L.S.

Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van augustus staat hieronder klaar. 

Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.

De Nieuwsbrief gaat aanstaande dinsdag de deur uit.

Suggesties voor de Nieuwsbrief van september 2013 graag uiterlijk 2 september naar het redactie-adres sturen.

Met vriendelijke groeten,

Leslie Versweyveld
Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief
redactie@gridforum.nl

nieuwsbrief201308
logo

Nieuwsbrief

De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing









Nummer augustus 2013
Cursussen en evenementen
10-12 september 2013 - Data staging en data movement bij CSC in Espoo, Finland ⇒
EUDAT is een door de Europese Unie gesubsidieerd project met als doel specifieke uitdagingen van data beheer aan te pakken en om een coherente benadering te verzekeren voor toegang tot en behoud van onderzoeksgegevens in de kontekst van grootschalige onderzoeksfaciliteiten zoals PRACE. Deze cursus bestrijkt tools en technieken voor het verplaatsen van gegevens tussen high performance computers en gemeenschapsrepositories van gegevens. De algemene principes worden uitgelegd maar ook de tools voor gegevensbeheer en diensten ontwikkeld door EUDAT. De cursus belicht specifiek hun gebruik binnen de PRACE infrastructuur. Tijdens de eerste dag maken de deelnemers kennis met concepten en praktijken om de beschikbaarheid van onderzoeksgegevens te verhogen en het behoud ervan via de EUDAT gegevensinfrastructuur. Daarbij worden uitdagingen en diensten ontworpen om deze op te lossen voorgesteld. Tijdens de tweede dag wordt praktisch inzicht geboden in de concepten voorgesteld tijdens de eerste dag. Twee technologieen die gegevensverplaatsing en staging mogelijk maken worden voorgesteld tijdens praktische sessies. Daarbij worden een aantal data movement tools voorgesteld. De derde dag is gewijd aan veiligheid en alternatieve concepten om gegevens te verplaatsen. Deelname is gratis.
16-20 september 2013 - Gevorderde Fortran Topics bij het Leibniz Rekencentrum in Garching, Duitsland ⇒

Van 16 tot en 20 september 2013 vindt er aan het Leibniz Rekencentrum in Garching een cursus plaats over Fortran voor gevorderden. Deze cursus is bedoeld voor wetenschappers die hun kennis van Fortran verder willen uitbreiden dan hetgeen voorzien wordt in de Fortran 95 standaard. Andere tools die relevant zijn voor software engineering worden eveneens behandeld. Volgende onderwerpen komen aan bod: object-georienteerde features; ontwerppatronen; creatie en behandeling van gedeelde libraries; programmeren in gemengde taal; gestandaardiseerde IEEE arithmetica en uitzonderingen; I/O uitbreidingen vanuit Fortran 2003; parallel programmeren met coarrays; source code versioning systemen.

23 september 2013 - DTL Focus Meeting: Workshop over Peak Capacity in Utrecht ⇒

Het Dutch Techcentre for Life Sciences (DTL) organiseert een workshop over computer- en opslaginfrastructuur op 23 september 2013 in Utrecht bij SURF, Hotel City Center, gebouw D, Gr. v Roggenweg 340. Doel is om te bespreken hoe om te gaan met de "peak capacity" behoeftes voor computing in de Life Sciences, zowel in academisch als industrieel onderzoek. Deelname is gratis maar vooraf inschrijven is vereist.

23-24 september 2013 - ISC Cloud'13 in Heidelberg, Duitsland ⇒

Op 23 en 24 september 2013 vindt in Heidelberg, Duitsland in het Marriott Hotel de vierde editie plaats van ISC Cloud. Deze conferentie biedt een meerwaarde voor leden van de HPC gemeenschap die een beter inzicht willen verwerven in deze massieve trend van mainstream on-demand HPC en die er bij willen horen en er voordeel willen uithalen. Ad Emmen van Genias Benelux houdt er voor de Dutch Health Hub een praatje over de Contrail Cloud. De Dutch Health Hub is een initiatief binnen Nederland om het delen en gebruiken van medische en zorg big data over het hele land mogelijk te maken. Voor het gebruik van big data in dit scenario is een federatie van clouds nodig. Meerdere cloud federatie tools die ontwikkeld werden als onderdeel van het Contrail project dat door de Europese Commissie gesubsidieerd wordt, worden ook aangewend als onderdeel van een Dutch Health Hub project dat DHH-IPC heet. De presentatie zal de ervaringen belichten met het ontvouwen van cloud tools als onderdeel van het Nederlandse DHH-IPC test bed.

