontwikkeling van exascale. De EC heeft de opzet van het Horizon 2020 Werkprogramma 2016-2017 uitgebracht. HPC is een van de thema's uit het totale Werkprogramma. Er is een brede waaier van thema's in verschillende subprogramma's. Doel is om 250 Petaflop/s aan 15MwW mogelijk te maken in 2019. Inmiddels worden zowel de PRACE supercomputing infrastructuur als het Human Brain Project (HBP) verder ondersteund. HBP krijgt 25 miljoen euro om te investeren in een gespecialiseerde 50 Petaflop/s supercomputer. De belangrijkste HPC thema's voor de komende twee jaar zijn ondersteuning van de pan-Europese supercomputer infrastructuurr PRACE; ondersteuning van de technologische ontwikkeling voor exascale; ondersteuning van energie-efficiente parallelle computing; ondersteuning van engineering simulaties in de industrie met gebruik van HPC; en ondersteuning van HPC in specifieke onderzoeksinfrastructuren.
NWO en SURF verlengen investering in Netherlands eScience Center →
NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en SURF investeren verder in het Netherlands eScience Center (NLeSC). NLeSC is het nationale expertisecentrum voor het gebruik van big data in wetenschappelijk onderzoek en is onderdeel van de langetermijnstrategieen op het gebied van big data van zowel SURF als NWO. De inzet van computer- en datatechnologie is van groot belang om de grote maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Hans de Groene, algemeen directeur NWO en Erik Fledderus, algemeen directeur SURF ondertekenden daarom op 8 oktober een overeenkomst om het Netherlands eScience Center opnieuw voor 5 jaar te financieren. De overeenkomst verzekert NLeSC van een basisfinanciering van 5,4 miljoen euro per jaar. Het grootste gedeelte van dit geld wordt toegekend aan samenwerkingsprojecten in de Nederlandse wetenschap. NLeSC heeft in de afgelopen 4 jaar ruim 50 big data-projecten opgestart. Nieuwe digitale technologie wordt ontwikkeld in vele onderzoeksgebieden, van de levenswetenschappen en de geesteswetenschappen tot aan de natuurkunde.
Succes Derde eScience Symposium blijkt uit overrompelend Twittergebruik van #nlesc15 →
Op 8 oktober 2015 verwelkomde NLeSC wetenschappers en onderzoekers van alle disciplines in de Amsterdam ArenA voor het Derde Nationale eScience Symposium met als thema "Het Versnellen van Wetenschappelijke Ontdekkingen". Het symposium bood een waaier aan gegevensgestuurd en computer-intensief onderzoek dat cruciaal is voor toegepaste wetenschap in het digitale en big data tijdperk. Een groot aantal wetenschappers en onderzoekers besprak met elkaar hoe wetenschappelijke praktijk een regelrechte revolutie ondergaat door de verhoogde capaciteit aan rekenkracht en computertechnologie. De innovatieve wetenschappelijke en technologische interventies die hieruit resulteren worden gebruikt om de grote maatschappelijke uitdagingen van de komende jaren aan te gaan, zoals klimaatverandering, groeiende wereldbevolking, veroudering, gebrek aan natuurlijke rijkdommen en intensievere urbanisatie. De dag startte met introducties van NLeSC CEO Prof. Wilco Hazeleger en voorzitter van het NLeSC bestuur Jan de Jeu. Het plenaire programma bevatte vier keynote presentaties. Prof. Jose van Dijck, de net benoemde president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Kunst en Wetenschappen (KNAW), sprak over digitalisatie en geesteswetenschappen. Prof. Alexander Rinnooy Kan besprak de rol van ICT en Big Data in onderzoek vanuit het perspectief van zijn rol als voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda. Prof. Leonard Smith van de Universiteit van Oxford vertelde over het "Beoefenen van Wetenschap in het Donker" en Tony Hey van de Universiteit van Washington had het over eScience en het Vierde Paradigma voor Wetenschappelijke Ontdekkingen.
