L.S.
Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van september staat hieronder klaar.
Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.
De Nieuwsbrief gaat aanstaande maandag de deur uit.
Suggesties voor de Nieuwsbrief van oktober 2014 graag uiterlijk 1 oktober naar het redactie-adres sturen.
Met vriendelijke groeten,
Leslie Versweyveld Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief redactie@gridforum.nl
nieuwsbrief201409 logo
Nieuwsbrief
De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing
Nummer september 2014 Cursussen en evenementen 3 oktober 2014 - Spinoz@Night: Een avond met de top van de Nederlandse wetenschap in Den Haag ? http://www.nwo.nl/spinozanight 73 Nederlandse wetenschappers hebben hem al ontvangen: de NWO-Spinozapremie. Het is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Een deel van die wetenschappers bespreekt op 3 oktober bij Spinoz@Night in Dudok Den Haag welke grenzen van het kennen en kunnen in de afgelopen 20 jaar verlegd zijn en welke grenzen zij zelf nog willen gaan verleggen. Spinoz@Night wordt gepresenteerd door Eva Jinek en Winfried Baijens. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt de NWO-Spinozapremies dit jaar voor de 20ste keer uit. Dat wordt gevierd met een nieuw publieksevenement: Spinoz@Night. Spinoz@Night is een avond vol wetenschap in het teken van de NWO-Spinozapremie. Tijdens Spinoz@Night ontvangt Eva Jinek aan de talkshowtafel een aantal van de topwetenschappers die de NWO-Spinozapremie in de afgelopen 20 jaar hebben ontvangen. Te gast zijn onder andere: natuurkundige Gerard 't Hooft, Spinozalaureaat en Nobelprijswinnaar, en Erik Verlinde, die zijn carriere als natuurkundige begon bij 't Hooft en in 2011 zelf de NWO-Spinozapremie ontving. Ook nemen trekvogelecoloog Theunis Piersma, migraine-expert Michel Ferrari, neurowetenschapper Peter Hagoort en milieutechnoloog Mark van Loosdrecht plaats aan tafel.
13-17 oktober 2014 - Workshop ICT with Industry in Leiden ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140918-14-20-25.html NWO Exacte Wetenschappen en Technologiestichting STW organiseren dit jaar voor de tweede keer de workshop ICT with Industry van 13 tot en met 17 oktober in samenwerking met het Lorentz Center in Leiden. Ongeveer vijftig IT-onderzoekers van Nederlandse universiteiten zullen gedurende een week intensief samenwerken aan wetenschappelijke uitdagingen, die aangedragen zijn door vijf deelnemende bedrijven: CBS, CCS, Intech, Thales en Vector Fabrics. De onderzoekers gaan in verschillende teams gedurende een week werken aan vijf wetenschappelijke ICT-uitdagingen, die door de deelnemende industriele partners zijn ingebracht. Naast het gezamenlijk werken aan wetenschappelijke vraagstukken is het doel van de workshop een netwerkplatform voor informatica-onderzoekers en industriele partners te creeren. De workshop zal naar verwachting leiden tot een aantal nieuwe publicaties en/of onderzoeksinitiatieven en nieuwe samenwerkingsverbanden voor onderzoek tussen de informatica en de industrie. NWO en STW zijn op zoek naar IT-onderzoekers van Nederlandse universiteiten die van 13 tot 17 oktober het aandurven om met vijftig andere onderzoekers vijf ICT-case studies op te lossen.
