L.S.

Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van augustus staat hieronder klaar. 

Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.

De Nieuwsbrief gaat aanstaande vrijdag de deur uit.

Suggesties voor de Nieuwsbrief van september 2015 graag uiterlijk 1 september naar het redactie-adres sturen.

Met vriendelijke groeten,

Leslie Versweyveld

nieuwsbrief201508
logo

Nieuwsbrief

De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing









Nummer augustus 2015
Cursussen en evenementen
5-6 september 2015 - Dutch Health Hackathon in Leeuwarden ⇒

De Dutch Health Hackathon 2015 wordt georganiseerd in het weekend van 5 en 6 september 2015. Het doel is de geestelijke gezondheidszorg in Nederland te verbeteren. Voor deze hackaton laten ruim tweehonderd developers zich vrijwillig dertig uur opsluiten in de oude Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden, aldusComputable. Volgens de initiatiefnemers bestaan de deelnemers meestal uit een mix van programmeurs, vormgevers, vakidioten en andere creatievelingen. Het winnende concept krijgt een prijs van vijfduizend euro. Foppe Hemminga, adviseur business- en klantinnovatie van De Friesland Zorgverzekeraar, neemt plaats in de jury. Volgens Hemminga is de wisselwerking tussen de verschillende disciplines en invalshoeken de manier waarop echte innovatie tot stand komt. Er hebben zich al veel teams aangemeld, maar er is nog ruimte voor meer. Het hele weekend worden er inspirerende talks en workshops gehouden door mensen uit het werkveld. Zo presenteert Nederlands grootste ethische hacker Mischa van Geelen en legt social-media deskundige Gerard Duursma uit hoe de deelnemers gebruik kunnen maken van de 'digitale snelweg'. Daarnaast zijn de nieuwste gadgets en technieken te bewonderen. Het hele weekend lopen professionals, zorgdeskundigen en patienten rond om de deelnemers te ondersteunen. Daarnaast zijn er het hele weekend tussentijdse verrassingen en activiteiten om het energiepeil hoog te houden. Geinteresseerden kunnen zich nog steeds gratis aanmelden voor de hackathon. Elk deelnemend team bestaat uit maximaal zes personen. Aanmelden kan als team of individueel. Individuele aanmeldingen worden in teams geplaatst waar hun vaardigheden het best tot zijn recht komen. Bezoekers zijn welkom om langs te komen tijdens de Dutch Health Hackathon. De keynotes en presentaties zijn deze dagen gratis toegankelijk en er worden tevens masterclasses georganiseerd om te leren programmeren.

