L.S.
Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van december staat hieronder klaar.
Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.
De Nieuwsbrief gaat aanstaande vrijdag de deur uit.
Suggesties voor de Nieuwsbrief van januari 2016 graag uiterlijk 4 januari naar het redactie-adres sturen.
Voor u allen een gezegend Kerstfeest en een heilvol Nieuwjaar toegewenst!
Met vriendelijke groeten,
Leslie Versweyveld Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief redactie@gridforum.nl
nieuwsbrief201512 logo
Nieuwsbrief
De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing
Nummer december 2015 Activiteiten 14 januari 2016 - Internetnieuwjaarsreceptie 2016 in Amsterdam ⇒ http://newyear.isoc.nl/ Inmiddels een gevestigde traditie om het nieuwe jaar goed te beginnen: meer dan dertig nationale en internationale organisaties uit de Nederlandse internetwereld nodigen u uit voor hun gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst op 14 januari 2016 tussen 18u00 en 22u00. Tijdens de avond zelf zijn er parallel aan het grootschalige 'social event' ook de nodige inhoudelijke activiteiten, waaronder het traditionele voorzittersdebat, geleid door Olaf Kolkman, Chief Internet Technology Officer bij Internet Society, en een aantal interessante 'lightning talks'. Ook zal de ISOC.nl Internet Innovatie Award 2016 worden uitgereikt. De bijeenkomst zal worden gehouden in Amsterdam in Het Sieraad, Postjesweg 1, 1057 DT Amsterdam.
Cursussen en evenementen 18 januari - 14 maart 2016 - Masterclass Enterprise Architectuur in Breukelen → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-12-37-7.html Als u in 2016 uw vakkennis wilt bijspijkeren dan is de masterclass Enterprise Architectuur een uitstekend begin van het jaar. In zes bijeenkomsten praten EA-experts u grondig bij over de grondbeginselen van en de nieuwste inzichten rond Enterprise Architecture. De masterclass Enterprise Architectuur start op 18 januari en is een co-productie van Automatisering Gids en Business Universiteit Nyenrode. Zes Nederlandse topsprekers geven hun visie op het vak en vertellen uit eigen ervaring over de belangrijkste principes en inzichten van de Enterprise Architectuur. Zo komen theorie en praktijk samen en kunt u de kennis direct toepassen in uw eigen dagelijks praktijk. Deze masterclass is opgezet in 2012 en wordt jaar op jaar wegens succes herhaald. Uit de evaluatie-formulieren blijkt dat de deelnemers zeer enthousiast zijn over de inhoud en de formule van de masterclasses.
25 januari 2016 - EC Infodag over Horizon 2020 ICT-LEIT opportuniteiten voor onderzoekssubsidies in Brussel, Belgie ⇒ http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?action=display&doc_id=12667
Het DG CONNECT 'Net Futures' Directoraat van de Europese Commissie organiseert op 25 januari 2016 een Infodag over de nieuwe open 'calls' voor onderzoekssubsidies en calls onder "Horizon 2020 ICT Leiderschap in Enabling en Industriele Technologieen (LEIT)' die spoedig van start gaan. Het event vindt plaats in het Albert Borschette Congress Center (CCAB) in Brussel. De Net Futures calls van het Horizon 2020 Werkprogramma 2016-2017 concentreren zich op verschillende domeinen binnen ICT Onderzoek en Innovatie zoals netwerken, cloud, IoT, Net Innovatie enz. De calls kunt u terugvinden in de sectie Leiderschap in Enabling en Industriele Technologieen http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/leadership-enabling-and-industrial-technologies . Later in 2016 komen er kansen voor onderzoekssubsidies die de internationale samenwerking met Brazilie aanmoedigen. De registratie voor deelname gaat binnenkort van start.
