L.S.

Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van april staat hieronder klaar. 

Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.

De Nieuwsbrief gaat aanstaande dinsdag de deur uit.

Suggesties voor de Nieuwsbrief van mei 2014 graag uiterlijk 2 mei naar het redactie-adres sturen.

Met vriendelijke groeten,

Leslie Versweyveld
Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief
redactie@gridforum.nl

nieuwsbrief201404
logo

Nieuwsbrief

De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing









Nummer april 2014
Cursussen en evenementen
24 april 2014 - Innoveer met ICT: Rekenkracht voor uw bedrijf in Amsterdam →

Op 24 april 2014 verwelkomt SURFsara aan het Science Park 140, 1098 XG Amsterdam tussen 15u30 en 17u15 bedrijfsvertegenwoordigers om te ontdekken wat rekenkracht kan doen voor hun bedrijf. Wanneer een bedrijf de mogelijkheden van ICT slim en efficient weet in te zetten, levert dat al snel een concurrentievoorsprong op. ICT staat namelijk steeds meer aan de basis van innovaties van producten en diensten. Voorbeelden zijn tools voor medische diagnoses, het analyseren van Twitter trends, het voorspellen van effectiviteit van medicijnen en transactieanalyses voor de retail. Juist voor het MKB brengen die innovaties grote mogelijkheden met zich mee. In het kader van het doorbraakproject 'De Ambitieuze MKB-er innoveert met ICT' organiseert SURFsara in samenwerking met de Amsterdam Economic Board deze bijeenkomst.

19 mei 2014 - 20ste IDGF tutorial en workshop over Crowd Computing met Desktop Grids tijdens EGI CF in Helsinki ⇒
Op 19 mei 2014 vindt tussen 16u30 en 18u00 het 20ste IDGF tutorial en workshop over Crowd Computing met Desktop Grids plaats tijdens het EGI Community Forum in Helsinki, Finland. Crowd computing kan computer resources aanbieden voor EGI wetenschappers en gemeenschappen. Zo heeft EDGeS@Home ongeveer 25.000 aangesloten computers beschikbaar. IDGF en EGI hebben nauw samengewerkt in een virtueel team om EGI gebruikersgemeenschappen te laten werken met de honderdduizenden computer cores van het SZTAKI Desktop Grid, AlmereGrid en andere netwerken. Ondersteuning, documentatie en een geintegreerde infrastructuur zijn voorhanden. Tijdens de workshop komen onder andere de BioVEL en WeNMR projecten toelichten hoe ze van de infrastructuur gebruikmaken. Er wordt ook getoond hoe men een lokaal Desktop Grid kan opzetten binnen een universiteit of instituut. In een derde luik wordt uitgelegd hoe vrijwilligers hun niet gebruikte computertijd kunnen schenken aan de wetenschap in het zogenaamde Crowd computing. Het gaat hierbij om een wisselwerking tussen enthousiaste burgers en wetenschappers: de samenleving levert computertijd en de wetenschap licht toe wat er precies mee gebeurt, kortom een win-win situatie.
19-23 mei 2014 - EGI Community Forum in Helsinki, Finland ⇒

Het EGI Community Forum vindt plaats van 19 tot en met 23 mei 2014 in Helsinki, Finland. Gastheren zijn EGI.eu in samenwerking met de Universiteit van Helsinki en het CSC - IT Center for Science. Meer dan 400 onderzoekers, ingenieurs, beleidsmakers en IT experten komen samen om het gebruik en de toekomst te bespreken van de Europese computer infrastructuur. Aandacht wordt besteed aan de huidige en potentiele gebruikersgemeenschappen die op EGI vertrouwen. Ter voorbereiding van het Horizon 2020 Programma zal EGI CF de bijdrage van EGI belichten tot het optimaliseren van de wetenschap in de Europese Research Area door het gebruik van innovatieve diensten voor gegevensbeheer en computing. Naast de gebruikelijke netwerksessies en conferentie tracks zal er ook een Hackathon georganiseerd worden waarin specialisten in gedistribueerde computing en wetenschappers samen aan de slag gaan met wetenschappelijke software uitdagingen om toepassingen te laten draaien op de EGI-infrastructuur.