28-30 september 2015 - OpenMPCon Gebruikersconferentie in Aken, Duitsland ⇒
De OpenMPCon Gebruikersconferentie vindt plaats bij RWTH Aachen. OpenMPCon wordt georganiseerd door de OpenMP gemeenschap en is gepositioneerd om zowel beginners als ervaren ontwikkelaars nieuwe inzichten aan te bieden in het gebruik van de OpenMP API. De conferentie richt zich op praktische toepassingen van OpenMP. Bij OpenMPCon 2015 kunt u genieten van prikkelende keynotes en inspirerende tutorials, lezingen en presentaties. De ontspannen en vriendelijke sfeer biedt een uitgelezen kans om ervaringen met OpenMP te delen met deskundigen uit het bedrijfsleven, met collega-ontwikkelaars en met vendors. James Reinders, chief evangelist bij Intel Software, en Eric Stotzer van Texas Instruments zullen keynotes geven.
1-2 oktober 2015 - 11de Internationale Workshop over OpenMP - IWOMP 2015 in Aken, Duitsland ⇒
IWOMP 2015 vindt plaats bij RWTH Aachen. IWOMP 2015 is een meer wetenschappelijk georienteerde conferentie op het gebied van OpenMP, die plaatsvindt vlak na de Gebruikersconferenctie OpenMPCon. Twee dagen worden gevuld met invited talks en wetenschappelijke presentaties. De artikels worden gepubliceerd door Lecture Notes inComputer Science. De keynote speakers zijn Mitsuhisa Sato van de Universiteit van Tsukuba en John Mellor-Crummy van Rice University.
20-22 oktober 2015 - ICT 2015 in Lissabon, Portugal ⇒
Onder het thema "Innovate, Connect, Transform" organiseert de Europese Commissie tussen 20 en 22 oktober 2015 in Lissabon, Portugal haar ICT 2015 event. Er staan enkele belangrijke parallelle activiteiten op het programma zoals een beleidsconferentie die het nieuwe beleid en de initiatieven van de Commissie voorstelt met betrekking tot Onderzoek en Innovatie in ICT onder het Horizon 2020 Programma. Er is ook een interactieve tentoonstelling waar de resultaten en impact getoond worden van de meest recente Europese ICT projecten voor Onderzoek en Innovatie. Tevens is er heel wat netwerkgelegenheid om partnerschappen te smeden en te versterken. Vergeet ook de gelegenheid niet om informatie te verzamelen over subsidies voor het Werkprogramma 2016-17 onder Horizon 2020. Er wordt ook een Startup Europe Forum georganiseerd met een reeks actitiveiten die de Europese beleidsacties in de verf zetten voor startups en het MKB, vernieuwers, en prive en openbare investeerders. Tenslotte vestigen we uw aandacht op een gezamenlijke netwerksessie die georganiseerd wordt door eIRG en ESFRI.
Ledennieuws
Werkprogramma 2016-2017 van de Europese Commissie concentreert zich op het subsidieren van e-Infrastructuur diensten →
Tijdens ISC 2015 in Frankfurt, Duitsland, hadden we de gelegenheid om te praten met Augusto Burgueno-Arjona, verantwoordelijk voor het Europese e-Infrastructuur Programma bij de Europese Commissie, over e-Infrastructuren. e-Infrastructuren verwijzen naar infrastructuren voor onderzoek en innovatie en naar ICT infrastructuren, dus in principe netwerken, computer- en gegevensinfrastructuren. De Europese Commissie subsidieert de onderzoeksprojecten die betrekking hebben op netwerken; computer, EGI en PRACE voor high performance computing; en projecten voor gegevens zoals EUDAT, open science en open access. Dit zijn de belangrijkste projecten. Daarbij komen nog de projecten die de Centers of Excellence voor HPC ondersteunen, virtuele onderzoeksomgevingen die bepaalde thematische domeinen bestrijken. In feit heeft de Commissie als doel om de ICT laag van de e-Infrastructuren die nodig zijn om onderzoekers hun onderzoek te laten doen, te subsidieren.
Bright Computing combineert echte en gevirtualiseerde HPC en Big Data workloads met Bright Cluster Manager en Bright OpenStack →