23-27 september 2013 - Parallel Programmeren met MPI en OpenMP bij HLRS in Stuttgart, Duitsland ⇒

Van 23 tot en met 27 september 2013 kan men in het Supercomputer Centrum in Stuttgart, Duitsland, deelnemen aan een cursus parallel programmeren, ook voor gevorderden. Op clusters en architecturen met een gedistribueerd geheugen is parallel programmeren met het Message Passing Interface (MPI) het dominante programmeermodel. De cursus geeft een volledige inleiding tot MPI-1. Verdere aspecten bestrijken domein decompositie, load balancing en debugging, Een MPI-2 overzicht en de eenzijdige MPI-2 communicatie komt ook aan bod. Praktische sessies laten de gebruikers toe om onmiddellijk aan het testen te slaan en de basisconstructies te begrijpen van MPI. Voor de beginners ligt de focus op parallelliseren met een gedeeld geheugen aan de hand van OpenMP, het sleutelbegrip voor hyper-threading, dual-core, multi-core, gedeeld geheugen en ccNUMA platformen. Ook hier zijn praktische sessies voorzien.

25-26 september 2013 - ISC Big Data'13 in Heidelberg, Duitsland ⇒

Op 25 en 26 september 2013 vindt in Heidelberg, Duitsland in het Marriott Hotel de eerste editie plaats van ISC Big Data. Deze conferentie sluit aan op ISC Cloud'13. Big Data experts zullen belangrijke aspecten belichten van big data en use cases presenteren die de praktische toepassing van big data technieken tot leven brengen. Vertegenwoordigers van gegevensintensieve ondernemingen en wetenschappelijke HPC installaties zullen hun know-how en ervaringen delen.