20 oktober 2014 - Open Access Symposium in Amsterdam ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140917-12-58-36.html In het kader van de internationale Open Access Week vindt op maandag 20 oktober 2014 van 13-17 uur het symposium 'Open access, the new beginning?' plaats in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek aan de Singel 425 in Amsterdam. Van publiek gefinancierd onderzoek zou iedereen de uitkomsten moeten kunnen lezen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil daarom haast maken met open access. Over tien jaar moeten nieuwe wetenschappelijke publicaties voor iedereen vrij toegankelijk zijn, schreef hij aan de Tweede Kamer. Hoe gaat men in Nederland die overgang naar open access maken? Dekker kiest voor de 'gouden route': wetenschappers publiceren in gratis toegankelijke in plaats van duurbetaalde tijdschriften. Een alternatieve manier is de 'groene route': wetenschappers sturen een kopie van hun publicatie naar een openbaar platform zoals DARE. In Engeland is twee jaar geleden ook voor de gouden route gekozen. Paul Ayris van University College London vertelt over de kosten en baten ervan. Wouter Gerritsma van de Universiteit van Wageningen schetst kostenmodellen die in Nederland zouden kunnen worden toegepast. Christian Broer, Eelco Ferwerda en Hilde van WIjngaarden zullen u tijdens het symposium laten zien welke innovatieve vormen van publicatie mogelijk zijn dankzij open access. Bijvoorbeeld het collaboratief interpreteren van open data, het publiceren van open access boeken en open access tijdschriften met maatschappelijke relevantie. De uitspraken van de staatssecretaris en de nieuwe publicatievormen kunnen een nieuw begin in de wetenschap inluiden. Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam organiseren dit evenement samen. De voertaal is Engels. Deelname is gratis en staat open voor alle belangstellenden.
20 november 2014 - 4G-eduroam Seminar in Bussum ? http://www.surf.nl/agenda/2014/11/seminar-4g-eduroam-van-techniek-naar-praktijk/index.html
Op 20 november aanstaande organiseert SURFnet een seminar over 4G-eduroam. De afgelopen 3 jaar heeft SURFnet samen met verschillende partners in het hoger onderwijs en onderzoek samengewerkt aan ruim 15 pilots. Tijdens het seminar ontmoet u de projectleiders die meededen aan deze 4G-eduroampilotprojecten. Verder onder meer: presentaties van de lessons learned van de projecten, en besprekingen van de succesfactoren en aandachtspunten voor mobiele toepassingen en draadloze netwerken voor hoger onderwijs en onderzoek. Het seminar is gericht op ICT(&O)-adviseurs, ICT-beleidsmakers, informatiemanagers, docenten en onderzoekers. Het seminar vindt plaats in Spant! te Bussum.
25-28 november 2014 - PRACE Herfstschool over HPC Programmeertechnieken in Athene, Griekenland ? http://events.prace-ri.eu/event/athens-autumn-school-2014 PRACE organiseert een Herfstschool over HPC Programmeertechnieken van 25 tot en met 28 november in Athene, Griekenland. Kandidaturen voor deelname zijn welkom tot en met 3 oktober 2014. Het maximum aantal deelnemers is 50. Gastheer voor dit event is GRNET, het Griekse Onderzoeks- en Technologische Netwerk. De Herfstschool richt zich tot bestaande en potentiele gebruikers van HPC systemen in Europa. Onderzoekers en studenten uit Europa krijgen een doorgedreven training in programmeermodellen en optimalisatietechnieken, MPI/OpenMP en hybride wijzen van programmeren, profiling en benchmarking. De Herfstschool is gratis voor onderzoekers, academici en industriele gebruikers die in de PRACE lidstaten verblijven maar reis- en verblijfkosten zijn niet inbegrepen. De officiele taal is Engels.
Ledennieuws Amsterdam Internet Exchange passeert grens van 3 Tbps ? https://ams-ix.net/newsitems/162 De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) heeft de grens van 3 Terabits per seconde (Tbps) aan Internetverkeer doorbroken. Deze mijlpaal illustreert de leidende positie van het Amsterdamse peering platform binnen de IXP markt. Met bijna 700 aangesloten nationale en internationale partijen is AMS-IX momenteel de grootste Internet exchange ter wereld. Op 14 september werd voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis de piek van 3 Tbps (3000 Gbps) gehaald. Ter vergelijking: in september 2013 was deze snelheid nog 2.4 Tbps. Voor deze groei zijn verschillende redenen aan te wijzen. De toename in videoverkeer, cloud toepassingen, online gaming en Internettoegang via mobiele apparaten is al een paar jaar gaande en deze vormen van online verkeer stijgen steeds explosiever. Voorbeelden van gaming partijen die in het afgelopen jaar zijn aangesloten, zijn Wargaming van het bekende spel World of Tanks en Riot Games die achter League of Legends zit.