Matthijs van Leeuwen, CEO en stichter van Bright Computing, een bedrijf dat wer opgericht in 2009, maakte met ons een praatje tijdens ISC 2015 in Frankfurt, Duitsland over de kenmerken en evolutie van de Bright producten. Bright Computing zorgt ervoor dat cluster- en systeembeheer eenvoudig, veelomvattend en schaalbaar wordt. De belangrijkste producten zijn Bright Cluster Manager voor HPC; Bright Cluster Manager voor Big Data; en Bright OpenStack. Deze drie producten kunnen ook gecombineerd worden om een gecombineerde infrastructuur te creeren voor zowel HPC als Big Data workloads, zowel op de blote machine als gevirtualiseerd. Bright Computing heeft klanten die verspreid zijn over alle typische domeinen in bedrijf, overheid en opleiding. In de industrie doet Bright Computing zaken met farmaceutische bedrijven zoals Novartis maar het telt ook Boeing en SpaceX onder zijn klanten.
PRACE heeft DECI-13 Call geopend op 14 augustus 2015 ⇒
DECI biedt intra-nationale toegang tot Europese Tier-1 HPC resources via nationale systemen. Vanaf 18 januari 2016 zal toegang toegekend worden voor een periode van 12 maanden. Resources zijn beschikbaar op de volgende architecturen: Cray XC30/Cray XC40, IBM Blue Gene/Q, Intel clusters - via verschillende processor- en geheugenconfiguraties - en hybriede systemen - clusters met GPGPU acceleratoren of Xeon Phi co-processoren - die beschikbaar zijn in Cyprus, de Tsjechische Republiek, Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italie, Noorwegen, Polen, Servie, Spanje, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Kandidaten hoeven geen speciale machine of architectuur te specificeren, maar als ze dit toch doen, dan wordt getracht om met deze voorkeuren rekening te houden. De DECI-13 Caal wordt beheerd door het PRACE Optionele Programma met steun van PRACE aisbl. Deze Call wordt uitgebracht als een pilot call in samenwerking met EUDAT. Samen bieden beide initiatieven de gelegenheid om computer en gegevensresources vrij te geven voor projecten die ook behoefte hebben aan opslagcapaciteit en aanverwante gegevensdiensten. Kandidaten mogen tegelijk ingaan op zowel de DECI als EUDAT Call of een van beide Calls uitkiezen. De DECI-13 Call sluit af op 21 september 2015 om 17u00 CEST.
Enlighten Your Research Global 2015 op naar tweede ronde ⇒
Enlighten Your Research Global 2015 is begonnen met de tweede ronde. Het internationale EYR-Global 2015 comite, bestaande uit 12 nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN's) van over de hele wereld, heeft verrassende onderzoeksvoorstellen ontvangen. Voorstellen voor projecten die EYR-Global 2015 heeft ontvangen, zijn gebaat bij de inzet van hoogwaardige onderzoeksnetwerken en rekendiensten. In 2013 ondersteunde EYR Global projecten op het gebied van klimaatonderzoek, life sciences en computerwetenschappen. Dit jaar bestaan de inzendingen uit diverse disciplines zoals kernenergie, computationele microbiologie en neurologie. EYR-Global heeft 8 onderzoeksvoorstellen ontvangen, met 29 betrokken organisaties uit 13 landen. In de tweede ronde werken hoofdonderzoekers, engineers en onderzoeksondersteuners samen om te kijken hoe de geavanceerde netwerk- en rekendiensten de uitdagingen van de onderzoekers kunnen oplossen. Bovendien geeft het inzicht in de problematiek waarmee onderzoeksdisciplines te maken hebben. Door de inzet van netwerktechnologieen werken instituten nog beter met elkaar samen. Dat heeft een positief effect op de snelheid van het onderzoeksproces van deze projecten. De definitieve selectie van projecten wordt in november bekend gemaakt op het Supercomputing Congres (SC15).
Europees Supercomputer Programma concentreert zich op HPC toegang voor het MKB in volgende Horizon 2020 periodeprogramma →
Tijdens ISC 2015 in Frankfurt, Duitsland stelde Augusto Burgueno-Arjona van het Departement voor e-Infrastructuren bij de Europese Commissie, in zijn welkomwoord dat HPC hoog op de Europese politieke agenda staat aangezien het erkend wordt als een essentiele technologie om een antwoord te bieden op de groeiende behoeften van de moderne samenleving. Maatschappelijke problemen worden getransformeerd in zakelijke opportuniteiten en brengen zo groei en jobs in de Europese economie. Volgens Augusto Burgueno-Arjona zullen er belangrijke stappen worden gezet, zoals de grootschalige platformintegratie van de technologische bouwstenen en de gecoordineerde aankoop op Europees niveau van sytemen van wereldklasse. In het tweede gedeelte van het gesprek dat we met Augusto Burgueno-Arjona hadden, kwam onder meer de rol van HPC voor Europa, en van Europees HPC voor de wereld aan bod.