Ledennieuws
Kandidaten tweede ronde EYR Global wedstrijd bekend ⇒
De organisatie van de Enlighten Your Research Global wedstrijd heeft de kandidaten van de eerste ronde bekend gemaakt. Zeven voorstellen zullen doorgaan naar de volgende ronde van de wedstrijd. In de voorstellen hebben de deelnemers connectiviteit gevraagd met instituten uit acht verschillende landen: Nederland, Amerika, Engeland, Finland, Brazilie, Duitsland, Australie en Rusland. In de geselecteerde voorstellen zijn de volgende academische disciplines vertegenwoordigd: Life Sciences (5x), Climate and Earth Sciences (3x) en Computational Sciences (3x). In de tweede ronde (consultatieronde) krijgen de deelnemers ondersteuning van de organiserende Nationale Research & Education Netwerken (NRENs) om de voorstellen nog scherper te krijgen. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de technische en praktische haalbaarheid van het voorstel. Tijdens de consultatieronde zal ook bekeken worden hoe de verbinding tussen instituten buiten Amerika, Engeland, Finland en Nederland gerealiseerd kan worden. De consultatieronde start 30 juli en zal eindigen op 30 september. De deelnemers hebben tot 15 oktober 2013, 12 uur 's middags (14 oktober, 12 uur 's nachts HST) om het definitieve voorstel in te leveren. De winnaars van de wedstrijd worden vervolgens bekend gemaakt tijdens de Supercomputing Conferentie in Denver, Colorado van 17-22 november 2013.
Fujitsu breidt cloudportofolio uit ⇒
Fujitsu lanceert twee nieuwe cloud-diensten: IT Management as a Service (ITMaaS) en end-to-end cloud-based messaging security. Met ITMaaS krijgen organisaties de beschikking over cloud-based monitoring en servicedesk-oplossingen, waarmee ze hun klanten en eindgebruikers effectievere en betrouwbaardere service kunnen verlenen. De cloud-based messaging security maakt gebruik van de messaging en web security-technologie van Symantec. Fujitsu heeft in zijn nieuwe propositie de CA Software Monitor- en CA Nimsoft Service Desk-oplossingen geintegreerd in zijn Cloud IaaS Trusted Public S5-portofolio, voorheen bekend als Fujitsu Global Cloud Platform. Volgens Forrester-securityanalist Rick Holland is e-mail security een kwetsbaar punt in het security-portfolio van veel bedrijven. E-mail is een populair doel voor cybercriminelen. Uit een Spamhouse Project-studie blijkt dat maar liefst 90 procent van de inkomende e-mail niet legitiem is om een veelvoud aan redenen. Met Fujitsu Cloud End User Protect geeft Fujitsu de klanten op een flexibele manier toegang tot e-mail security, e-mail encryptie en e-mail management van de Symantec Email Security.cloud en Symantec Enterprise Vault.cloud, aldus Raimond van het Reve, Midmarket manager bij Fujitsu. Fujitsu neemt de last van het implementeren, managen en up-to-date houden van het IT security systeem uit handen van de in-house IT-teams, zodat zij zich kunnen concentreren op IT-modernisatie en –innovatie.
Snelheidslimiet bepaald voor elektrisch schakelen van isolerend naar geleidend gedrag →
Een internationaal team van fysici van onder andere de Universiteit van Amsterdam heeft bepaald wat de minimale tijd is waarbinnen het oxide magnetiet elektrisch kan schakelen van isolerend naar geleidend gedrag. De wetenschappers stelden vast dat het maar 1 picoseconde duurt om dit mineraal te laten switchen: duizend keer sneller dan de beste grafeentransistoren. Magnetiet (Fe3O4) komt in de natuur voor als mineraal. In het onderzoek werd het blootgesteld aan een krachtige laserpuls van zichtbaar licht. Deze lichtpuls breekt de geordende patronen waarin de elektronen vastzitten. Die breking is het startschot van een proces waardoor het magnetiet uiteindelijk geleidend wordt. Kort na die eerste stap, volgt een ultrakorte, ultraheldere puls van de Linac Coherent Light Source (LCLS) bij SLAC National Accelerator Laboratory. Met deze roentgenlaser wist het onderzoeksteam voor het eerst de tijdschalen en details van de veranderingen in het magnetiet door de oorspronkelijke laserpuls waar te nemen.
Team aan De Montfort University maakt goedkope supercomputer operationeel →

Een team aan De Montfort University (DMU) in Leicester heeft een methode ontwikkeld om hun high-spec computers te koppelen en hun ongebruikte rekenkracht, vooral in het weekend en 's nachts, aan te wenden. Sinds het voorjaar van 2012, zijn een reeks machines met meer dan 500 computercores onderling in de Creative Technology Studios van de universiteit gekoppeld in een cluster, Memenet genaamd. Gecontroleerd door een externe computer aan de overkant in Gateway House in het Centrum voor Computational Intelligence (CCI), is het cluster in de achtergrond bezig met het creeren van algoritmen zonder het werk te storen dat wordt gedaan door studenten. Het idee ontstond uit chats tussen Professor Neri, die aan de universiteit kwam werken in het voorjaar van 2012 en van een universiteit in Finland kwam, en dr. Lorenzo Picinali, een senior docent in de muziek-technologie, die het Fused Media Lab aan DMU leidt.

ERC Advanced Grant voor CWI Fellow Lex Schrijver →
CWI Fellow Lex Schrijver ontvangt een prestigieuze ERC Advanced Grant aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Schrijver, hoogleraar Discrete Wiskunde en Optimalisering aan de UvA, ontvangt de subsidie voor zijn project 'Applying Fundamental Mathematics in Discrete Mathematics, Optimization, and Algorithmics'. Schrijvers onderzoeksproject is gericht op versterking van de band tussen meer fundamenteel gerichte gebieden van de wiskunde - zoals algebra, meetkunde, analyse en topologie - en de meer toegepaste en recenter ontwikkelde disciplines discrete wiskunde, optimalisering en algoritmiek. Het algemene doel van het project is nieuwe effectieve instrumenten te ontwerpen die de complexiteit van structuren als netwerken, codes, knopen e.d. helpen ontrafelen, en meer grip te krijgen op dergelijke complexe structuren door middel van nieuwe karakteriseringen, scherpere grenzen en snellere algoritmes.
BiographyNED paper runner up voor best paper award tijdens ACL 2013 →