Europese Commissie organiseert Openbare Consultatie over Cloud Computing en Software ? https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/public-consultation-cloud-computing-and-software
DG Connect (Unit E2) lanceert een webgebaseerde Openbare Consultatie met het oog op het vastleggen van toekomstige onderzoeksprioriteiten in Cloud Computing en Software, ter voorbereiding van het H2020 ICT Werkprogramma 2016-17. Alle belanghebbenden met inbegrip van het bedrijfsleven, onderzoekscentra, universiteiten, SMEs en gebruikers, worden uitgenodigd om deel te nemen. De consultatie loopt van 10 september tot en met 10 oktober 2014. Eens de consultatie afgesloten is, volgt er een post-consultatie Workshop in Brussel op dinsdag, 4 november 2014 om de standpunten die door de verschillende partijen verwoord werden gedurende de consultatie te evalueren en te bespreken.
Frank Linde geeft lezing op Lowlands University ? https://vimeo.com/103594718 Op 16 augustus jongstleden trad Nikhef-directeur en onderzoeker Frank Linde op bij Lowlands University. Lowlanders bezochten massaal zijn lezing over antimaterie, neutrino's, donkere materie en gravitatiegolven. Linde behandelde verschillende onderwerpen met veel humor: hij begon met de basis van de deeltjesfysica en wijdde verder uit over CERN en de Large Hadron Collider. Bezoekers luisterden aandachtig naar zijn uitleg over hoe Higgs in het Standaard Model past, en over de speurtocht naar donkere materie en energie.
Grote Nederlandse datacenters ontsloten via NetherLight ? http://www.surf.nl In navolging van de NDIX zijn vanaf augustus dit jaar ook de exchanges R-iX, GN-IX en NL-ix aangesloten via de open lichtpadenexchange NetherLight. Daarmee zijn veel Nederlandse datacenters bereikbaar via een lichtpad en krijgen instellingen meer keuzevrijheid in ICT-aanbieders. Door de koppeling van lichtpadenexchange NetherLight met de andere grote exchanges in Nederland kunnen via lichtpaden dataverbindingen opgezet worden naar bijna alle grote datacenters in Nederland. Op SURFnet aangesloten instellingen kunnen hierdoor zelf bepalen van welke aanbieder ze over een lichtpad datacenterdiensten afnemen. Denk aan diensten als unified communications (UC) en infrastructure as a service (IaaS). Onder unified communications wordt bijvoorbeeld Voice-over-IP (VoIP) en videoconferencing verstaan. Via IaaS-diensten wordt infrastructuur, zoals computing en storage, virtueel beschikbaar gemaakt. Uit een recent gehouden enquete onder op SURFnet aangesloten instellingen, blijkt dat veel instellingen behoefte hebben aan unified communications (UC) en infrastructure as a service (IaaS) diensten over een lichtpad. De eerste samenwerkingen tussen ICT-aanbieders en SURFnet aangesloten instellingen zijn dan ook reeds een succes. Instellingen kunnen bovendien gebruik maken van de Multi Service Port om eenvoudig over te schakelen op VoIP via een lichtpad. De volgende VoIP-operators kunnen nu via een lichtpad en NetherLight worden bereikt:OneXS, Vodafone One Fixed, Voiceworks, Esprit Telecom, VoiceData, VOIPer, Telecats, Infopact Telecom, Interconnect, en SpeakUp.
Leiden Observatory genomineerd voor de 2014 Gordon Bell Prize ? http://sc14.supercomputing.org/blog/finalists-compete-coveted-acm-gordon-bell-prize
Jaarlijks wordt de Gordon Bell Prize, beheerd door de Association for Computing Machinery (ACM), toegekend tijdens de Supercomputing Conferentie (SC). Deze prestigieuze prijs werd opgezet om de voortgang te bepalen van parallel computing, met specifieke nadruk op het belonen van innovatie bij de toepassing van HPC in wetenschappelijke applicaties. Het awards comite, benoemd door ACM, selecteerde vijf technische papers die uitzonderlijke prestaties aantonen in parallel computing. De uiteindelijke Gordon Bell Prize winnaar zal worden bekendgemaakt op de 26ste jaarlijkse Supercomputing Conferentie die plaatsvindt van 16 tot en met 21 november 2014 in New Orleans. Een technische paper getiteld "24.77 Pflops on a Gravitational Tree-Code to Simulate the Milky Way Galaxy with 18600 GPUs" met onderzoek geleid door Simon Portegies Zwart en Jeroen Bedorf van het Leiden Observatory aan de Universiteit van Leiden werd dit jaar als een van de finalisten geselecteerd. In nauwe samenwerking met SURFsara, simuleerden onderzoekers van het Leiden Observatory, samen met hun Japanse collega's de evolutie op lange termijn van het Melkwegstelsel met gebruik van 51 miljard partikels op de Zwitserse Piz Daint supercomputer met hun N-body gravitationele boom-code Bonsai. De hoogste performantie werd bereikt met een 242 miljard partikel Melkweg model dat gebruikmaakt van 18.600 GPUs op Titan en bereikte een volgehouden GPU en toepassingsperformantie van 33.49 Pflops en 24.77 Pflops respectievelijk. SURFsara droeg bij met de code optimalisatie en het parallelliseringswerk, beide aan de CPU en de GPU kant. Momenteel werkt SURFsara aan het toevoegen van parallelle I/O en een in-situ visualisatie motor aan de Bonsai code.