19-22 mei 2014 - TERENA Networking Conferentie in Dublin, Ierland ⇒
Van 19 tot en met 22 mei 2014 is HEAnet, het Nationale Educatieve en Onderzoeks Netwerk (NREN) van Ierland gastheer voor de TERENA Networking Conferentie. TERENA brengt beleidsmakers, beheerders, netwerkexperten, en specialisten in identiteit en toegang tot netwerken samen vanuit alle vooraanstaande Europese netwerk- en onderzoeksorganisaties, universiteiten, en wereldwijde instituten, alsook bedrijfsvertegenwoordigers. Vanuit Nederland komt Barend Mons, Wetenschappelijk Directeur bij het Nederlandse Bioinformatics Centre (NBIC), spreken over Open en Big Science.
20 mei 2014 - Content Management Strategie Congres 2014 in Leusden ⇒
Op 20 mei staat de 13e editie van het meest unieke en langstlopende Content Management Strategie Congres gepland. De content manager van 2014 moet van alle markten thuis zijn: van interne communicatie tot het regisseren van de klantrelatie en van collaboratie tot het opzetten en beheren van een multichannel content (marketing) strategie. U wordt in 1 dag op de hoogte gesteld van alle trends, ontwikkelingen en praktijkervaringen in dit vakgebied. De diverse sessies hebben uiteenlopende onderwerpen als: Mobile, Content Marketing, Social Media, Responsive Design, Omni-Channel publishing, Content Migratie en Engagement.
20-22 mei 2014 - PRACE Wetenschappelijke en Industriele Conferenctie in Barcelona, Spanje ⇒
Van 20 tot en met 22 mei 2014 organiseert PRACE zijn eerste Wetenschappelijke en Industriele Conferentie - de eerste editie van de PRACE dagen - onder het motto 'HPC voor Vernieuwing - als Wetenschap en Industrie elkaar ontmoeten'. De conferentie combineert de vroeger afzonderlijk georganiseerde PRACE Wetenschappelijke Conferenties met de PRACE Industriele Seminars en brengt experten samen vanuit de academische wereld en de industrie om hun voortgang te presenteren in HPC-ondersteunde wetenschap en engineering. De PRACE dagen worden gehouden in de Vertex Building van de Noord Campus aan de Polytechnische Universiteit van Catalonie (UPC), Pl. Eusebi Guell 6 - 08034 Barcelona. Het programma bestaat uit keynote presentaties, parallelle sessies en een poster sessie, alsmede een meeting van het PRACE User Forum. Ook de PRACE Wetenschappelijke en Industriele Awards worden uitgereikt. Deelname kost 60 euro. Reis- en verblijfkosten worden niet terugbetaald.
6 juni 2014 - Bessensap - Wetenschap ontmoet pers in Utrecht ⇒
NWO organiseert jaarlijks in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) het evenement Bessensap. Het evenement brengt zo'n 400 journalisten, voorlichters en onderzoekers bij elkaar onder het motto "Wetenschap ontmoet pers". Hoogleraar nanofysica en NWO-Spinozalaureaat Leo Kouwenhoven opent op 6 juni in Media Plaza te Utrecht als keynote-spreker het NWO-evenement Bessensap voor pers en wetenschap. Kouwenhoven werkt aan de grenzen van de quantumwereld en maakte in 2012 wereldfaam toen zijn groep als eerste het Majoranadeeltje vond. Bij Bessensap vertelt hij hoe de steeds meer zichtbare quantumtechnologie de supercomputer en een superveilig internet dichterbij brengt. Kouwenhoven staat aan het roer van Qutech, het quantumlab van de TU Delft waar aan de eerste quantumcomputer ter wereld wordt gewerkt. In 2007 won hij de NWO-Spinozapremie die hij onder andere heeft ingezet om topwetenschap met publiekslezingen dichter bij het grote publiek te brengen. Bij Bessensap presenteren ruim twintig onderzoekers de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen uit hun onderzoek aan de pers. Daarnaast geven wetenschappers een update van de laatste stand van zaken in hun vakgebied, is er een debat over een actueel wetenschappelijk thema en over het Nederlandse wetenschapsbeleid en zijn er praktische workshops voor onderzoekers. In het onderdeel "Kijkje in de keuken" kunnen onderzoekers hun verhalen pitchen aan een panel van journalisten. NWO sluit Bessensap af met de bekendmaking van de laureaten van de NWO-Spinozapremies 2014. De NWO-Spinozapremie is met 2,5 miljoen euro de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. NWO reikt de NWO-Spinozapremies jaarlijks uit aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die tot de absolute wereldtop behoren.
Ledennieuws
CTMM en TI Pharma bundelen krachten →