25 januari - 21 maart 2016 - Masterclass Architectuur voor de Cloud in Breukelen ⇒ http://www.executiveeducation.nl/open-programmas/programmadetails/masterclass-architectuur-voor-de-cloud/sectie/introductie.html?utm_source=Redirect
Cloud computing is niet meer weg te denken uit de IT-wereld. Speciaal voor IT-managers die met hun organisatie een transitie naar de cloud doormaken of overwegen, organiseren Nyenrode en de Automatisering Gids de masterclass Architectuur voor de Cloud in een collegezaal van Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Wat zijn de verschillende clouddiensten? Welke privacy-aspecten spelen een rol? Welke juridische aspecten zijn van belang? Hoe hoort cloud in een goede IT-strategie en hoe is deze strategie toe te passen op uw totale bedrijfsvoering? Deze vragen komen aan de orde in de masterclass die van start gaat op 25 januari 2016. In zes bijeenkomsten presenteren AutomatiseringGids en Nyenrode Business Universiteit een heldere update over dit interessante en snel veranderende vakgebied. Nederlandse topsprekers geven hun visie op het vak en vertellen vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.
12-16 juni 2016 - Netwerkconferentie TNC16 in Praag, Tsjechische Republiek → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-13-47-13.html U kunt zich vanaf nu tot 3 juni 2016 inschrijven voor TNC16, de grootste Europese conferentie op het gebied van onderzoeksnetwerken. TNC16 vindt plaats van 12 tot en met 16 juni 2016 in Praag. Het thema luidt "Building the Internet of People". Als u zich voor 29 februari inschrijft, betaalt u 600 euro (excl. BTW). Na 1 maart betaalt u 800 euro (excl. BTW). TNC biedt ieder jaar een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksnetwerken, zowel op technisch vlak als mogelijke nieuwe toepassingen. Ruim 600 internationale bezoekers komen samen om kennis te delen en te netwerken. TNC16 wordt georganiseerd door GEANT in samenwerking met CESNET, het Tsjechische onderzoeksnetwerk.
Ledennieuws Tweede Kamer investeert 8 miljoen extra in ICT-infrastructuur van SURF ⇒ http://www.surf.nl/nieuws/2015/12/tweede-kamer-investeert-8-miljoen-extra-in-ict-infrastructuur.html
Op 8 december 2015 heeft de Tweede Kamer het amendement van Mei Li Vos (PvdA) en Kees Verhoeven (D66) aangenomen waarmee voor 2016 8 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor investeringen in de ICT-infrastructuur van SURF. Deze infrastructuur is cruciaal voor de Nederlandse kenniseconomie en wetenschap. Hiermee is de ontwikkeling van de digitale economie en onderzoeksinfrastructuur vooruit geholpen. Op zeer korte termijn zijn dringende investeringen nodig voor een nieuwe generatie supercomputer en een nieuwe generatie netwerk. Met het toewijzen van dit geld kan SURF de eerste fase van het vervangingstraject starten. In oktober 2015 wees de Tweede Kamer de digitale infrastructuur aan als de derde mainport van Nederland. De digitale infrastructuur is volgens het parlement essentieel voor de verdere uitbreiding en toekomstige groei van de Nederlandse economie. Met deze investering voegt de Tweede Kamer de daad bij het woord.