Vodafone sluit aan op NetherLight ? http://www.surf.nl Vodafone is aangesloten op NetherLight en biedt daarmee vaste telefonie aan over lichtpaden, voor alle op SURFnet aangesloten instellingen. Zij besparen daarmee op de telefoonkosten, omdat er geen aparte verbindingskosten voor de vaste telefoonlijn worden gemaakt. Vodafone biedt deze dienst aan onder de naam Vodafone One Fixed. Daarmee lopen al uw vaste telefoongesprekken over SURFlichtpaden - via NetherLight - dus met een gegarandeerde bandbreedte. Of u op dit moment een traditionele telefooncentrale hebt of werkt met een IP-PBX, u kunt altijd makkelijk en snel overstappen. Met behoud van uw vaste, fax- en 088-nummers en op elke vestiging. Zonder dat u meteen uw bestaande telefooncentrale hoeft te vervangen of andere grote investeringen moet doen. Vodafone biedt bovendien speciale tarieven voor bijvoorbeeld bellen naar nevenvestigingen.
Europese Commissie organiseert enquete over Wiskunde en Digitale Wetenschap ? https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/node/72901/subscribe DG CONNECT van de Europese Commissie, en meer specifiek de Unit e-infrastructuren in het Directoraat Excellence in Science binnen DG CONNECT, heeft een consultatie gelanceerd met het doel om input te verzamelen voor een workshop over wiskunde en de belangrijkste focus gebieden binnen deze materie. De Workshop vindt plaats op 6 november 2014. Dit event zal op zijn beurt feedback opleveren voor het Werkprogramma 2016-2017, voornamelijk op het gebied van Excellence in Science. Wiskunde in HPC vormt een sleutel tot deze discussie en input over the HPC behoeften van wiskundigen en over wat HPC te bieden heeft voor wiskundig onderzoek is van groot belang. Wiskundigen met ervaring in het bedrijfsleven en zij die ervaring hebben in de ontwikkeling naar exascale en/of Big Data worden bij voorkeur uitgenodigd om hun standpunten en kennis te delen. Met de online consultatie streeft men ernaar om uit te zoeken hoe wiskunde kan helpen om wetenschap beter met Big Data en HPC uitdagingen om te laten gaan. De consultatie loopt tot en met 30 september 2014.
Natuurkundigen 'bevriezen' de tijd om spin-informatie in grafeen te manipuleren ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140918-14-30-22.html Onderzoekers van Stichting FOM en de Rijksuniversiteit Groningen hebben een manier gevonden om spin-informatie veel langer te bewaren dan voorheen mogelijk was. Ze isoleerden de spin-informatie van de buitenwereld in een minuscule grafeenstructuur, waarbinnen zij de informatie kunnen veranderen met behulp van elektrische velden. Deze eigenschap maakt hun ontwerp een aantrekkelijke kandidaat voor toekomstige dataopslag-toepassingen en logische poorten. De onderzoekers publiceerden hun resultaten online op 22 augustus 2014 in/Physical Review Letters/. De nanoschaal structuur bestaat uit een vlokje grafeen - een enkele laag koolstofatomen - die tegen de buitenwereld wordt beschermd door gestapelde lagen isolerend boornitride. Elektronen binnenin het grafeen dragen informatie met zich mee: ze hebben elk een spinwaarde - omhoog of omlaag - die wordt bepaald door de richting van hun intrinsieke magnetische moment. De spinwaarden kunnen worden beschouwd als computerbits, die gebruikt kunnen worden om informatie te versturen of op te slaan. Een uitdaging is dat spins hun waarden na verloop van tijd verliezen - de spin-relaxatietijd, waardoor ook de informatie verloren gaat. In grafeen duurt dit ongeveer 0,2 nanoseconden (een nanoseconde is een miljardste van een seconde). In hun beschermde grafeenvlok is het de onderzoekers echter gelukt om de spin-relaxatietijd te verhogen tot meer dan 2 nanoseconden.
