L.S.

Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van november staat hieronder klaar. 

Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.

De Nieuwsbrief gaat aanstaande maandag de deur uit.

Suggesties voor de Nieuwsbrief van december 2015 graag uiterlijk 1 december naar het redactie-adres sturen.

Met vriendelijke groeten,

Leslie Versweyveld

nieuwsbrief201511 nieuwsbrief201511 nieuwsbrief201511
logo

Nieuwsbrief

De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing









Nummer november 2015
Activiteiten
14 januari 2016 - Internetnieuwjaarsreceptie 2016 in Amsterdam ⇒
Inmiddels een gevestigde traditie om het nieuwe jaar goed te beginnen: meer dan dertig nationale en internationale organisaties uit de Nederlandse internetwereld nodigen u uit voor hun gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst op 14 januari 2016. Tijdens de avond zelf zijn er parallel aan het grootschalige 'social event' ook de nodige inhoudelijke activiteiten, waaronder het traditionele voorzittersdebat en een aantal interessante 'lightning talks'. Ook zal de ISOC.nl Internet Innovatie Award 2016 worden uitgereikt. De bijeenkomst zal worden gehouden in Amsterdam in Het Sieraad, Postjesweg 1, 1057 DT Amsterdam.
Cursussen en evenementen
25-26 november 2015 - Tweedaags symposium rondom Amsterdam Water Science in Amsterdam →
Amsterdam Water Science, een nieuw samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA), wordt op 25 en 26 november tijdens een tweedaags symposium over water management officieel gelanceerd. Het symposium gaat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterwetenschappen en heeft als doel de kennis en capaciteit op het gebied van water-gerelateerd onderzoek en onderwijs aan de VU en de UvA verder te versterken. Op woensdag 25 november wordt het symposium afgetrapt bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Gerenommeerde sprekers, zoals de Canadese Boris Worm, Jeroen Aerts (VU), Joyeeta Gupta en Jef Huisman (UvA), presenteren hun onderzoek in de waterwetenschappen. Onderzoek op het gebied van aquatische ecologie, kustvisserij en toekomstige overstromingen gerelateerd aan klimaatverandering komen aan bod. Op donderdag 26 november is de voertaal Nederlands en komen organisaties als STOWA, Waternet en KNMI op het Amsterdam Science Park samen met de waterbeheerders in Nederland. Presentaties, paneldiscussies en break-out sessies zijn de belangrijkste activiteiten van deze tweede dag met als doel om samen met gebruikers, onderzoekers en studenten een duurzaam platform voor waterbeheer te creeren.
30 november 2015 - Informatiedag over het Horizon 2020 e-infrastructuren voor onderzoek Werkprogramma 2016-17 in Brussel, Belgie ⇒
De Europese Commissie organiseert op 30 november 2015 een Informatie- en Netwerkdag om het e-Infrastructuur gedeelte van het Horizon 2020 Werkprogramma met betrekking tot Onderzoeksinfrastructuren 2016-17 voor te stellen. Een en ander vindt plaats in vergaderzaal AB 0A in het Borschette Gebouw, Froissartstraat 36 in Brussel. De focus ligt op het Werkprogramma 2016-17. U krijgt ook informatie over de Horizon 2020 Richtlijnen voor deelname. Er zitten enkele nieuwe dingen zoals nieuwe evaluatiecriteria in het Werkprogramma die essentieel zijn. Het event biedt de kans om meer over de e-Infrastructuur thema's te weten te komen. U krijgt ook de kans om in gesprek te gaan over ideeen voor nieuwe projecten tijdens de netwerkcocktail tussen 18u30 en 20u00.
8 december 2015 - Studiedag Management of massive point cloud data in Delft ⇒
Op 8 december 2015 vindt er aan de Technische Universiteit van Delft tussen 10u00 en 17u00 een studiedag plaats over "Management of massive point cloud data" in de Berlage zalen van de Faculteit Architectuur en de Bebouwde Omgeving, TU Delft, Julianalaan 134, in samenwerking met het Nederlands Centrum voor Geodesie en geo-informatie, Oracle Gebruikersclub Holland, TU Delft en het Netherlands eScience Center. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is wel verplicht voor 30 November 2015 via e-mail met uw naam en organisatie naar info@ncgeo.nl .