Oproep voor Deelname om een RDA Samenwerkingsproject te worden →
Tot 30 oktober 2015 is het mogelijk om een samenwerkingsproject te worden van de Research Data Alliance (RDA). RDA werkt aan het bouwen van maatschappelijke en technische bruggen om het delen en hergebruik van gegevens te vereenvoudigen. Aangezien gegevens en wetenschappelijke samenwerking een wereldwijde aangelegenheid vormen, is het vanzelfsprekend dat deze activiteit dient uitgevoerd te worden binnen een wereldwijd kader. Bruggen moeten dus gebouwd worden over disciplines heen omdat onderzoeksvragen slechts meer en meer aangepakt en beantwoord kunnen worden als de gegevens en kennis vanuit verschillende disciplines benut worden. Niettegenstaande het feit dat RDA een relatief recent initiatief is dat in maart 2013 werd opgestart, zijn de eerste resultaten van de werkgroepen reeds beschikbaar. RDA treedt nu een volgende fase in die gericht is op het testen van deze resultaten in levensechte gemeenschapstoepassingen. Dit moet gemeenschappen ertoe aansporen om oplossingen te integreren en de resultaten aan te passen gebaseerd op concrete gevallen van toepassing. RDA zoekt contact met Europese belanghebbenden, gemeenschappen en organisaties via events, papers, presentaties en interviews maar daarnaast gaat RDA Europa vanaf 1 september 2015 gemeenschapswerk verder ondersteunen op verschillende manieren met behulp van een Senior/Junior team.
Zestiende editie van de PRACE Nieuwbrief nu beschikbaar ⇒
De 16de editie van de PRACE Nieuwsbrief is uitgekomen. Deze nieuwsbrief bevat bijdragen over het virtuele laboratorium; PRACE resources verleend aan 11 MKB bedrijven via de tweede SHAPE Call; vrouwen in HPC; de afgelopen zomer van HPC; de PRACE netwerksessie tijdens ICT 2015 over High Performance Data Analytics; en PRACE resultaten in cijfers.
Veilig datatransport van 1.000 DNA-profielen ⇒
De gegevens van meer dan 1.000 volledig afgelezen DNA-profielen zijn via een directe dataverbinding van sequence provider Illumina in San Diego (VS) verstuurd naar het SURFsara Grid in Nederland. Bij Illumina in San Diego worden de DNA-profielen in hun geheel afgelezen (whole genome sequencing). Via een directe dataverbinding worden de gegevens rechtstreeks opgeslagen op het Grid bij SURFsara. Dit is de Tier-1-site die ook gebruikt wordt voor data afkomstig van de Large Hadron Collider. SURFsara garandeert een veilige en snelle opslag van petabytes aan data voor het Project MinE. Dit is een cruciaal onderdeel van het project van MinE dat meer capaciteit voor de opslag en analyses nodig heeft dan ieder eerder project. Onderzoekers kunnen de data van de DNA-profielen op het SURFsara Grid analyseren. Op een gewone computer zou het jaren duren om dergelijke grote hoeveelheden sequencing-data te analyseren. De onderzoekers beschikken nu over de data van meer dan 3.000 DNA-profielen. In de komende maanden gaat Illumina de data van nog eens 2.000 DNA-profielen versturen. Met de directe dataverbinding gebeurt dat snel en veilig. De onderzoekers kunnen zich daardoor richten op het analyseren van de petabytes aan data, met als doel de genetische variaties te vinden die de ziekte ALS veroorzaken.
SURFnet installeert nieuwe cross-border fiberverbinding in Brussel, naar Londen →
Sinds 14 september is de cross-border fiberverbinding in Brussel naar Londen gerealiseerd. Door deze extra verbinding via Brussel is het cross-border fibersysteem tussen Amsterdam en Londen redundant. SURFnet heeft daarvoor samengewerkt met het Scandinavische NORDUnet. Door deze samenwerking ontstaat er een ring tussen Amsterdam, Brussel en Londen waarmee de verbinding redundant is. Om deze verbinding te realiseren zijn in Brussel het netwerk van SURFnet en het netwerk van het Scandinavische NORDUnet aan elkaar gekoppeld. Zo worden de kosten voor deze glasvezelkabels gedeeld met andere nationale research en education networks (NREN's) en komen hoogwaardige, breedbandige verbindingen verder binnen bereik voor de onderzoekers. De innovaties van SURFnet op internationale connectiviteit worden daarmee relevant voor heel Europa. Dit nieuwe knooppunt in Brussel kan gezien worden als de eerste fotonische exchange: er wordt licht uitgewisseld tussen 2 verschillende domeinen in willekeurige richtingen.