Scheikundeproject wint prijs voor best geautomatiseerd tool ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140918-14-57-55.html MAGMa, een computationele methode voor massaspectrum interpretatie, gezamenlijk ontwikkeld door het eScience Center en de Universiteit van Wageningen, werd geselecteerd als het best geautomatiseerde tool voor identificatie van kleine moleculen in de internationale CASMI wedstrijd. Massaspectrometrie is een essentiele analytische techniek in een brede waaier van wetenschappelijke disciplines. Het stelt wetenschappers in staat om een breed profiel van (bio)molecules te presenteren in complexe biologische stalen. Nu massaspectrometers snel veld winnen aan gevoeligheid en accuratesse, groeien de gegevens die ze produceren exponentieel. Een cruciale stap in de interpretatie van deze gegevens is het blootleggen van de chemische structuren van grote aantallen aan opgespoorde maar onbekende componenten. Aangezien manuele interpretatie door toegewijde menselijke experten veel tijd en inspanning vergt, is de automatisering van deze stap van cruciaal belang om de enorme datasets gegenereerd door de nieuwe generatie van massaspectrometers volledig te kunnen benutten.
CWI en SDL bundelen krachten om cloud-gebaseerde marketing te verbeteren ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140918-13-51-29.html Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en SDL zijn onlangs een publiek-privaat-partnership project gestart om cloud-gebaseerde software voor marketing doeleinden te verbeteren. In dit gezamenlijke project dragen zowel CWI als SDL financieel bij aan het onderzoeksbudget. SDL is een bedrijf dat multinationals helpt om met hun klanten te communiceren in de taal, de media en op het moment dat ze kiezen, door het ontwikkelen van innovatieve cloud-based oplossingen - zoals gerichte zoekmachines voor online catalogi. Het bedrijf integreert zoekapplicaties met marketingstrategieen, terwijl het gedrag van klanten wordt gemonitord, om 'de juiste klanten met de juiste zaken in de juist context te benaderen'. Fundamenteel onderzoek kan helpen bij dit proces.
UvA-spin-off Euvision overgenomen door Qualcomm ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140917-12-41-18.html Euvision Technologies BV, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, is overgenomen door Qualcomm, internationaal marktleider in next-generation mobiele chips. Euvision levert search engines en werd vijf jaar geleden opgericht om wetenschappelijke ideeen ontwikkeld door het Instituut voor Informatica op de markt te brengen. Volgens Hans Amman, vicevoorzitter College van Bestuur UvA en portefeuillehouder kennisvalorisatie werkt de UvA hard aan het versterken van Amsterdam als kennisregio. Dat gebeurt door wetenschappelijke kennis zo veel mogelijk beschikbaar te maken voor maatschappij en economie, en de oprichting van spin-offs te stimuleren. Met de overname van Euvision door het wereldwijd opererende Qualcomm wordt het bereik van die kennis nog groter. Qualcomm heeft een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar en heeft meer dan 170 vestigingen in meer dan 40 landen.
Truston kiest voor datacenter- en netwerkdiensten van Vancis ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140905-9-1-42.html Truston Solutions B.V. kiest voor haar Shared Service Center voor de datacenter- en netwerkdiensten van Vancis, aanbieder van hoogwaardige ICT-diensten. Truston, specialist op het gebied van Oracle Health Insurance (OHI), biedt door middel van het Service Center de OHI-applicatie suite als Software as a Service (SaaS) aan aan zorgverzekeraars. OHI is een basisapplicatie die zorgverzekeraars gebruiken om primaire bedrijfsprocessen te regelen, zoals polisbeheer, debiteurenbeheer, verwerking van declaraties en contractmanagement. Door het SaaS-model hoeven de zorgverzekeraars zich niet meer te bekommeren over eigen apparatuur en aanschaf van software licenties. Ook het beheer - technisch, applicatief (deels) en functioneel - van de OHI-suite wordt nu door Truston uitgevoerd. Truston heeft haar OHI-infrastructuur geplaatst in de twee datacenters van Vancis. Het bedrijf neemt ook netwerk- en internetconnectiviteit tussen beide datacenters af om zo de beschikbaarheid van de applicatie te optimaliseren. OHI wordt vanuit beide datacenters van Vancis aangeboden en is geografisch redundant opgebouwd. Vancis verzorgt hierin de netwerkbeveiliging door de inzet van managed firewalls. Daarnaast levert Vancis netwerkdiensten aan Truston buiten het datacenter om. Zo beheert Vancis de netwerkapparatuur op locatie van zorgverzekeraars en levert de ICT dienstverlener advies omtrent netwerkvraagstukken.