Energieconsumptie, schaalbaarheid, complexiteit en betrouwbaarheid zijn de kopbrekers voor het realiseren van exascale → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151210-13-32-31.html Tijdens het Derde eScience Symposium in de Amsterdam ArenA spraken we met Dieter Kranzlmueller, Professor Computerwetenschappen aan de Ludwig Maximillian Universiteit in Munchen en tevens lid van de bestuursraad van het Leibniz Supercomputer Center. Dieter Kranzlmueller gaf een inleiding over exascale computing tijdens het symposium waarin hij stelde dat men volop exascale aan het voorbereiden is en botst op uitdagingen als energieconsumptie, schaalbaarheid, complexiteit en betrouwbaarheid. Zelfs met de hedendaagse machines die uit honderdduizenden cores bestaan krijgen we al te maken met deze aspecten en we doen ons uiterste best om deze obstakels op te lossen voor de ontwikkeling van de volgende generatie van supercomputers. Dieter Kranzlmueller gaf enkele voorbeelden van de fysieke omtrek van de machine bij Leibniz die 21m bij 26m is. De vorige machine mat slechts de helft daarvan. Toch kunnen we niet spreken van een exponentiele groei want er komt nu toch een rem op. Voor de meest recente machines werd telkens een nieuw gebouw opgetrokken dat binnen de limieten van de onderzoeksbudgetten kon gehouden worden. Nu echter dient de machine gekozen te worden gebaseerd op de beschikbare rekenkracht. Dat is reeds een beperkende factor met betrekking tot de grootte van de machine. Als de rekenkracht voor het onderzoek constant blijft, dan gaan de machines ook niet groter worden dan ze nu al zijn, volgens Dieter Kranzlmueller.
Wat e-infrastructuur mogelijk maakt voor onderwijs en onderzoek → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-13-39-21.html SURF heeft samen met internationale partners de website "In the field - with research and education networks" gelanceerd met verhalen van gebruikers over zaken die mogelijk zijn geworden en gemaakt dankzij de beschikbaarheid van een hoogwaardige e-infrastructuur. Om deze verhalen niet alleen nationaal maar met de hele wereld te delen heeft SURF, in samenwerking met andere onderwijs- en onderzoeksnetwerken uit de wereld, een website gelanceerd met verhalen uit het veld; niet de verhalen over de techniek en de ICT-infrastructuur, maar verhalen over zaken die mogelijk zijn geworden en gemaakt dankzij de beschikbaarheid van een hoogwaardige e-infrastructuur, die beschikbaar is voor iedereen. SURF hoopt hiermee dat studenten, docenten en onderzoekers inspiratie opdoen voor hun eigen onderwijs of onderzoek.
Netwerksessie van e-IRG/ESFRI tijdens ICT2015 in Lissabon geeft richting aan voor het globale onderzoeks- en e-infrastructuur landschap van de toekomst → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151210-9-32-22.html De netwerksessie over "Policy Aspects of Research- and e-Infrastructures of Global Scale" die gezamenlijk georganiseerd werd door e-IRG en ESFRI tijdens het ICT2015 event in Lissabon op 22 oktober 2015 telde zo'n 35 deelnemers. De sessie bestond uit zes korte presentaties van telkens 5 minuten gevolgd door een interactief debat. Fotis Karayannis van e-IRGSP4 en Str-ESFRI gaf een inleiding over de aanleiding voor het organiseren van de sessie en over de doelstellingen. Voor grote Onderzoeksinfrastructuren (RIs) is het noodzakelijk om samen te werken op internationaal niveau omwille van de complexiteit, de ingewikkelde constructie en de beheerskosten of de globale aard van de uitdagingen die aangepakt dienen te worden. De doelstellingen van de sessie bestonden erin om de meest recente beleidsaspecten in RIs en e-Infrastructuren naar voren te brengen met de nadruk op gemeenschappelijke kwesties zoals de toegang tot gegevens en erover van gedachten te wisselen.
Jos Engelen verkozen als lid raad van bestuur Science Europe → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-9-42-42.html Op 20 november heeft de Algemene Vergadering van Science Europe de nieuwe raad van bestuur verkozen. NWO-voorzitter Jos Engelen is benoemd als lid van de nieuwe raad van bestuur. De nieuwe president van Science Europe wordt Professor Michael Matlosz, President en Chief Executive Officer van de Franse National Research Agency (ANR) in Parijs. Professor Emilio Lora-Tamayo is herkozen als vicepresident voor een tweede mandaat en is voorzitter van de Spaanse National Research Council (CSIC). Professor Ingrid Petersson, directeur-generaal van de Swedish Research Council for Environment, Agricultural Science and Spatial Planning (FORMAS), is voor het eerst verkozen als vicepresident. NWO-voorzitter Jos Engelen had zich kandidaat gesteld omdat "deze positie binnen Science Europe goed aansluit bij de strategische keuze van NWO om meer in te zetten op beinvloeding van het Europese onderzoeksbeleid en actief bij te dragen aan de ERA en Europees onderzoek. Het is ook een erkenning van NWO's positie en zichtbaarheid onder de belangrijkste onderzoeksorganisaties in Europa".