10 december 2015 - FitSM Foundation Training in Amsterdam ⇒
EGI organiseert op 10 december 2015 een FitSM Foundation Training van 8 uur met aansluitend een optioneel examen van een half uur aan het Amsterdam Science Park, 140. Deze cursus van 1 dag biedt basisconcepten van IT dienstbeheer, geeft een overzicht van het doel en de structuur van de FitSM standaard familie en de relatie met betrekking tot andere standaarden, en wil inzicht geven in het verwerkingskader dat aan FitSM ten grondslag ligt, met de vereisten die erin vervat liggen. De prijs voor de cursus bedraagt 350 euro en 290 euro voor EGI.eu deelnemers. De prijs voor het examen bedraagt 98,50 euro. Registreren kan via het EGI formulier.
14 december 2015 - NLeSC-Lorentz eHumanities Dag in Leiden ⇒
Op 14 december 2015 vindt de NLeSC-Lorentz eHumanities Dag plaats in het Lorentz Center in Leiden. Doel van dit event is om onderzoekers van de digitale geesteswetenschappen kennis te laten maken met de subsidiemogelijkheden en mogelijk samen te werken met het eScience Center en het Lorentz Center. Er zullen ook discussies plaatsvinden over hoe NLeSC de initiatieven in de geesteswetenschappen zal subsidieren in de toekomst, over gebieden waar de activiteiten dienen geconcentreerd te worden en er zal tijd besteed worden om de huidige project portfolio voor de geesteswetenschappen te tonen. De dag bestaat uit lezingen, expert panels, pitches en een keynote presentatie.
15 december 2015 - SURFsara Super D Event ⇒
SURFsara organiseert haar jaarlijkse event op 15 december 2015. Het Super D event 'Where Science Meets e-Infrastructure' vindt plaats in Felix Meritis, in het centrum van Amsterdam. Sprekers afkomstig van verschillende disciplines vertellen over baanbrekende onderzoeken. Prof. dr. Ronald Hanson, die onlangs heeft aangetoond dat Einsteins 'spooky action on a distance' echt bestaat, geeft een keynotepresentatie tijdens het Super D Event. Deze pionier in het ontwikkelen van de onderliggende technologie van kwantumcomputers spreekt over de mogelijke gevolgen van het 'entanglement effect' op de communicatie en berekening in het algemeen en over de aanvragen van kwantumcomputing in het bijzonder. Dit is de toekomst van supercomputing. Prof. dr. Jan Veldink richt zich op de dodelijke, progressief degeneratieve neurologische ziekte ALS. Jan Veldink is neuroloog en als neurogenetisch onderzoeker is hij projectleider van het Project MinE. Dit project heeft als doel de risicovolle genen die ten grondslag liggen aan neurologische aandoeningen te vinden via technieken als DNA- en RNA-sequencing. Het Project MinE-consortium verzamelt en analyseert data van patienten over de hele wereld. Het omvat deelnemers uit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. De analyse van meer dan 20.000 monsters vereist een geavanceerde ICT-infrastructuur voor datamanagement en -processing.
Ledennieuws
Herfsteditie 2015 van de e-IRG nieuwsbrief nu beschikbaar voor download ⇒
De herfsteditie 2015 van de e-IRG nieuwsbrief is nu beschikbaar voor download. Deze editie bevat samenvattingen van de e-IRG Delegates Meeting en e-IRG Workshop in Riga; een overzicht van het Werkprogramma 2016-2017 van de Europese Commissie; samenvattingen van de WIRE 2015 sessie, de PLAN-E Workshop, en de 6de RDA Plenary Meeting; interviews met Sergio Andreozzi over de Open Science Commons, met Augusto Burgueno Arjona over het Europese supercomputer programma; met Wolfram Horstmann over de grote relevantie van de long tail in het onderzoek, en met de vertegenwoordigers van de Mont-Blanc en DEEP-ER exascale projecten; presentaties van de IDC evaluatie van de Europese HPC strategie en de nieuwe HPC initiatieven in Horizon 2020; de aankondiging van de e-IRG Workshop in Luxemburg; en nog veel meer.