SURFnet treedt toe tot het GreenTouch-consortium ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140905-12-56-12.html SURFnet treedt toe tot het GreenTouch-consortium. Dit consortium doet onderzoek naar nieuwe netwerktechnologieen die efficienter omgaan met energie. GreenTouch is een wereldwijd consortium dat gericht is op de verbetering van het energieverbruik van IT-netwerken met een factor 1.000. SURFnet gaat hiervoor samenwerken met andere GreenTouch-leden, waaronder service providers, IT-leveranciers, onderzoeksinstellingen en universiteiten. Zij zullen onderzoek doen naar nieuwe technologieen die efficienter omgaan met energie. Daarnaast creeren zij gezamenlijk de netwerkarchitectuur, specificaties en roadmaps voor die nieuwe technologieen.Duurzaamheid staat al jaren hoog in het vaandel bij SURF, het is 1 van de speerpunten in het SURF Meerjarenplan. SURF ondersteunt onderwijs- en onderzoeksinstellingen bij het realiseren van duurzame ICT-innovaties. En stimuleert de onderlinge samenwerking tussen hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen in het behalen van duurzame ICT-ambities. De beslissing van SURFnet om aan te sluiten bij GreenTouch onderstreept het belang dat SURF hecht aan duurzaamheid. SURFnet zal haar kennis over netwerktechnologie en -communicatie gebruiken en delen in het GreenTouch-initiatief.
PRACE 10de Call voor Proposals tot Project Toegang is nu open ? http://www.prace-ri.eu/prace-project-access/ De 10de Call voor Proposals voor PRACE Project Access (Tier-0) is geopend vanaf 10 september 2014, 12:00 (middag) CEST, tot en met 22 oktober 2014, 12.00 (middag) CEST. Deze Call voor Proposals is gericht op grootschalige, computationeel intensieve projecten die niet mogelijk zouden zijn noch productief zonder toegang tot PRACE resources. Kandidaturen voor Project Toegang dienen codes te gebruiken die vooraf getest zijn en die hoge schaalbaarheid vertonen en optimalisatie naar multi-core architecturen, of die behoefte hebben aan ensemble simulaties die in hun geheel een zeer grote hoeveelheid aan CPU vereisen. De beschikbare systemen voor Project Toegang zijn: "Curie", Bull Bullx cluster, GENCI@CEA, Frankrijk; "Fermi", IBM Blue Gene/Q, CINECA, Italie; "Hornet", Cray XC30, GCS@HLRS, Duitsland; "MareNostrum", IBM System X iDataplex, BSC, Spanje; en "SuperMUC", IBM System X iDataplex, GCS@LRZ, Duitsland. Voor de ontwikkeling en schaalbaarheid van de HPC codes, biedt PRACE voorlopige toegang aan via http://www.prace-ri.eu/prace-project-access/PRACE-Preparatory-Access .
SURFsara-directeur Anwar Osseyran benoemd tot hoogleraar UvA ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140918-12-8-15.html Dr. ir. A. Osseyran (1955) is benoemd tot hoogleraar Business Analytics and Computer Science aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Anwar Osseyran doet onderzoek naar de impact van High Performance Computing (HPC) en Big Data-technologieen op wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij. In verschillende toepassingsgebieden neemt de hoeveelheid opgeslagen data zeer snel toe. Dat geldt al jaren voor de wetenschap, maar ook steeds meer voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Deze enorme toename betekent grote uitdagingen op het gebied van verwerking, beheer en toegankelijkheid van data, en ook voor het vinden van de juiste balans tussen toepassingsmogelijkheden, privacy en veiligheid, technologiekosten en duurzame business modellen. Met Big Data-toepassingen kunnen grote hoeveelheden soms vluchtige en vaak ongestructureerde data worden geanalyseerd en benut om betere inzichten te verschaffen in bedrijfskundige problemen en bestaande computer modellen te verbeteren. HPC in combinatie met Big Data-toepassingen kunnen leiden tot zogenoemde disruptieve innovaties, fundamentele veranderingen van businessmodellen en marktspelers. Op die manier worden ondernemerschap en maatschappelijke vernieuwing gestimuleerd.