Nikhef's internetpionier Rob Blokzijl overleden ⇒ http://www.ripe.net/participate/ripe/rob-blokzijl-obituary
Dr. Rob Blokzijl, oprichter van RIPE, de organisatie die de Europese IP-nummers beheert, is op 30 november 2015 overleden. Rob Blokzijl was in dienst van Nikhef van 1969 tot aan zijn pensionering in 2006. Zijn betekenis voor de ontwikkeling van het internet kan moeilijk worden overschat. Hij was een van de grondleggers van RIPE, dat hij vanaf 1989 25 jaar lang onafgebroken heeft voorgezeten. Voor zijn grote verdiensten voor de ontwikkeling van het internet ontving hij in 2010 een koninklijke onderscheiding en dit jaar de Jonathan B. Postel Service Award. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de oprichting van AMS-IX, het internetknooppunt dat nu zo'n belangrijke functie vervult in het wereldwijde netwerk. Blokzijl was van huis uit kernfysicus. Hij werkte bij het Nikhef-instituur van de UvA in de Amsterdamse Watergraafsmeer en later bij de deeltjesversneller van CERN in Geneve. Ook Nikhef heeft veel aan Rob Blokzijl te danken. Nikhef's prominente positie in de internetwereld is op zijn conto te schrijven. Over de pionierjaren van het internet heeft Rob Blokzijl in het Nikhef-jaarverslag van 2006 een lezenswaardig artikel geschreven: " The internet: a clash of cultures https://www.nikhef.nl/fileadmin/Doc/Onderwijs/RB2006.pdf ".
Geavanceerde data-analyse essentieel voor duurzaamheid ⇒ http://www.esciencecenter.nl/?/event/The-Science-of-Big-Data-Analytics-Visualization
Op 23 november 2015 sprak prof. dr. Anwar Osseyran, directeur van SURFsara, over "Sustainability enabled with HPC and Big Data Analytics". Zijn presentatie was onderdeel van het symposium "The Science of Big-Data Analytics & Visualization" van het Netherlands eScience Center. Osseyran ging in op de uitdagingen die de energiesector te wachten staan. In het nieuwe tijdperk van duurzame maar vooral ook dynamische energieproductie is geavanceerde data-analyse essentieel. Bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen spelen samen een belangrijke rol om tot slimme oplossingen te komen. Het symposium presenteerde een greep uit de 'state of the art' op het gebied van datagedreven analyse en visualisatie van Nederlandse bodem, en hoe dit wordt toegepast in verschillende onderzoeksdomeinen, van de geesteswetenschappen tot de fundamentele natuurkunde.
SURF demonstreert netwerkfunctievirtualisatie (NFV) tijdens SuperComputing 2015 ⇒ http://blog.surf.nl/demonstratie-netwerkfunctievirtualisatie/ Dit jaar vond de SuperComputing-conferentie plaats in Austin, Texas. Samen met de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, en NL e-Science Center heeft SURF daar laten zien waar Nederland toe in staat is op het vlak van hoogwaardige ICT-voorzieningen, onder andere door een demonstratie van netwerkfunctievirtualisatie. SuperComputing2015 is de grootste internationale conferentie voor High Performance Computing, Networking, Storage and Analysis. Met een videodemonstratie toonde SURF daar de mogelijkheden van netwerkfunctievirtualisatie (NFV) in combinatie met Service Functie Chaining (SFC) via een programmeerbaar netwerk (SDN). Om dit beter zichtbaar te maken, demonstreerde het team dit met videobeelden. De bezoekers aan de SURF-stand konden voor een videocamera gaan staan. Het beeld dat ze zagen, konden ze zelf bewerken via een webbrowser-gebaseerde gebruikersinterface. Het videoverkeer konden ze daarmee vanuit Texas via Amsterdam door verschillende functies sturen die verspreid in Europa stonden opgesteld. De bezoeker stuurde daarmee de door SFC gegenereerde API-calls naar de OpenDaylight controller, zodat het netwerk werd geprogrammeerd. Het resultaat was een bewerkt live videobeeld.