CWI gaat ICT achter bestraling van kankerpatienten verbeteren →
Het CWI gaat samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Veenendaalse bedrijf Elekta Brachytherapy de ICT die wordt gebruikt bij het bestralen van kankerpatienten verbeteren. Onderzoekers van deze instellingen gaan de komende jaren onderzoek doen naar het verbeteren van de medische software en de instrumenten die worden gebruikt bij inwendige bestralingen. Het project 'ICT-gebaseerde Innovaties in de Strijd Tegen Kanker' is naar verwachting in 2020 afgerond. Inwendige bestraling of brachytherapie is een veelgebruikte kankerbehandeling waarbij stralingsbronnen in de buurt van de tumor worden geplaatst met behulp van holle naalden of katheters. De plaatsing en dosis van de bronnen is daarbij essentieel: binnen de tumor moet de straling maximaal zijn, maar daarbuiten juist minimaal om schade aan gezonde organen te voorkomen. Hiervoor gebruiken ziekenhuizen speciale software die op basis van 3D-scanbeelden van een patient een bestralingsplan berekent.
IBM investeert in Nederlands startup ecosysteem →
IBM investeert flink in het Nederlandse startup ecosyteem. Na New York, Berlijn en Londen is Nederland de vierde locatie waar IBM een extra bijdrage levert aan het versterken van het ecosysteem voor startende ondernemers. De investering van IBM betreft voornamelijk het leveren van technologie, het beschikbaar stellen van IBM experts voor ondersteuning van startups en actieve participatie in de startup en developer community. In Nederland starten jaarlijks zo'n 150 duizend nieuwe bedrijven. Om de samenwerking met deze startups verder te versterken opende IBM recentelijk de IBM Innovation Space in 'B.Amsterdam', een van de snelstgroeiende startup communities in Amsterdam. Een team IBM experts en business developers werkt daar schouder aan schouder met starters aan innovatieve toepasingen die gebruik maken van technologieen zoals mobile, cloud, Internet of Things, analytics en 'cognitive computing'. Beginnende ondernemingen krijgen toegang tot deze technologieen via het IBM Global Entrepreneur Program for Cloud startups (CGEP). De Nederlandse starters Greeniant, imgZine en Cupenya maken daar al gretig gebruik van. Via het CGEP hebben zij toegang tot IBM's Softlayer cloud omgeving, Bluemix developers platform en Cloudant database service. Beginnende ondernemers kunnen tot 120.000 dollar aan 'cloud credits' krijgen om hun bedrijf te bouwen en te laten groeien.
AMS-IX groeit aanzienlijk in aangesloten partijen en capaciteit  ⇒
AMS-IX, de Amsterdam Internet Exchange, het grootste internetknooppunt ter wereld, heeft in de eerste helft van 2015 60 nieuwe partijen aangesloten op haar platform, waarvan 82% uit het buitenland komt. Daarmee zet AMS-IX de sterke groei van de afgelopen drie jaar voort. In totaal heeft AMS-IX nu ruim 720 leden en klanten. Een belangrijke ontwikkeling in het afgelopen half jaar is de groei in capaciteit, een indicatie dat de Nederlandse en internationale internetgemeenschap zich voorbereidt op een sterke toekomstige groei van het internetverkeer. Waar in heel 2014 bijna 3,5 Tbps aan poortcapaciteit is toegevoegd aan het AMS-IX platform, is er in het afgelopen half jaar al 3 Tbps toegevoegd. Opvallend is de groei in het aantal poorten met een grotere capaciteit: het aantal 1GE-poorten nam met 5% licht af, het aantal 10GE-poorten bleef vrijwel constant (+3%), maar het aantal 100GE-poorten groeide met maar liefst 58%. In april werd een nieuwe piek in de snelheid van het internetverkeer gehaald: toen werd voor het eerst de grens van 3,7 Terabit per seconde (Tbps) doorbroken. Het gemiddelde internetverkeersvolume per dag binnen AMS-IX is in de eerste helft van 2015 met bijna 15% gegroeid tot 23 Petabyte (23 duizend Terabyte), vergeleken met 25% in heel 2014. AMS-IX zag ook het IPv6-piekverkeer in het afgelopen half jaar toenemen: dat groeide met bijna 17% tot 28 Gigabit per seconde (Gbps).