Nieuw SURF Magazine nu beschikbaar voor download  ⇒
Het SURF Magazine bevat dit keer een interview met hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets over learning analytics waarin staat dat je met learning analytics glashard ziet hoeveel uur iemand zit te oefenen. Verder is er een column van Wilma de Koning, vicevoorzitter CvB Radboud Universiteit, en onder andere artikelen over privacy en informatiebeveiliging, duurzame datacentra, aanbesteden en datavisualisatie.
EGI krijgt nieuwe statuten en nieuwe naam ⇒
De EGI Raad heeft beslist om de naam van de European Grid Infrastructure te vereenvoudigen naar EGI - het simpele acroniem zonder uitbreiding. Deze wijziging weerspiegelt de evolutie van EGI naar een wereldwijde, technologisch-agnostische e-Infrastructuur voor wetenschap. De wijziging maakt deel uit van een actualisering van de statuten van de EGI Stichting die afgelopen zomer beklonken werd. De nieuwe statuten keuren ook belangrijke veranderingen goed in het beheer van de EGI Stichting. Volledig lidmaatschap staat nu ook open voor niet-Europese landen. EIROs, ERICs en andere organisaties die de objectieven van EGI ondersteunen kunnen nu ook volwaardig lid worden.
VU benoemt Danielle Posthuma tot nieuwe University Research Chair hoogleraar ⇒
De VU benoemt per 1 januari Danielle Posthuma van het VU medisch centrum en Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen tot hoogleraar in het University Research Chair programma. Met dit programma erkent de VU uitmuntende wetenschappers die worden beschouwd als aankomend leiders in hun vakgebied. Zij zijn geselecteerd vanwege hun excellentie en potentie voor de toekomst. De afgelopen drie jaren benoemde de VU al twaalf University Research Chair-hoogleraren. Danielle Posthuma wordt voor vijf jaar benoemd als URC-hoogleraar, met de intentie om haar daarna een vaste aanstelling als hoogleraar aan te bieden. Danielle Posthuma (1972) is reeds Fenna Diemer Lindeboom-hoogleraar Genetica van Complexe Eigenschappen bij de VU en wordt - vanwege haar bijzondere verdiensten - geselecteerd als URC-hoogleraar genetische risicodifferentiatie in populaties bij VUmc. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van de causale genetische en omgevingsinvloeden op individuele verschillen in gezond gedrag en klinisch relevante eigenschappen. Posthuma integreert kennis en methoden van verschillende disciplines, waaronder statistiek, biologie, genetica, neuro-imaging en bio informatica. Zij coordineert het Nederlandse Genetische Cluster, een supercomputer van 9000 processoren met als doel het uitvoeren van genetische analyses. Het onderzoek van Posthuma en haar team is van absolute wereldtop, en gepubliceerd in o.a. Nature, Nature Genetics, Nature Neuroscience, Science, The Lancet, Cell, en Neuron. Zij ontving in 2009 een ERC Starting Grant en in 2014 een Vici-beurs.
NWO-toekenning voor project Re-SEARCH →
Het onderzoeksproject Re-SEARCH, met als hoofdaanvrager prof. Maarten de Rijke (IvI), ontvangt NWO financiering vanuit het programma 'Creatieve Industrie - Thematisch onderzoek'. Het is 1 van de twee gehonoreerde projecten, beiden op het snijvlak van ICT en geesteswetenschappen, waaraan in totaal 1,2 miljoen is toegekend. Onderwerp van het project is de ontwikkeling van zoekmachinetechnologie voor wetenschappelijke dataverzamelingen. Wie onderzoek wil doen, gebruikt vaak data van voorgangers. Maar hoe weet je of data die je nodig hebt bestaan, waar zijn ze te vinden, wat is de geschiedenis ervan? Daarom draait het gloednieuwe project Re-SEARCH dat begin 2016 van start zal gaan. Het onderzoeksprogramma 'Creatieve Industrie - Thematisch onderzoek' financiert en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksprojecten om de kennisbasis voor de creatieve industrie te versterken. NWO wil met 'Creatieve Industrie - Thematisch onderzoek' haar bijdrage aan de stimulering van publiek-private samenwerking (PPS) in de topsector Creatieve Industrie, zoals vastgelegd in het Innovatiecontract Creatieve Industrie, leveren.