NWO honoreert onderzoeksprojecten naar cyber security ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140917-9-19-36.html De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 3 onderzoeksprojecten gehonoreerd waaraan SURFnet een actieve bijdrage levert. In totaal werden 11 projecten gehonoreerd. De 3 projecten over cyber security, die meerdere jaren in beslag nemen, ontvangen samen ruim 1,1 miljoen euro voor het aanstellen van promovendi en postdocs. De gehonoreerde projecten zijn onderdeel van het langetermijnonderzoekprogramma Cyber Security van NWO.
Betafaculteiten UvA en VU verkennen samenwerking TU/e ? http://www.uva.nl Rectores magnifici van de Universiteit van Amsterdam (UvA), prof. dr. Dymph van der Boom, en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), prof. dr. Ir. Hans van Duijn, hebben op 8 september 2014 besloten de mogelijkheden tot intensieve samenwerking verder te zullen verkennen. De verkenning zal zich vooral toespitsen op samenwerkingsmogelijkheden binnen de disciplines wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica. "Het zou prachtig zijn als we de complementariteit in het betadomein tussen de algemene Amsterdamse universiteiten VU en UvA en de technische universiteit TU/e maximaal benutten, met name op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek, kennistransfer en industriele projecten", aldus Karen Maex, decaan van de UvA-FNWI en FALW en FEW van de VU. Rector Hans van Duijn van de TU/e onderkent de kansen die verdere samewerking met de Amsterdamse universiteiten biedt. "Wij kennen in Eindhoven een lange traditie van kennisuitwisseling, zowel met het bedrijfsleven als met andere universiteiten. Onze universiteit is gespecialiseerd in High Tech Systems, Data Science en High Tech Materials. Samenwerking is een absolute must om kennis te delen en naar een nog hoger niveau te brengen."
Nieuw Designlab stimuleert multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek en samenwerking bedrijfsleven ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140902-12-21-40.html Onvermoede combinaties, lef en 'team science'. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van het nieuwe DesignLab dat de Universiteit Twente op 1 september opende, in aanwezigheid van minister Jet Bussemaker van OCW. DesignLab koppelt experts uit biomedische technologie, nanotechnologie en ICT zo vroeg mogelijk aan industrieel ontwerpers en collega's uit de sociale wetenschappen, bestuurs- en bedrijfskunde. Door die ontmoetingen te stimuleren, zijn sneller oplossingen te vinden voor maatschappelijke issues. Dat maakt DesignLab bovendien tot een nieuw type gesprekspartner voor het bedrijfsleven. De opening vond plaats tijdens de Opening van het Academisch Jaar, waar ook kunstenaar/designer Daan Roosegaarde sprak. Het nieuwe Design Lab van de UT is een internationale werk- en ontmoetingsruimte waar onderzoekers, studenten, ondernemers, business developers, overheden en kunstenaars werken aan creatieve out-of-the-box toepassingen voor nieuwe technologieen. Ze worden er geinspireerd tot onverwachtse creatieve oplossingsrichtingen voor maatschappelijke en economische uitdagingen. Nieuwe concepten en ideeen worden er op een niet-traditionele manier opgepakt en ontwikkeld, waarna prototypen direct kunnen worden getest. Het Design Lab brengt internationale en regionale partijen samen rond interdisciplinaire innovatieprojecten en geeft ze toegang tot het potentieel aan kennis en talent in en rond de universiteit. Daarnaast heeft het Design Lab de ambitie een nieuw type creatieve en hoog gekwalificeerde ontwerpers op te leiden.