Sterrenkijken in de cloud met MonetDB →
Het Nederlandse databasetechnologiebedrijf MonetDB Solutions en het CWI gaan nieuwe technieken ontwikkelen voor opslag en analyse van data uit de Square Kilometre Array (SKA) telescoop. Het project wordt gefinancierd via het AstroCompute in the Cloud-programma van de SKA Organization en Amazon Web Services (AWS). De Square Kilometre Array is een internationaal project dat tot doel heeft de grootste radiotelescoop ter wereld te bouwen. De telescoop moet uiteindelijk meer dan een vierkante kilometer aan meetoppervlakte bestrijken, verspreid over Australie en Zuid-Afrika. Deze telescoop genereert onvoorstelbare hoeveelheden data in de orde van honderden gigabits per seconde, die vrijwel real-time geanalyseerd moeten worden. Om dit te kunnen realiseren gaan MonetDB Solutions en CWI samen een systeem ontwikkelen dat moet garanderen dat het dataverwerkingsproces correct en efficient blijft werken, ook bij een groeiend datavolume en de complexe query's die daaruit voortkomen. Daarnaast moet het systeem ervoor zorgen dat de software en algoritmes in het dataverwerkingsproces veilig uitgebreid en verbeterd kunnen worden.
IDC evalueert Europese HPC strategie: goede vooruitgang maar om exascale te bereiken is er meer nodig ⇒
IDC heeft voor de Europese Commissie een rapport opgesteld over de HPC ontwikkelingen in Europa. Het bevat een evaluatie van de "HPC Action Plan Objectieven" die een paar jaar geleden werden uitgezet. Het rapport biedt ook enkele aanbevelingen aan. De Europese Commissie zal het rapport bestuderen, er conclusies uittrekken en het gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de HPC acties. In het algemeen besluit IDC dat Europa goede vooruitgang heeft gemaakt bij de uitvoering van HPC en exascale plannen. Europa staat nu op gelijke voet met de andere vooraanstaande spelers in HPC in de wereld. In de aanbevelingen raadt IDC Europa aan om de subsidies voor HPC uit te breiden, te concentreren op de gehele software stack, en ook te kijken naar het zich recent ontwikkelende gebied van High Performance Data Analysis (HPDA).
Atos zet Big Data in voor veiliger nachtleven Eindhoven →
Atos heeft de leiding over een consortium van partners dat tot doel heeft om het nachtleven in Eindhoven veiliger te maken. Dankzij het zogenaamde 'CityPulse' project gebruikt de digitale dienstverlener Big Data Intelligence om mogelijke incidenten in het drukbezochte uitgaansgebied Stratumseind een stap voor te zijn. Analyses van deze Big Data stellen hulpdiensten en autoriteiten in staat om op tijd in te grijpen en zo de veiligheid te waarborgen. De eerste resultaten van dit pilotproject zijn zeer succesvol. Eindhoven is hiermee een voorbeeld voor andere steden en uitgaansgebieden wereldwijd. Atos ontwikkelt CityPulse met hoofdpartners Dutch Institute of Safety & Security (DITSS), en Intel. Het doel van de pilot is de stad Eindhoven te helpen met het managen van de veiligheid in het uitgaansgebied Stratumseind. Ieder weekend trekt deze populaire straat in het centrum van Eindhoven bijna 20.000 bezoekers die zich vermaken in de meer dan 50 cafes, nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden.
Equinix rondt uitbreiding AM3 Science Park af ⇒
Datacenterdienstverlener Equinix heeft per 1 augustus 2015 de derde fase van het Amsterdamse datacenter (AM3) op Science Park in gebruik genomen. Het gaat om een uitbreiding van het datacentercomplex dat in oktober 2015 drie jaar in gebruik is, weet Pim van der Beek van Computable te melden. Door de toenemende vraag van bedrijven om hun ICT te verplaatsen naar de cloud, breidt Equinix de beschikbare ruimte met ruim 17 procent uit. Daardoor is in totaal 1250 vierkante meter extra vloeroppervlak beschikbaar. Volgens de datacenterdienstverlener biedt dat ruimte aan vijfhonderd cabinets. "Met de afronding van deze fase beslaat AM3 in totaal 19.050 vierkante meter, en biedt ruimte aan 3300 cabinets", aldus de datacenterdienstverlener. Volgens de eigenaar ligt het AM3 International Business Exchange-datacenter op een van de meest netwerkdichte locaties van Europa en ligt 80 procent van Europa binnen (50 milliseconden) bereik voor de meer dan 120 cloud providers die bij AM3 zijn aangesloten. Equinix zegt hierover: "De hoge connectiviteit maakt dat Amsterdam Science Park een zeer gewilde locatie en cloud hotspot is in Europa, en de op een na grootste dataroute in Nederland. Ruim 40 procent van het Nederlandse dataverkeer wordt hier doorheen geleid.