De jaarlijkse vergadering van de Vereniging voor Computational Linguistics (ACL) is een vooraanstaande conferentie op het gebied van de computationele taalkunde, die een breed spectrum bestrijkt van uiteenlopende onderzoeksgebieden die zich bezighouden met computationele benaderingen van natuurlijke taal. Tijdens de 51e editie, werd een papier uit het NLeSC project "BiographyNED" runner up voor de beste paper award. "Offspring from reproduction problems: what replication failure teaches us", met als auteurs Antske Fokkens (extern eScience engineer), Marieke van Erp, Marten Postma, Ted Pedersen, Nuno Freire en recente Spinozaprijswinnaar Piek Vossen, behandelt de problemen van de herhaling van experimenten in de wetenschap.

Lisa-cluster faciliteert analyses voor baanbrekend onderzoek ⇒
Psychiatrische aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis blijken genetisch sterk op elkaar te lijken. Dat hebben wetenschappers van de VU samen met internationale collega's aangetoond in het tijdschrift Nature Genetics. De analyses werden gefaciliteerd door het compute cluster Lisa. Het is de eerste keer dat wetenschappers laten zien dat bij verschillende psychiatrische stoornissen dezelfde genen een rol lijken te spelen. Deze kennis biedt mogelijkheden voor gerichter onderzoek naar nieuwe behandelmethodes. De wetenschappers onderzochten de genetische informatie van ruim 75.000 mensen. Zoals verwacht bleken dezelfde genen een rol te spelen bij mensen met dezelfde psychiatrische aandoening. Maar tot hun verrassing zagen de wetenschappers ook sterke genetische overeenkomsten tussen mensen met verschillende psychiatrische aandoeningen. Vanwege de grote hoeveelheid onderzoeksgegevens maakten de wetenschappers gebruik van de rekenkracht van een superkrachtige computer in Nederland: de Genetic Cluster Computer. Deze computer is ontwikkeld door SURFsara, de VU en NWO.
Open Calls voor Proposals PRACE Regular Access ⇒

Open Calls voor Proposals PRACE Regular Access Call 8 zullen starten op 3 september 2013 om 12:00 ('s middags) CEST, tijd in Brussel en afgesloten worden op 15 oktober 2013 om 12:00 ('s middags) CET, tijd in Brussel. Project allocaties die toegekend worden onder deze Call zullen lopen van maart 2014 tot maart 2015.