Open Digital Science project stelt scenario's samen voor onderzoek en wetenschap ⇒
Het Open Digital Science project dat gesubsidieerd wordt door de Europese Commissie is bezig met het samenstellen van futuristische scenario's om beleidsaanbevelingen te formuleren over vernieuwing in wetenschap en onderzoek. Nog tot 8 december 2015 kunt u meewerken aan het vorm geven aan deze scenario's. Het projectteam stelde al enkele scenario's samen die de trends en uitdagingen in kaart brengen voor het beoefenen van wetenschap en onderzoek in de komende tien jaar. U kunt de voorstellen becommentarieren, ondersteunen en/of bekritiseren.
Hoe de voordelen combineren van zowel GPU als CPU in heterogeen computing →
Tijdens het Derde eScience Symposium in de ArenA in Amsterdam, kwamen we in gesprek met Ana Lucia Varbanescu, een assistent-professor in het Informatica Instituut aan de Unversiteit van Amsterdam, over de efficientie van moderne heterogene systemen. Varbanescu heeft een achtergrond in high performance computing aan de Technische Universiteit van Delft en aan de VU. Heterogene rekenkracht maakt op een handige manier gebruik van zowel GPUs als CPUs, zoals we de laatste jaren hebben kunnen vaststellen. We komen uit een periode waarin mensen GPUs gebruikten voor verschillende toepassingen en daarbij de meeste rekenkracht eruit probeerden te halen. Het was een goede ontwikkeling waarmee we uitstekende resultaten in rekenkracht bereikten. Waar we nu echter voor pleiten is dat de GPU slechts een deel uitmaakt van het platform dat gebruik maakt van heterogene rekenkracht. Het gebruik van de CPU is even belangrijk voor de rekenkracht als het gebruik van de GPU omdat veel toepassingen divers genoeg zijn om beide types van instrumenten te gebruiken. Andere toepassingen hebben eenvoudig zoveel rekenkracht nodig dat welke bijkomende resource dan ook, zoals een CPU, zal helpen om de rekenkracht op te drijven, aldus Varbanescu.
Video's van het Derde eScience Symposium nu beschikbaar ⇒
De opgenomen presentaties tijdens het Derde eScience Symposium dat georganiseerd werd in de ArenA in Amsterdam op 8 oktober jongstleden zijn nu beschikbaar. Er zijn video's beschikbaar van NLeSC CEO Wilco Hazeleger; Jan de Jeu, Universiteit van Groningen en Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Netherlands eScience Center; Jose van Dijck, Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen; en Alexander Rinnooy Kan, Universiteit van Amsterdam.
XENON1T maakt zich op om donkere materie te detecteren →
Een internationaal samenwerkingsverband van wetenschappers heeft in het ondergrondse Gran Sasso laboratorium in Italie het nieuwe XENON1T-experiment in gebruik genomen. XENON1T is ontworpen om met een ongeevenaarde gevoeligheid naar donkere materie te zoeken. Het heelal bestaat uit vijf keer zoveel donkere materie dan uit de materie die wij nu kennen, atomen en moleculen. Toch is die mysterieuze donkere materie nog altijd niet direct waargenomen. XENON1T moet hier verandering in brengen, mede dankzij Nederlandse inbreng. Donkere materie is een van de basisingredienten van het heelal en al decennialang wordt er in laboratoriumexperimenten naar gezocht. Maar tot nu toe is donkere materie alleen indirect waargenomen, via de zwaartekrachtinteracties die de bewegingen van hemellichamen bepalen. Op basis hiervan verwachten wetenschappers dat donkere materie bestaat uit een nieuw, stabiel elementair deeltje dat tot nu toe aan detectie ontsnapt is.
eScience en Open Access krijgen wereldwijd vaart, volgens Tony Hey op het eScience Symposium →
Tijdens het Derde eScience Symposium in de ArenA konden we even praten met Tony Hey van het eScience Instituut aan de Universiteit van Washington in Seattle over eScience en het vierde paradigma voor wetenschappelijke ontdekking. Tony Hey heeft in een vorig leven het eScience programma in het Verenigd Koninkrijk geleid en tussen 2005 en 2015 was hij directeur externe onderzoeksactiviteiten bij Microsoft waar hij aan eScience deed met Jim Gray. Samen schreven ze een boek getiteld "The Fourth Paradigm: Data-Intensive Scientific Discovery". In 2015 nam Tony Hey een sabbatical in de luwte van het eScience Instituut van de Universiteit van Washington waar er op dat vlak heel wat interessants gebeurt. In het Verenigd Koninkrijk was er al vroeg sprake van eScience, namelijk in 2001. Toen al zag men dat er big data zouden komen in haast elk domein vna de wetenschap waarvoor nieuwe technologieen zoals gedistribueerde computing en gedistribueerde vormen van samenwerking nodig zouden zijn. Het duurde evenwel nog lang voor eScience aanvaard werd in elk domein. In 2004 stichtte Tony Hey het data curator centrum in het Verenigd Koninkrijk dat zeer sterk gelijkt op DANS in Nederland. Inmiddels is er heel wat vooruitgang geboekt. Data management plannen zijn nu een must voor iedere wetenschapper die een aanvraag naar subsidies doet.