Europese exascale projecten DEEP-ER en Mont-Blanc verkennen nieuwe programmeertechnieken en geheugen dat met het netwerk verbonden is →
Tijdens de openingsavond van de ISC 2015 tentoonstelling in Frankfurt, Duitsland brachten we een bezoek aan de booth met Europese exascale projecten. We ontmoetten er Filippo Mantovani van het Mont-Blanc project en Estela Suarez van het DEEP-ER project. Naderhand demonstreerde Juri Schmidt de technologie die het geheugen verbindt met het netwerk die men in het DEEP-ER project gebruikt. Filippo Mantovani toonde het systeem-op-een-chip ter grootte van een creditcard dat men gebruikt in het Mont-Blance project. Estela Suarez lichtte de doelstellingen van het DEEP-ER project toe. In feite zijn DEEP en DEEP-ER beide Europese exascale projecten. Het team stelt een nieuwe architectuur voor die verschilt van wat we vandaag kennen. Het gaat om de zogenaamde cluster/booster architectuur. Het team bouwt een booster die gebaseerd is op Intel Xeon Phi processoren en plaatst al die processoren samen in hun eigen netwerk dat EXTOLL heet in dit geval. Zo bedient het team acceleratoren op autonome wijze. De cluster-booster benadering stelt de onderzoekers in staat om de schaalbaarheidsniveaus in kaart te brengen van de toepassingen naar de hardware toe. Men analyseert de toepassing en bekijkt waar de hoog-schaalbare delen snel gaan en plaatst ze onder de booster. De laag-schaalbare delen gaan naar het cluster. In het DEEP-ER project wordt meer gekeken naar de I/O en elastische aspecten. Nieuwe geheugentechnologieen worden onderzocht die de standard cluster/booster architectuur moeten versterken.
Oproep voor de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2016 ⇒
Wilt u een kandidaat voordragen voor de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2016? Dat kan voor 28 september 2015. In samenwerking met NWO-EW stelt ICT-onderzoek Platform Nederland de prijs sinds 2011 jaarlijks beschikbaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro, vrij te besteden voor onderzoek in de ICT, een oorkonde en een sculptuur. De Prijs is bedoeld voor een wetenschappelijk onderzoeker, niet ouder dan 40 jaar op 31 december 2015, die vernieuwend onderzoek op zijn naam heeft staan of die verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT, en is bedoeld als eerbetoon aan zijn/haar persoon en als promotie van het vakgebied ICT.
Startup ontvangt 217.000 euro voor de lancering van een zelflerend medisch beeldanalyse platform →
Scyfer heeft van het Europese FICHe e­health acceleratie programma in totaal 217.000 euro toegekend gekregen. Met de financiering gaat Scyfer haar zelflerende data platform voor het analyseren van medische afbeeldingen in de markt lanceren. Scyfer is uit 300 Europese aanmeldingen geselecteerd door de beoordelingscommissie van FICHe. Zij erkent de toegevoegde waarde van Scyfers technologie omdat het de kwaliteit van zorg kan verbeteren en de kosten kan verlagen. Slimme algoritmes zorgen voor een doorbraak in het automatisch herkennen van patronen in afbeeldingen. Waar Facebook en Google deze technologie gebruiken om gezichten of objecten in afbeeldingen te classificeren, daar past Scyfer deze algoritmes toe op het identificeren van afwijkingen in medische afbeeldingen. Interessant is dat deze algoritmes zelf voorspellingen leren doen, door gebruik te maken van grote hoeveelheid voorbeelden. In samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum heeft Scyfer o.a. een toepassing ontwikkeld voor het herkennen van hersenschade in 3D MRI scans van HIV patienten. Momenteel verkent Scyfer met een aantal Europese radiologie instituten diverse toepassingen op andere medische gebieden. Deze worden met behulp van de subsidie verder ontwikkeld en vervolgens in de praktijk geimplementeerd.