Nieuwe editie SURF Magazine 04: ICT moet samenwerking universiteiten nog beter faciliteren → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-13-56-42.html In de nieuwe editie van SURF Magazine verschijnt een interview met Bert van der Zwaan, rector magnificus, Universiteit Utrecht; een column van Gerrit Vreugdenhil, lid RvB ROC van Amsterdam-Flevoland en lid van de ledenraad SURF, en onder andere artikelen over wat SURF voor onderzoekers kan betekenen, met onderwerpen als auteursrechten, machine learning en sterke authenticatie
Per 1 december scherpt NWO subsidievoorwaarden aan → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-9-34-36.html NWO scherpt per 1 december 2015 haar subsidievoorwaarden op het gebied van Open Access aan. Dit betekent dat alle publicaties die voortkomen uit een 'call for proposals' die NWO na deze datum openstelt op het moment van publicatie direct openbaar toegankelijk moeten zijn. Abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften kosten de wetenschap jaarlijks veel geld. Als actuele kennis niet direct, of enkel tegen extra betaling beschikbaar komt vertraagt dat de voortgang van de wetenschap. Daarom is NWO voorstander van Open Access: directe en vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties voor iedereen. De wetenschap als geheel, en daarmee ook individuele onderzoekers, hebben veel te winnen bij Open Access. Zo zijn openbare publicaties zichtbaarder dan publicaties in abonnee-tijdschriften. Hierdoor worden deze publicaties meer gevonden en vaker geciteerd.
LISA pathfinder ruimtesonde test technologie voor meten zwaartekrachtsgolven → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-10-0-55.html Op 2 december 2015 lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de ruimtesonde LISA Pathfinder, een belangrijke technologie-demonstratiemissie voor het meten van de door Einstein voorspelde zwaartekrachtsgolven in de ruimte. Wetenschappers verwachten met zwaartekrachtsgolven nieuwe ontdekkingen te kunnen doen over objecten als compacte dubbelsterren en samensmeltende superzware zwarte gaten, verantwoordelijk voor de grootste knallen na de oerknal. En er ligt ook compleet nieuwe fundamentele natuurkunde in het verschiet. Nederlandse ingenieurs en wetenschappers zijn nauw betrokken bij de Pathfinder en eLISA missies. SRON heeft in de aanloop naar de lancering testapparatuur ontwikkeld voor LISA Pathfinder. TNO heeft al verschillende systemen getest en ontwikkeld, waaronder een systeem dat ervoor zorgt dat de laserbundels van eLISA exact op de goede plek terechtkomen, zelfs over een afstand van 5 miljoen km. Nikhef is als lid van de LIGO Virgo Collaboration al sinds 2007 intensief betrokken bij onderzoek naar gravitatiegolven. "In de toekomst willen we de precisietechnologie ontwikkeld voor Advanced Virgo verfijnen voor eLISA", zegt Jo van den Brand, wetenschappelijk programmaleider bij Nikhef. Nikhef, TNO, NOVA, Universiteit Twente en SRON werken samen in de technologieontwikkeling voor eLISA.