CWI en VU ontwikkelen algoritmes voor medicijnonderzoek →
In de zoektocht naar nieuwe medicijnen gebruiken wetenschappers steeds vaker computersimulaties om nieuwe moleculen te ontdekken en te testen. Dit vergroot niet alleen de kans op het vinden van nieuwe of betere medicijnen, maar voorkomt ook het verspillen van middelen aan onsuccesvolle experimenten. Promovendus Mohammed El-Kebir van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft nieuwe computeralgoritmes ontwikkeld die biologische computersimulaties sneller en nauwkeuriger maakt. Hij verdedigde zijn proefschrift op 27 oktober aan de VU. Met nieuwe technieken is een grote hoeveelheid biologische data onder handbereik die gedetailleerde informatie geeft over de structuur en interactie van genen, eiwitten en biomoleculen. De grootste uitdaging voor biologen is om deze data nuttig in te zetten. Bioinformaticus Mohammed El-Kebir presenteert in zijn proefschrift een aantal algoritmes die farmaceutisch onderzoek naar nieuwe medicijnen kan verbeteren op basis van biologische big data.
Nieuwe The Analytics Academy biedt Big Data-onderwijs voor professionals →
De Amsterdam Business School (ABS) van de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam Data Science (ADS) en ORTEC starten The Analytics Academy. De Academy biedt een breed scala aan opleidingsprogramma's op het gebied van Big Data, Business Analytics & Data Science, voor bestuurders, managers, projectleiders en hands-on specialisten. Het gaat om zowel maatwerkopleidingen voor specifieke opdrachtgevers als opleidingen voor individuele professionals. Onder invloed van het internet en mobiel is er nu overal data, in grote hoeveelheden. Dat is de reden dat Big Data en Business Analytics belangrijke thema's in onze samenleving zijn geworden. Ze gaan over het vinden van verborgen patronen in de bedrijfs- en andere data, gebruikmakend van geavanceerde rekentechnieken, zodat de maatschappij, het bedrijfsleven en de overheid echt van de data kunnen profiteren.
SURF start met realisatie van IaaS-dienstverlening →
Het SURF-cloudproject KUBUS gaat een volgende fase in. De 6 betrokken hogescholen hebben positief gereageerd op SURF's voorstel voor de gevraagde Infrastructure-as-a-Service-dienstverlening (IaaS). SURF is daarom gestart met de realisatie van de dienstverlening, die eind 2016 operationeel zal zijn. SURF kiest in het voorstel voor een mix & match-oplossing: SURF beschikt over een eigen infrastructuur en aanvullend hierop zullen IaaS-diensten worden ingezet die via een Europese aanbesteding van de markt worden betrokken. Deze mix & match-oplossing garandeert optimale flexibiliteit en kosteneffectiviteit. SURF is inmiddels gestart met de realisatie van de IaaS-dienstverlening, die naar verwachting vanaf het derde kwartaal van 2016 operationeel zal zijn. Daarnaast peilt SURF de interesse voor de nieuwe dienstverlening bij alle SURF-leden. Alle leden hebben hierover inmiddels bericht ontvangen. Daarmee hoopt SURF een duidelijk beeld te krijgen van de noodzakelijke investeringen.