Genalice klaar met eerste klantvalidatie voor Genalice MAP ⇒
Genalice BV heeft de eerste klant validatie studie van de pre-beta versie van Genalice MAP voltooid. Genalice is gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve software oplossingen voor DNA data verwerking en analyse en correlatie van biomedische Big Data. MAP kan ruwe DNA-gegevens verwerken, geproduceerd door Next-Generation sequencers, op een ultra-snelle, kostefficiente en betrouwbare manier in een klein bestand voor gemakkelijker beheersbaarheid en veel goedkopere opslag. Belangrijke toepassingen zijn DNA-onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen voor complexe ziektes zoals kanker. Bedrijven zullen nu beginnen met het verkennen van mogelijkheden om Genalice MAP te implementeren in de dagelijkse werkzaamheden van de klant. Jos Lunenberg, Genalice Chief Executive Officer verklaarde: "Deze validatie toont duidelijk aan dat MAP niet alleen geschikt is om menselijke NGS data af te stemmen, maar ook grote voordelen heeft bij het bestuderen van het genoom van planten met veel zeer repetitieve gebieden."
CWI geeft software vrij voor detectie vervalste digitale handtekeningen ⇒
Cryptanalist Marc Stevens van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam heeft op 15 augustus, open source software gepubliceerd waarmee vervalste digitale handtekeningen gedetecteerd en geblokkeerd kunnen worden: CWI's hash collision detection library. Digitale handtekeningen komen erg veel voor: op alle beveiligde websites, in documenten, e-mail en andere software. Daarom is het erg belangrijk vervalste handtekeningen te kunnen herkennen en daarmee bepaalde cyberaanvallen - zoals de recente supermalware Flame - af te kunnen slaan. Om dit mogelijk te maken ontwikkelde Stevens platformonafhankelijke software die makkelijk opgenomen kan worden in bestaande software voor het verwerken van digitale handtekeningen. Marc Stevens is wereldwijd bekend van de 'https-kraak' uit 2008 en de analyse van het Flame-virus uit 2012. Hij toonde met geavanceerde wiskunde aan dat de veelgebruikte MD5 en SHA-1 beveiligingsstandaards niet veilig meer zijn. Deze zomer ontving hij voor zijn onderzoek de Martinus Van Marum Prijs 2013 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De analyse-software die de CWI-onderzoeker nu vrijgeeft is uniek in de wereld. Verschillende bedrijven zijn al bezig deze in hun software te implementeren.
EGI.eu en de Universiteit van Messina boden training aan op Europa's grootste wetenschappelijke federated Cloud tijdens Cloud Zomerschool Almere →
Voor de allereerste keer kregen studenten praktische trainingstoegang tot Europa's grootste gefedereerde wetenschappelijke Cloud. Trainers van de Universiteit van Messina gaven tijdens de Cloud Zomerschool Almere praktische voorbeelden van sensor Cloud computing. Studenten kregen toegang tot de EGI Federated Cloud en draaiden deze voorbeelden op resource providers in de Tsjechische Republiek (CESnet) en in Spanje (CESGA). Wat deze eerste ervaring zo spannend maakte, was dat de veilige productie Cloud gebruikt werd. Dus, in plaats van op een artificiele vereenvoudigde lokale Cloud te draaien, gebruikten de studenten een echte beveiligde gefedereerde Cloud omgeving voor hun toepassingen. EGI-eu wil deze ervaringen gebruiken om een regelmatige dienst op te zetten om Cloud zomerscholen en trainingssessies te ondersteunen. Verantwoordelijk voor het succesvol opzetten en uitvoeren van de gefedereerde Cloud trainingssessies waren Michel Drescher, Technisch Manager van EGI.eu en Massimo Villari, professor aan de Universiteit van Messina. Lokale ondersteuning werd geboden door de Windesheim Universiteit en Genias Benelux.
Wetenschappers realiseren quantumbit met gebogen nanobuisje →
Een van de grootste uitdagingen in de quantumwetenschappen is het bouwen van een werkende quantumbit, de basisschakeling voor de quantumcomputer. Een belangrijke theoretische kandidaat voor zo'n quantumbit is een gebogen koolstofnanobuisje. Wetenschappers van de TU Delft en de Stichting FOM, onder leiding van FOM-focusgroepleider prof.dr.ir. Leo Kouwenhoven, zijn er als eersten in geslaagd een werkende quantumbit te maken met zo'n koolstofnanobuisje. FOM-promovendus Fei Pei voerde de metingen uit. Op 28 juli publiceerden zij hun resultaten in het vakblad Nature Nanotechnology.
SURFsara opent applications call voor Wim Nieuwpoort Award 2013 ⇒
Om de schaalbaarheid van toepassingen te verhogen heeft SURFsara de call tot voorstellen voor de jaarlijkse Wim Nieuwpoort Award, editie 2013 opengesteld. De award is genoemd naar de stichter van de nationale high-performance computing infrastructuur in Nederland, professor emeritus Wim Nieuwpoort van de Universiteit van Groningen. Wim Nieuwpoort was voorzitter van Wetenschappelijk Comite binnen NWO/NCF en tijdelijk directeur van SARA Computing en Network Services. De jaarlijkse Award wordt uitgereikt aan het onderzoeksteam, gevestigd aan een Nederlandse universiteit of wetenschappelijk instituut, dat in staat is om een degelijke wetenschappelijke toepassing efficient te laten draaien op een aanzienlijk deel van een van de Nederlandse grote HPC systemen, Cartesius of Huygens. In samenwerking met het huidige wetenschappelijke comite van NWO, is SURFsara verantwoordelijk voor het nakijken van de voorstellen. De Wim Nieuwpoort Award 2013 bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een bezoek aan de jaarlijkse supercomputing en communications conference in november 2014 in de Verenigde Staten. Tijdens deze conferentie kunnen de onderzoeks- en schaalbaarheidsresultaten worden voorgesteld in de Nederlandse stand. Dit mag ook een andere conferentie naar keuze zijn. Voorstellen zijn welkom tot en met 20 oktober 2013 via hic@surfsara.nl met het speciale aanmeldingsformulier.
Havenbedrijf Rotterdam gaat in zee met Fujitsu →