Computerwetenschapper Professor Henri Bal ontvangt de Euro-Par Achievement Award ? http://www.few.vu.nl/en/news-events/news-archive/2014/jul-sep/Computer-scientist-Professor-Henri-Bal-receives-Euro-Par-Achievement-Award.asp
Euro-Par is een jaarlijkse serie van internationale conferenties gewijd aan de promotie en voortgang van alle aspecten van parallelle en gedistribueerde computing. Computerwetenschapper Professor Henri Bal van de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Wetenschappen, heeft de Euro-Par Achievement Award 2014 ontvangen. Euro-Par is de voornaamste Europese conferentiereeks over parallel processing. Met deze award heeft Euro-Par jaarlijkse een computerwetenschapper gehonoreerd sedert 2008. De 20ste Euro-Par conferentie werd in Porto, Portugal gehouden van 25 tot en met 29 augustus 2014 en trok bijna 300 deelnemers van over de hele wereld aan. Henri Bal gaf een keynote presentatie over de gedeelde onderzoeksinfrastructuur voor Nederlandse Computerwetenschappen, de gedistribueerde ASCI supercomputer die georganiseerd wordt door de ASCI onderzoeksschool. De award werd overhandigd door de voorzitter van het Euro-Par Steering Comite, Professor Christian Lengauer, ter waardering van de uitstekende en volgehouden bijdragen van Professor Bal aan het parallel processing gebeuren in Nederland en daarbuiten, met inbegrip van zijn onderzoek naar parallelle programmeeromgevingen en zijn werk op de DAS infrastructuur. Meer informatie over de Euro-Par Achievement Award is te vinden via http://www.europar.org/?q=node/7 .
Nikhef-klok gesynchroniseerd met VSL-atoomklok door middel van White Rabbit Protocol ? http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20140918-13-46-18.html Onderzoekers van het nationale meetinstituut VSL in Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam zijn er in geslaagd om een klok van Nikhef te synchroniseren met de atoomklok van VSL in Delft. De synchronisatie vond plaats via een glasvezelverbinding van 135 km, met het zogenaamde White Rabbit-protocol. Met dit protocol kunnen klokken gelijk worden gezet met de cesiumklokken bij VSL. De nauwkeurige synchronisatie tussen Delft en Amsterdam is een eerste stap. In de toekomst moet deze techniek beschikbaar worden door heel Nederland. De zeer nauwkeurige synchronisaties zijn niet alleen voor de wetenschappelijke wereld van belang. Ook voor telecomproviders, energiebedrijven en financiele instellingen zijn nauwkeurige tijdsmetingen cruciaal. Zo kunnen de telecombedrijven hun GSM-zendmasten beter op elkaar afstemmen en kunnen financiele instellingen beter controleren dat er onderweg niet met financiele transacties wordt gerommeld.
Europese Commissie lanceert Open Consultatie voor komende prioriteiten binnen FIRE ? https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/survey-future-internet-research-and-experimentation-fire-h2020-work-programme-2016-17
De Europese Commissie heeft behoefte aan de standpunten en bijdragen van belanghebbende partijen in verband met de richting van Future Internet Research & Experimentation (FIRE) in het Werkprogramma 2016-17 van Horizon 2020. Daarvoor heeft de Europese Commissie een openbare enquete gelanceerd. Informatie uit deze enquete is zeer belangrijk voor de Commissie en wordt strikt vertrouwelijk behandeld en enkel gebruikt voor consultatiedoeleinden. Per Blixt, Hoofd van de Unit Experimentele Platformen, nodigt alle burgers en organisaties uit om bij te dragen aan deze enquete. Van specifiek belang zijn de standpunten van onderzoekers en onderzoeksinstituten, universiteiten, toekomstige internet experten, ICT specialisten, maar ook MKBs, Internet start-ups en belanghebbende bedrijven. Het invullen van de enquete duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Een PDF versie is beschikbaar. U kunt antwoorden tot en met 29 september 2014 waarna de enquete afgesloten wordt. Op 1 oktober 2014 zal de Europese Commissie de resultaten van de enquete voorstellen en bespreken tijdens een Consultatie Workshop in Brussel. U bent hierop uitgenodigd om uw standpunten te delen en uw bijdragen voor te stellen. U kunt uw registratiegegevens voor de Consultatie Workshop invullen op het enqueteformulier http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Open-Consultation-Experimental-Platforms-H2020 .
*© Nieuwsbrief*