Promovendus maakt verwerking Big Data stukken sneller  →
Sandor Heman ontwikkelde een methode om een omvangrijke database te comprimeren waardoor de gegevens veel sneller van de harde schijf naar de rekenkern van een computer worden overgebracht. Op 28 oktober verdedigde hij zijn proefschrift hierover aan de Vrije Universiteit. Het onderzoekswerk is gedaan bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam. Veel organisaties verzamelen tegenwoordig enorme hoeveelheden digitale informatie, die vervolgens in een databasemanagementsysteem wordt opgeslagen. Vervolgens willen ze wijzigingen en aanvullingen kunnen aanbrengen in deze database maar ook alle data kunnen analyseren. Dit zijn twee verschillende bewerkingen, die verschillende eisen stellen aan de architectuur van het databasesysteem. De rekenkern van een computer voert de analyse van data uit. De data moeten hiervoor vanaf opslagplaats, meestal de harde schijf van een computer, naar deze rekenkern worden gebracht. Dit transport van schijf naar rekenkern is vaak traag, wat bij analyse van grote hoeveelheden data een flessenhals kan vormen.
Einsteins ongelijk: Delfts experiment beeindigt 80 jaar oude discussie →
Het was Albert Einstein zelf, die in 1935 een fundamentele vraag stelde over ons universum: Kan, zoals de theorie van de kwantummechanica voorspelt, het waarnemen van een object instantaan gevolgen hebben voor een ander object, zelfs als dat zich aan de andere kant van de Melkweg bevindt? Einstein weigerde dat laatste te accepteren, en noemde het 'spookachtige invloed op afstand'. Precies tachtig jaar later laat een team wetenschappers, onder leiding van Prof. Ronald Hanson van de TU Delft, zien dat Einstein daarin ongelijk had. De wetenschappers toonden aan dat elektronen in twee diamanten, gescheiden van elkaar door 1,3 km campus, echt een onzichtbare en instantane verbinding kunnen hebben. Het experiment, waarover ze op 21 oktober 2015, in Naturepubliceerden, laat zien dat - hoe tegenintuitief ook - de "spookachtige invloed" echt bestaat. Het experiment besluit niet alleen een van de meest intrigerende discussies in de natuurkunde, het schept ook de mogelijkheid voor een radicaal nieuwe manier voor beveiligde communicatie, die fundamenteel onmogelijk valt af te luisteren.
Cloudplatform Microsoft Azure beschikbaar via Express Route over SURFlichtpaden →
SURF stelt cloudplatform Microsoft Azure beschikbaar via een directe, veilige en snelle verbinding: SURFlichtpaden. Dit wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen Microsoft, TelecityGroup en SURF. Recent heeft het Rijksmuseum een pilot met SURFlichtpaden naar Microsoft Azure succesvol afgerond. Aan deze pilot heeft ook TU Delft bijgedragen. Binnenkort volgt nog een pilot voor internationale toepassingen. Verschillende onderwijs- en onderzoeksinstellingen maken reeds gebruik van Microsoft Azure om (delen van) hun data center in de cloud te plaatsen. Door samenwerking tussen Microsoft, TelecityGroup en SURF kunnen deze instellingen nu ook gebruikmaken van Microsoft Express Route, een veilige verbinding met een gegarandeerde bandbreedte over SURFlichtpaden. De infrastructuur, ondergebracht bij Microsoft Azure, wordt hiermee een uitbreiding op het eigen netwerk van de instelling. Daardoor heeft de instelling zelf volledige controle over het verkeer van en naar de Microsoft Azure-omgeving.
Snelliusmedaille voor Nederlandse ATLAS-groep →
Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangekondigd dat het de Snelliusmedaille 2015 toekent aan de Nederlandse ATLAS-groep. De wetenschappers ontvangen de medaille, die eens in de tien jaar wordt uitgereikt, voor hun bijdrage aan het onderzoek dat heeft geleid tot de ontdekking van het higgsdeeltje. Deze ontdekking, aangekondigd in 2012 markeert het sluitstuk van een intense speurtocht die bijna een kwart eeuw in beslag heeft genomen en waaraan honderden fysici van over de gehele wereld hebben meegewerkt. De Nederlandse inspanningen hebben zich geconcentreerd op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef).Prof. dr. Stan Bentvelsen neemt op 21 november de medaille namens de hele groep in ontvangst tijdens het Lustrumsymposium in het kader van het 225-jarig bestaan van het Genootschap. Bentvelsen is sinds december 2014 directeur van Nikhef, dat de Nederlandse experimentele activiteiten bij ATLAS coordineert. Daarvoor was hij Nikhef-programmaleider van ATLAS. Nikhef's bijdrage aan ATLAS focust zich op de grote muonkamers, de sporendetector en de uitlees-electronica. Het is actief binnen de analyse van het higgsboson en de zoektocht naar nieuwe deeltjes die een verklaring kunnen zijn voor donkere materie.