Europese Commissie lanceert Digital4Science Platform  ⇒
De Europese Commissie heeft het Digital4Science platform opgezet om gesprekken over Excellentie in Wetenschap en de activiteiten rond Open Science, e-infrastructuren, Future & Emerging Technologieen en de FET vlaggenschepen te stimuleren. Met dit platform wil de Europese Commissie belanghebbenden een stem geven: met hen in discussie gaan, naar hen luisteren, en hen uitnodigen tot een voortdurende dialoog over de activiteiten en het beleid van de Europese Commissie. De Europese Commissie heeft alvast 5 discussies of ideeen gelanceerd die gericht zijn op e-infrastructuur thema's met als doel de samenwerking te voeden tussen projecten op specifieke domeinen. De vijf ideeen zijn Open Scholarship, Skills & Training, Biomed & life sciences, Earth Science, energie en milieu; Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen. In een later stadium zullen meer discussiestromen gelanceerd worden over kwesties die de EC als relevant beschouwt, zoals KPIs, TRLs en een catalogus voor diensten. De input zal stof geven voor de e-concertatie meeting die de EC organiseert op 9 november in Brussel voor uitgenodigde projecten.
UMC's starten samenwerking met SURF binnen SURF Cloud ⇒
De UMC's en SURF gaan samenwerken op het gebied van ICT-architectuur. De UMC's werken al geruime tijd samen op ICT-gebied en hebben een gezamenlijke referentiearchitectuur vastgesteld. SURF is gevraagd de UMC's te ontzorgen en de regievoering op zich te nemen voor de diensten die genoemd worden in de referentiearchitectuur. De samenwerking begint met de ontwikkeling van de eerste diensten uit het referentiekader: een gezamenlijke Exchange- en SharePoint-omgeving. In deze 2 cloudprojecten is het van belang dat de security en privacy goed geregeld zijn. Binnen de zorgsector is hier extra aandacht voor. De UMC's moeten er dan ook voor zorgen dat de gebruikers op een eenvoudige, maar veilige wijze gevoelige gegevens kunnen uitwisselen. De UMC's kiezen voor een samenwerking met SURF, waarbij SURF zorgdraagt voor het projectmanagement, de transitie naar de nieuwe diensten en de implementatie van deze diensten. Op deze manier draagt SURF bij aan kwalitatief goede ICT-voorzieningen die voldoen aan de eisen en wensen vanuit de UMC's. Op termijn is de verwachting dat projecten rondom storage en archivering, beveiligd netwerk en gedeelde datacenters zullen volgen.
Ondersteuning voor minst ontwikkelde landen met Technology Bank ⇒
Tijdens een bijeenkomst in New York heeft Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, een voorstel in ontvangst genomen voor de oprichting van een Technology Bank voor de minst ontwikkelde landen in de wereld. Hiermee krijgen deze landen ondersteuning van NREN's uit ontwikkelde landen op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. In het voorstel wordt benadrukt dat de nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN's) en GEANT, het Europees samenwerkingsverband van NREN's, een cruciale rol kunnen spelen bij de totstandkoming van een Technology Bank en zo de minst ontwikkelde landen ter wereld hulp bieden bij het ontwikkelen van wetenschap, technologie en innovatie. In het voorstel worden verschillende praktische maatregelen genoemd, waaronder het koppelen van de Technology Bank aan de wereldwijde NREN-structuur, het verstrekken van informatie door bestaande NREN's in de minst ontwikkelde landen aan hun lokale instellingen, universiteiten en wetenschappers over de oprichting van de Technology Bank en het actief ondersteunen van de oprichting van NREN's in de minst ontwikkelde landen. Voorgesteld wordt om in de periode 2015-2016 een Technology Bank voor de minst ontwikkelde landen te creeren met het hoofdkantoor in Turkije. SURFnet is een van de deelnemers geweest bij het project AfricaConnect van de Europese Commissie (DEVO), waarbij GEANT het projectmanagement verzorgde. In dat project is Ubuntunet gekoppeld aan het NREN-netwerk in Amsterdam en Londen. Ook wisselt SURFnet actief kennis en publicaties uit met verschillende landen. Dat ondersteunt de relatie met deze landen, wat een goede basis is voor nieuwe samenwerkingsverbanden in de toekomst.