Microscopiecentrum NKI, UvA en AMC behoort tot de top van Europa → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151216-7-35-4.html Het van Leeuwenhoek Centre for Advanced Microscopy (LCAM), een samenwerking van het Nederlands Kanker Instituut, het AMC en de UvA-FNWI, is volgens Euro-BioImaging een van de leidende microscopiecentra van Europa. Het is daarom door dit Europese consortium officieel geratificeerd als knooppunt. Euro-BioImaging is een Europees samenwerkingsverband in wording om op de meest efficiente manier gebruik te maken van de verscheidenheid aan bio-imaging-expertise in Europa. In totaal zijn 28 microscopiecentra in Europa benoemd tot knooppunt. Met de toekenning van het kwaliteitsstempel behaalt LCAM de hoogste kwalificaties in het ontwikkelen en toepassen van geavanceerde microscopie, beeldanalyse en het beschikbaar maken van de technologie voor gebruikers. In Nederland zijn negen centra bekroond met de kwaliteitsstempels van de ESFRI. Daarmee is Nederland, waar de microscopie zijn oorsprong vond, een van de grootste spelers in bio-imaging in Europa. De Europese erkenning is een bevestiging dat de Nederlandse onderzoekstraditie in dit veld toonaangevend is. Binnen de ESFRI worden grootschalige onderzoeksinfrastructuren gebouwd door de Europese lidstaten die daartoe nationale roadmaps hebben opgesteld. De Nederlandse centra zijn verenigd in de NL BioImaging Advanced Microscopy roadmap, onder penvoerderschap van de UvA.
QuSoft is het nieuwe onderzoekscentrum voor kwantumsoftware → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151209-10-17-34.html Op 3 december 2015 is QuSoft, het eerste onderzoekscentrum in Nederland dat zich specifiek richt op kwantumsoftware, gelanceerd. Het centrum is een gezamenlijk initiatief van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de UvA, en wordt gevestigd op het Amsterdam Science Park.Het onderzoek van QuSoft is complementair aan dat van QuTech (TU Delft), dat zich richt op de ontwikkeling van kwantumhardware. Daarmee versterkt het nieuwe centrum de positie van Amsterdam en Nederland in de wereldtop van onderzoek op het gebied van kwantuminformatica. De focus van QuSoft ligt op de ontwikkeling van kwantumsoftware. Dat vereist fundamenteel andere technieken en benaderingen dan de ontwikkeling van traditionele software vanwege de bijzondere kwantummechanische eigenschappen van de kwantumcomputer, zoals superpositie, interferentie en verstrengeling. De belangrijkste onderzoeksopdracht is om software te ontwikkelen en toepassingen te vinden die de uitzonderlijke kracht van kwantumcomputers kunnen benutten.
Erik Huizer gekozen in Board of Directors van GEANT → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151208-8-33-33.html De General Assembly van de GEANT Association heeft een nieuwe Board of Directors gekozen. Erik Huizer, CTO van SURFnet, is gekozen voor een termijn van drie jaar. Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet, treedt af vanwege het verlopen van zijn termijn. Christian Grimm volgt Pierre Bruyere op, de eerste voorzitter van het gefuseerde GEANT. Enkele bestuursleden blijven op post: Dorte Olesen, Sabine Jaume-Rajaonia en Ivan Maric. Alberto Perez werd herverkozen voor 1 jaar en Marko Bonac voor 2 jaar. Nieuw verkozen leden zijn Raimumdas Tuminauskas voor 2 jaar, Erik Huizer en Valter Nordh, ieder voor 3 jaar.