ERC Starting Grant verleend aan zes UvA-onderzoekers →
Zes onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgen een Starting Grant toegekend van de European Research Council (ERC). De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer 1,5 miljoen euro. De subsidie biedt getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang ondersteuning van hun onderzoek. De zes onderzoekers zijn Dr. Philippe Corboz, Institute of Physics, IoP; Dr. Jean-Michel Desert, Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, API; Dr. Floris Roelofsen, Institute for Logic, Language, and Computation, ILLC; Dr. Heleen Slagter, Brain & Cognition, Afdeling Psychologie; Dr. Ivan Titov, Institute for Logic, Language and Computation, ILLC; en Dr. Wouter Waalewijn, Institute of Physics, IoP.
Snelste Vlaamse supercomputer komt naar Leuven →
Onderzoekers die met een Tier 1 supercomputer aan de slag willen, kunnen daarvoor vanaf midden 2016 terecht in Leuven. De computer zal tot de 150 grootste en snelste computers ter wereld behoren. Het toestel zal 5,5 miljoen euro kosten. De Vlaamse minister bevoegd voor Wetenschap en Innovatie staat in voor de financiering. De supercomputer zal een rekenkracht hebben van meer dan 600 TFlop/s, dit komt overeen met 2000 snelle PC's. Daarmee zal de machine drie keer zoveel capaciteit hebben als de eerste Vlaamse supercomputer, die aan de UGent staat en inmiddels 4 jaar oud is. De supercomputer wordt uitgerust met de nieuwste Intel processoren en ook het geheugen, het interne netwerk en de opslagcapaciteit worden aangepast aan de complexe problemen die de computer zal moeten oplossen. De nieuwe machine wordt midden 2016 aan de KU Leuven geinstalleerd en zal 1 van de 150 snelste computers ter wereld zijn.
Akkoord Belgie en Nederland over draadloze internettoegang overheden  →
Belnet, het Belgische nationale onderzoeksnetwerk en de stichting government roaming Nederland (stichting govroam) hebben een akkoord gesloten over het gezamenlijke gebruik van government roaming (govroam). Dankzij deze samenwerking kunnen Belgische en Nederlandse overheidsmedewerkers voortaan ook eenvoudig surfen via het draadloze netwerk van hun collega's in het buurland. Het principe van govroam is eenvoudig: overheidsmedewerkers gebruiken hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord om veilig te surfen op het draadloze netwerk van hun eigen overheidsdienst, maar ook op de netwerken van alle andere deelnemende organisaties. Dit gebeurt door de toegangsauthenticatie voor draadloze netwerken op een veilige manier onderling te koppelen. In Belgie biedt Belnet govroam aan, in Nederland is dit de stichting govroam. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst die beide landen hebben ondertekend, kan een Belgische overheidsmedewerker ook surfen op de wifinetwerken van deelnemende overheden in Nederland, en omgekeerd.
ASTRON & IBM Center voor Exascale Technologie leveren eerste 3 MicroServers af met nieuwe verpakkingstechnologie ⇒
Op 19 november 2015 werden de eerste drie MicroServers afgeleverd door het ASTRON & IBM Center voor Exascale. Dit is een mijlpaal voor het DOME project. MicroServers zijn gebaseerd op nieuwe packaging technologie ontwikkeld aan het IBM Research lab. De technologie laat zeer efficiente waterkoeling toe van componenten voor processoren, geheugen, en voltagecontrole. Het MicroServer project streeft in een eerste fase naar het bereiken van de hoogste computer packaging dichtheid tot op heden, met inbegrip van koeling. De volgende generatie van driedimensionele packaging - processor chips en geheugenchips samen verpakt, met koeling - zal ontwikkeld en gebruikt worden om nog hogere dichtheden van rekenkracht te bereiken.