Rob Blokzijl ontvangt prestigieuze Jonathan B. Postel Service Award ⇒
Dr. Rob Blokzijl, een voormalig natuurkundige en computerwetenschapper bij Nikhef, heeft de Jonathan B. Poster Service Award 2015 ontvangen van de Internet Society. Blokzijl ontvangt deze prestigieuze prijs voor zijn pionierswerk gedurende 25 jaar leiderschap bij Reseaux IP Europeens (RIPE) en voor het bijstaan van talloze anderen in het verspreiden van het Internet doorheen Europa en ver daarbuiten. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was Blokzijl actief in het bouwen van netwerken voor de deeltjesfysica-gemeenschap in Europa. Via zijn ervaring bij Nikhef en CERN, erkende hij de kracht van samenwerking met anderen om netwerken op tebouwen voor onderzoek. Hij reisde de wereld rond om samenwerking via netwerkers te promoten. In de negentiger jaren had Dr. Blokzijl veel invloed bij de creatie van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de eerste in Europa. Zijn meest wijd erkende bijdrage is als stichtend lid en 25-jarig presidentschap van RIPE, het Europese open forum voor IP networking. Tijdens de ceremonie van de prijsuitreiking bij de Internet Engineering Task Force (IETF) meeting, bedankte Blokzijl de Internet Society. Hij legde ook uit hoe zijn betrokkenheid bij het Internet voor hem startte bij Nikhef en dankte het instituut om hem op weg te zetten in de wereld van networking en voor het in hem gestelde vertrouwen.
Jobcorner
HPC Software Ontwikkelaar gezocht bij het Astronomische Observatorium in Trieste ⇒
De Informatie Technologie en Computing Groep bij INAF - het Astronomisch Observatorium in Trieste zoekt voor een contract van 2 jaar een stafonderzoeker. Deze zal deel uitmaken van het Horizon 2020 "EGI-Engage" project. Doel van dit project is de evolutie van EGI te ondersteunen naar een flexibele computer- en gegevensinfrastructuur die in staat is om resources van gelijk welk type te federeren en te delen om zo een computer- en opslagdiensten aan te bieden voor de hele Europese wetenschappelijke gemeenschap. Kandidaturen zijn welkom tot en met 31 augustus 2015.
EGI heeft vacatures voor Communications Officer en Technical Outreach Expert ⇒
Om het communicatieteam te vervoegen, is EGI op zoek naar een Communicatieverantwoordelijke die het ontwerp en de toepassing van een sociale media strategie moet vorm geven en de activiteiten zal opzetten voor het uitbouwen van de gemeenschap. Het verzorgen van de nieuwsbrief, de newsfeed en andere publicaties behoren tot het takenpakket alsmede de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de inhoud en de strategische ontwikkeling van de EGI website. EGI zoekt tevens een Technical Outreach Expert met kennis van training en gegevenswetenschap, gegevensanalyse en beheer van de stadia van de Big Data levenscyclus, om inzetbaar te zijn in de context van het EC-gesubsidieerde H2020 project "EDISON". Kandidaturen voor beide functies zijn welkom tot en met 31 augustus 2015.
Barcelona Supercomputing Center zoekt PhD student voor het project "Memory Systems for High Performance Computing" ⇒
Het Memory systems team van het Departement voor Computerwetenschappen aan het Barcelona Supercomputing Center (BSC) heeft een positie voor een full-time PhD student. De student zal meewerken aan het samenwerkingsproject tussen BSC en Samsung dat geheugensystemen analyseert voor high-performance computing. Kandidaten die interesse hebben in een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en graag samenwerken met ontwikkelaars van de nieuwste technologie genieten de voorkeur. De geselecteerde kandidaat zal ook opgenomen worden in het doctoraatsprogramma van het Departement voor Computerarchitectuur aan de Polytechnische Universiteit van Catalonie in Barcelona, Spanje.








© Nieuwsbrief

Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief
redactie@gridforum.nl