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een contract met IT-leverancier Fujitsu getekend voor het uitbesteden van het eindgebruikersbeheer van het Havenbedrijf. De deal is bijzonder omdat de Europese aanbesteding voor het kavel eindgebruikersbeheer de eerste grote ICT outsourcingsdeal (>10 miljoen) is, die in Nederland conform de richtlijnen voor prestatie-inkoop is gegund. De aanbesteding voor het uitbesteden van het eindgebruikersbeheer is de eerste grote stap in de IT sourcingstrategie van Havenbedrijf Rotterdam. Hiermee wil Havenbedrijf Rotterdam zijn IT-dienstverlening de komende jaren gefaseerd hercontracteren. Beide partijen tekenen een contract voor de duur van vijf jaar, met 2 keer een optie tot verlenging van 1 jaar. De bedoeling is dat Fujitsu vanaf 1 april 2014 volledige verantwoordelijkheid draagt voor het eindgebruikersbeheer van Havenbedrijf Rotterdam.

Science Park Amsterdam academische partner van TEDxAmsterdam Award 2013 ⇒
Science Park Amsterdam is de academische partner van de TEDxAmsterdam Award 2013. Deze jaarlijkse competitie heeft als doel grote ideeen te ondersteunen die inspireren, een aanzienlijke positieve impact hebben in het dagelijks bestaan van de mensen en een link hebben met Nederland. Alle studenten, wetenschappers en ondernemers kunnen deelnemen en hun grote ideeen binnenleveren voor de TEDxAmsterdam Award. De tien finalisten worden uitgenodigd om hun idee te "pitchen" op 6 november 2013 in het Koninklijk Concertgebouw. TED is een niet-winstgevende organisatie die gewijd is aan het verspreiden van waardevolle ideeen. Dit begon in 1984 als een conferentie rond mensen uit drie werelden: technologie, ontspanning en ontwerp. Sedertdien is het doel alsmaar uitgebreid. Samen met twee jaarlijkse conferenties - de TED Conferentie en TEDGlobal - houdt TED ook de TED Talks video site in, het Open Translation Project en TED Conversations, de inspirerende TED Fellows en lokale TEDx programma's over de hele wereld. Ideeen worden ingewacht tot en met 7 september 2013. De jury bestaat uit vertegenwoordigers op bestuursniveau van KPN, ING, Deloitte, Dell, McKinsey, KLM, Clifford Chance en professoren van de Universiteiten van Amsterdam, Leiden, Eindhoven en Delft. Namens Science Park Amsterdam, is Dr. Ir. Anwar Osseyran, SURFsara, lid van de jury om de finalisten te selecteren. De tien finalisten worden aangekondigd op 14 oktober 2013.
UberCloud succesvol bij het introduceren van HPC Cloud aan het MKB ⇒

Tijdens de recente Cloud Zomerschool die in Almere plaatsvond van 22 tot en met 26 juli 2013 werd er een interview gemaakt met een van de UberCloud stichters, Wolfgang Gentzsch. UberCloud, ook bekend als het HPC Experiment, heeft als doel het MKB te helpen bij het gebruik van HPC Cloud. UberCloud brengt Cloud providers en HPC/Cloud experten samen met de potentiele gebruiker van HPC/Cloud. In het video interview licht Wolfgang Gentzsch de resultaten toe van de 95 experimenten die uitgevoerd werden of nog bezig zijn, alsook de plannen om de HPC/Cloud gemeenschap te ondersteunen.









© Nieuwsbrief