CLARIAH digitaliseert gegevensreeksen van verschillende bronnen om nieuwe wetenschap te puren uit deze informatie →
We interviewden Jose van Dijck, Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Professor Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam tijdens het 3e eScience Symposium in de ArenA. Jose van Dijck wordt erg geboeid door de digitale geesteswetenschappen als een nieuwe tak binnen de geesteswetenschappen die zich concentreert op digitale bronnen. Haar team werkt met digitale tekst maar ook met digitale beeld en geluid. Men werkt met gestructureerde gegevens en onderzoekt hoe deze digitale gegevens zich omvormen tot nieuw materiaal waaruit nieuwe interpretaties kunnen gehaald worden. Al deze gegevens plaatsen de onderzoekers voor heel wat nieuwe uitdagingen. Verleden jaar kreeg het team een grote subsidie van 12 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om een infrastructuur op te zetten voor alle geesteswetenschappen. Daarmee kunnen instrumenten ontwikkeld worden voor een beter begrip en interpretatie van digitale bestanden. Het team haalt de gegevens uit tekstarchieven.
PRACE lanceert Derde Call voor Toepassingen onder SHAPE →
De Derde Call voor Toepassingen voor SHAPE werd geopend op 16 november 2015 en zal afsluiten op 14 januari 2016. U kunt projectvoorstellen indienen die, indien succesvol, toegang krijgen tot de PRACE resources vanaf 7 maart 2016. Het selectiecomite bestaat uit vertegenwoordigers van het PRACE Industrieel Adviescomite (IAC), de PRACE Raad van Bestuur (BoD) en het PRACE IP Project. SHAPE staat voor MKB HPC aanvaardingsprogramma in Europa. Het is een pan-Europees programma ondersteund door PRACE. Het programma streeft ernaar om bewustzijn te creeren en Europese MKBs uit te rusten met de expertise die nodig is om voordeel te halen uit de vernieuwende mogelijkheden gecreeerd door High-Performance Computing (HPC) om zo de concurrentiekracht te verkogen. Het programma geeft MKBs de kans om te profiteren van de expertise en kennis ontwikkeld binnen de hoogwaardige PRACE Onderzoeksinfrastructuur. Vooruitgang in simulatie op HPC systemen creeert nieuwe bedrijfsmogelijkheden. Vandaag hangen de vernieuwende capaciteiten van veel bedrijven af van prototyping, modellering en verwerking ondersteund door HPC maar MKBs hebben vaak te weinig kennis en resources om volop voordeel te halen uit deze mogelijkheden.
China heeft nog steeds snelste supercomputer ⇒
Nederland is niet meer te vinden in de Premier League van de supercomputers. In de recente TOP500 lijst van snelste supercomputers in de wereld komen slechts twee machines voor die in Nederland staan. Niet in de TOP50 maar op plaats 69 staat de Cartesius 2 supercomputer bij SURFsara in Amsterdam met een snelheid van 1,1 Petaflop/s. Deze machine is gemaakt door Bull. Onverminderd op plaats 1 in de lijst, veruit de snelste supercomputer in de wereld is de Tianhe-2 in China. Met 33,86 Petaflop/s is die in zijn eentje bijna 40 keer sneller dan de Amsterdamse machine. Niet alleen Nederland, heel Europa doet het beroerd in de lijst. In heel Europa zijn nu slechts 107 van de 500 supercomputers te vinden. Minder dan in China (109) of de Verenigde Staten (199). Goed nieuws voor Nederland is dan weer dat 3 computers in de TOP500 van Nederlands fabrikaat zijn: ClusterVision, ook uit Amsterdam, tekent voor de bouw daarvan.
Jobcorner
Illumina in Cambridge zoekt Systeem Administrator ⇒
Het HPC team bij Illumina Cambridge is op zoek naar een Systeem Administrator voor HPC en Linux. De kandidaat wendt zijn technisch kunnen en creativiteit aan ter ondersteuning van het wetenschappelijke onderzoeks- en ontwikkelingspersoneel. In samenwerking met het IT team biedt de kandidaat dagelijkse ondersteuning voor gebruiker en systeem voor bedrijfsarchitecturen met betrekking tot rekenkracht, opslag en archivering. Men is op zoek naar een technisch bekwaam kandidaat die kan werken met internationale teams en die creatieve ideeen gebruikt om complexe rekenkundige uitdagingen op te lossen. Kandidaten dienen uitstekende sociale vaardigheden te hebben, bereid zijn om te leren en te groeien, en een flexibele benadering aan de dag leggen om complexe problemen op te lossen.








© Nieuwsbrief