SURFnet start pilot met Performance Enhancement and Response Team (PERT) ⇒ http://www.surf.nl/innovatieprojecten/het-open-programmeerbare-netwerk/pert---performance-enhancement-and-response-team.html
SURFnet heeft als pilot een Performance Enhancement and Response Team (PERT) opgericht. Dit team gaat advies geven over end-to-end performanceproblemen. De eerste uitdaging die dit team in de pilot aangaat, is een voorstel dat is ingediend bij Enlighten Your Research Global 2015. De netwerkprestatie die nodig is voor realisatie van dit voorstel wordt namelijk niet gehaald. Een PERT kan ICT-afdelingen en eindgebruikers zoals onderzoekers, helpen wanneer het netwerk niet optimaal presteert. Een PERT ondersteunt bij het optimaliseren van de end-to-end performance. Denk daarbij aan het in kaart brengen van mogelijke oorzaken en bottlenecks op het hele traject. In de pilot gaat het om een verbinding tussen Broad Institute, aangesloten op Internet2, en TU Delft, aangesloten op SURFnet, waarbij niet de snelheid wordt gehaald die je zou mogen verwachten. Op dit moment duurt het maanden om de onderzoeksdata van Broad Institute over te brengen naar TU Delft. Hoewel beide instellingen een snelle internetverbinding hebben, is de overdrachtssnelheid tussen beide instellingen momenteel beperkt. Het SURFnet-PERT zal in deze pilot samen met de betrokken gebruikers, ICT-afdelingen en internationale partners de problemen in kaart brengen. Hierbij wordt gekeken naar de hele netwerkketen, end-to-end. Vervolgens wordt geadviseerd over geschikte oplossingen. Als de pilotperiode succesvol wordt afgerond, zal SURFnet bekijken hoe PERT kan groeien naar een definitieve oplossing.
eScience Center stelt checklist op voor softwareduurzaamheid ⇒ http://www.software.ac.uk/blog/2015-11-26-software-sustainability-checklist-netherlands-escience-center
Mateusz Kuzak van het eScience Center schrijft in de blog van het Software Sustainability Instituut dat het eScience Center ernaar streeft om zoveel mogelijk codes tussen de verschillende onderzoeksprojecten te delen. De wetenschappers van het eScience Center willen ook hun code met onderzoeksgemeenschappen delen. Een van de redenen waarom ze dit doen is om de duurzaamheid van hun software te verhogen, door uitbreiding van de levenscyclus na de levensduur van de projecten. Hoe kan men dit doel praktisch realiseren? Wat maakt software gemakkelijk of moeilijk te kiezen en opnieuw te gebruiken voor het eigen project? Wat maakt het gemakkelijk om eraan bij te dragen en te verbeteren? Het is niet genoeg om open source-licentie aan de software toe te voegen. De wetenschappers moeten de wrijving tussen hergebruik van software en bijdrage eraan minimaliseren. Dit is de reden waarom men onlangs een checklist ontwierp voor code ontwikkeld aan het eScience Center. Het is grotendeels beinvloed door open source software community standaarden. Sommige van de beslissingen zijn arbitrair, net als de keuze van GitHub als code hosting service. Men wil dat de checklist gemakkelijk te volgen is, zonder lange discussies over de uitvoering. Men zou hierover graag feedback krijgen van de onderzoekssoftware-ontwikkelaarsgemeenschap.
eScience Center ontwerpt visualisatie van de Nationale Wetenschapsagenda ⇒ http://wetenschapsagenda.esciencecenter.nl/ De Nationale Wetenschapsagenda bundelt de onderzoeksvragen waar de wetenschap zich de komende jaren op zal gaan richten. Wat zijn kansrijke uitdagingen voor de Nederlandse wetenschap en hoe kan de wetenschap bijdragen aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en het benutten van economische kansen? De visualisatie van de Nationale Wetenschapsagenda die ontworpen werd door het eScience Center is bedoeld als analytische tool voor het bekijken van de vragen die door het publiek zijn gesteld aan de wetenschap in Nederland. In alle grafieken die u ziet kunt u subgebieden selecteren waarin u bent geinteresseerd. U kunt bijvoorbeeld achtereenvolgens klikken op 'vrouw' in het cirkeldiagram, om vragen te selecteren die gesteld zijn door vrouwen, en dan een leeftijdscategorie selecteren in het histogram door bijvoorbeeld van 20 tot 30 te slepen.