Joint degree voor zes opleidingen betafaculteiten VU en UvA →
De accreditatie van zes opleidingen van de betafaculteiten van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt omgezet tot joint degree. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft hiertoe positief besloten. Met de omzettingen tot joint degree worden studenten die vanaf volgend studiejaar beginnen aan een van de zes opleidingen, ingeschreven aan zowel VU als UvA. Na afronding van hun opleiding ontvangen zij een diploma van beide universiteiten: een joint degree. Het gaat om de bacheloropleidingen Scheikunde en Natuur- en Sterrenkunde, en de masters Chemistry, Computational Science, Computer Science en Physics & Astronomy. Uitgangspunt is dat de bundeling van inhoudelijke en onderwijskundige kennis, en het gebruik van faciliteiten de opleidingen verrijken en verdiepen. Door samen te werken en opleidingen gezamenlijk aan te bieden kunnen de betafaculteiten een grotere groep medewerkers betrekken bij een opleiding en hun kwaliteiten en expertises bijeenbrengen.
Jobcorner
SURFnet zoekt netwerkingenieurs ⇒
SURFnet gaat een complex deel van het netwerkbeheer zelf doen en stelt daarvoor een nieuw team samen. Nog tot 30 oktober 2015 kunt u zich kandidaat stellen om deel uit te maken van dit team. SURFnet gaat een deel van het netwerkbeheer dat zij nu uitbesteedt, in de loop van 2016 zelf uitvoeren. Het gaat om het meer complexe deel van het netwerkbeheer. Denk aan grote vernieuwingen, complexe wijzigingen of ondersteuning van innovatie van het netwerk. Ook het maken van netwerkdesigns zal voortaan binnen SURFnet plaatsvinden. Denk daarbij aan netwerkwijzigingen of nieuwe dienstverlening bij instellingen. Kandidaten werken proactief aan de verbetering van het netwerkbeheer en aan de kwaliteit van het SURFnet-netwerk. Je faciliteert innovatie op het netwerk door vroegtijdig nieuwe apparatuur of functionaliteit te testen en het beheer in te richten. Je werkt nauw samen met collega's binnen het team en de afdeling Netwerkdiensten, het extern belegde NOC en fabrikanten. Je adviseert hen vanuit je expertise en draagt je kennis over. Daarnaast ondersteun je de uitrol van netwerkinnovaties naar klanten en ondersteun je hen bij het uitvoeren van complexe netwerkwijzigingen, zodat zij in staat zijn optimaal gebruik te maken van de dienstverlening van SURFnet.
Uni Research Climate in Bergen, Noorwegen heeft vacature voor Postdoc in computationele en numerische modelling  ⇒
Nog tot 25 oktober 2015 kunt u solliciteren voor een drie-jarige postdoc positie in computationele oceaanmodellering bij Uni Research Climate in Bergen, Noorwegen. De aanstelling start zo snel mogelijk maar is onderhandelbaar. De kandidaat zal werken voor het ORGANIC project dat gesubsidieerd wordt door de Noorse Research Council. De kandidaat heeft een achtergrond in toegepaste wiskunde en zal deel uitmaken van de biogeochemische modelleringsgroep aan het Bjerknes Center voor Klimaatonderzoek (BCCR) in Bergen. Deze groep maakt deel uit van een dynamisch team van aardsysteem modelleerders. De kandidaat zal deelnemen aan de geplande ontwikkelingsactiviteiten voor het Noorse aardsysteem model (NorESM) van de volgende generatie. Zijn/haar activiteiten zullen gericht zijn op de voortgang van het biogeochemische algemene circulatiemodel MICOM-HAMOCC van de oceaan.
Nederlands eScience Center zoekt Medewerker Bedrijfsvoering met affiniteit voor financien →
Het Netherlands eScience Center is op zoek naar een allround Medewerker Bedrijfsvoering voor een brede ondersteunende functie binnen onze organisatie. Het betreft een functie met een diversiteit aan werkzaamheden, vooral op het gebied van project administratie, financiele administratie en P&O. Binnen het team van circa 40 collega's vraagt deze centrale rol goede communicatie en planning en een behoorlijke mate van zelfstandigheid. Je werkt nauw samen met de coordinator Bedrijfsvoering en ondersteunt enkele leden van het MT op administratief gebied. Kandidaturen zijn welkom tot en met 26 oktober 2015 via vacancy@esciencecenter.nl .








© Nieuwsbrief