eScience Center lanceert 9 nieuwe projecten en 2 strategische allianties → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20151211-10-11-41.html Het Nederlandse eScience Center heeft 9 nieuwe projecten en 2 nieuwe strategische allianties gelanceerd op het gebied van disruptieve computer- en gegevenswetenschap, milieu en duurzaamheid, life sciences en eHealth, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, natuurkunde en nog meerdere disciplines. De projecten die in 2016 van start gaan, zijn samenwerkingen met onderzoeksteams van meerdere Nederlandse academische groepen en vertegenwoordigen de meest recente stap in de aan gang zijnde ontwikkeling van de project portfolio van het eScience Center. De 9 projecten zijn het resultaat van twee recente calls: DTEC en ASDI. Grote projecten worden ondersteund ter waarde van 500K euro, in een combinatie van cash en in natura levering van eScience onderzoeksingenieurs en resulteren uit jaarlijkse peer-reviewed project calls. Het doel van de DTEC call is om computer- en gegevenswetenschappers te ondersteunen in het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe eScience technologieen en software. Het doel van de ASDI call is om wetenschappers die actief zijn in de hogergenoemde toepassingsgebieden, in staat te stellen om computerintensieve en/of gegevensgestuurde problemen aan te pakken binnen hun onderzoek.
Jobcorner Barcelona Supercomputing Center zoekt 2 ontwikkelaars en een backend engineer ⇒ http://www.bsc.es/about-bsc/employment/vacancies Er zijn drie vacatures bij het Barcelona Supercomputing Center. De eerste is voor een Intertwine Mercurium ontwikkelaar in het domein van de computerwetenschappen voor nieuwe programma transformaties met betrekking tot de source-to-source compiler Mercurium. De tweede is voor een software ontwikkelaar voor Big Data in kanker en bioinformatica voor de analyse van kankergenomen. Voor deze beide functies kunt u nog solliciteren tot en met 24 december 2015. De derde is voor een senior backend engineer in de computerwetenschappen voor een periode van zes maanden binnen het Big Data performance characterization team. Voor deze functie kunt u nog solliciteren tot en met 20 december 2015.
PRACE zoekt Peer-Review en Project Officer ⇒ http://www.prace-ri.eu/prace-job-peerreview-project-officer/ PRACE heeft een vacature voor een Peer-Review en Project Officer. De geschikte kandidaat staat in voor de voorbereiding en lancering van de Calls for Proposals; doet de administratie van het Peer-Review proces; plant en organiseert het panel voor prioretisering; beheert de databases van de experten en gedistribueerde resources; staat in voor de communicatie; en voert het projectbeheer en administratie uit. U kunt solliciteren tot en met 7 januari 2016. Geschikte kandidaten komen op een shortlist en worden uitgenodigd voor een interview in de tweede helft van januari 2016.
Nationale eScience Infrastructuur van Nieuw Zeeland zoekt wetenschappelijk programmeur ⇒ http://otago.taleo.net/careersection/2/jobdetail.ftl?lang=en&job=1501941 De Nationale eScience Infrastructuur van Nieuw Zeeland (NeSI) heeft een vacature voor een wetenschappelijk programmeur om wetenschappelijke programmeerdiensten te leveren aan onderzoeksteams over heel Nieuw Zeeland met behulp van NeSI's HPC systemen. De succesvolle kandidaat zal tewerk gesteld worden aan de Universiteit van Otago in Dunedin, Nieuw Zeeland binnen de ITS Divisie maar zal functioneren als deel van een nationaal NeSI team. Dit houdt occasioneel reizen in. De geselecteerde kandidaat zal instaan voor het ontwikkelen, optimaliseren, testen en onderhouden van wetenschappelijke codes en draagt bij tot strategieen en plannen om het gebruik en de efficientie van het NeSI systeem te verbeteren voor de nationale onderzoeksgemeenschap. U kunt nog solliciteren tot en met 15 januari 2016 onder het referentienummer 1501941.
*© Nieuwsbrief*