De Nederlandse technologie-instituten Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) en TI Pharma hebben hun krachten gebundeld in een merger die antwoord biedt aan de groeiende onderlinge afhankelijkheid van medicijnen en medische technologie. Het NLeSC is betrokken bij het TraIT project van CTMM, dat een onderhoudbare IT infrastructuur ontwikkelt voor Nederland om de inzameling, opslag, analyse, archivering en beveiliging van gegevens die binnen de operationele onderzoeksprojecten van CTMM gegenereerd worden te vereenvoudigen. Indrukwekkende gezamenlijke track records in medische innovatie laten zien dat de nieuwe gecombineerde organisatie goed geplaatst is om verbeterde zorgresultaten en grotere economische voordelen te bereiken. Als grotere speler, zal de organisatie in staat zijn om efficienter te werken, zowel op nationaal als op Europees niveau. In de voorbije jaren besteedde CTMM aandacht aan nieuwe technologische ontwikkelingen in moleculaire diagnostiek en beeldvorming, en zocht daarbij naar nieuwe wegen tot voortijdige diagnose en individuele behandelingen. TI Pharma is bezig geweest met een snellerre ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Beide organisaties haalden aanvankelijk voordeel uit drie subsidiebronnen: het Nederlandse gasfonds (FES); farmaceutische en medisch-technische bedrijven; en kennisinstituten. Dit betekent dat ze uitgebreide ervaring hebben in het uitvoeren, beheren en sturen van publiek-private programma's. Hun bijdrage tot dergelijke programma's is bewezen met vele successen die niet bereikt zouden kunnen worden als de deelnemers afzonderlijk van elkaar hadden gewerkt.
Stichting IDGF toont Cloudcase in booth tijdens ICRI 2014 ⇒
Tijdens de Tweede Internationale Conferentie voor Research Infrastructuren - ICRI 2014, in Athene, Griekenland kreeg de Cloudcase in de booth van de Stichting IDGF heel wat aandacht. De Cloudcase is een draagbare demo van het XtreemFS Cloud file systeem. De Cloudcase is opgebouwd uit acht Raspberry Pi computers die de grootte hebben van een creditcard. Een van de Raspberry Pi computers fungeert als netwerk server, het is de router voor het complete systeem. In de Cloudcase zit een netwerk switch die de Raspberries tot 1 cluster van computers verbindt, net zoals in gelijk welke cloud. Enkele kleine USB hubs voorzien de Raspberry computers en het netwerk van stroom. Stichting IDGF deelde de booth met het VISIONAIR project dat over geavanceerde visualisatie gaat. De VISIONAIR partner kon zijn films op scherm vertonen via de IDGF Cloudcase. Het was daar een dynamische en vernieuwende samenwerking op de ICRI booth.
SURF Magazine 01 over e-infrastructuurdiensten voor onderzoekers is nu uit →
Het aprilnummer van SURF Magazine is uit. In deze editie is er onder andere veel aandacht voor de inzet van e-infrastructuurdiensten door onderzoekers; een column van minister Bussemaker over online en campusonderwijs; de stand van zaken in open en online onderwijs.
Interview met Jean Gonnord, Vice President, ETP4HPC Platform ⇒
Tijdens de recente Tweede Internationale Conferentie voor Research Infrastructuren - ICRI 2014 - in Athene, Griekenland, vertelde Jean Gonnord, Hoofd Projecten, Commissariaat voor Atoomenergie (CEA), Frankrijk en Vice President ETP4HPC, over exascale supercomputing, de rol van CEA en het Europese HPC Technologie Platform. "Het doel van dit programma was om voor de eerste keer in Europa Top10 supercomputers te bouwen. ETP4HPC is een Europees platform dat is opgezet als een antwoord op het nieuwe Europese beleid inzake HPC. Dit beleid werd uitgestippeld in februari 2012 door Commissaris Neelie Kroes. Voor het eerst was er een HPC-beleid op Europees niveau en dit beleid is gebaseerd op drie pijlers. De eerste pijler is de technologie. We moeten de onafhankelijke toegang tonen tot de technologie. De tweede pijler is de infrastructuur. We moeten aan Europa gratis toegang verstrekken tot de grote computerfaciliteiten. De derde pijler is de macht om deze capaciteit te gebruiken voor toepassingen die we kunnen toepassen in de industrie of in de samenleving. De Commissie heeft een publiek-private samenwerking (PPS) in Luxemburg met het Europese platform, genaamd ETP4HPC, ondertekend. De rol van dit platform is om een strategische agenda te bepalen die de basis vormt voor de Call binnen Horizon 2020. Uiteraard zal ook CEA met zijn partners antwoorden op deze Call. We hebben al een heel programma klaar om een machine, genaamd EXA1, te bouwen in 2020 met de industriele partner Bull. CEA ondersteunt dit beleid en zal antwoorden op deze Call, met inbegrip van al onze partners, ETP4HPC, de integrators Bull en Eurotech, en een heleboel andere technologische partners.
Hoger onderwijs in Europa gaat gezamenlijk mobiel inkopen →
SURF werkt met vier Europese landen samen om zo gunstig mogelijke tarieven bij mobiele aanbieders te bedingen voor studenten binnen het hoger onderwijs. Door het combineren van inkoopkracht hopen de vijf nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NRENs) een gunstige aanbieding te kunnen doen aan ongeveer 3,2 miljoen studenten in Europa. De vijf partijen hebben een gezamenlijke inkoop opgezet volgens de principes van een Europese aanbesteding. De vijf landen - Spanje, Portugal, Zweden, Tsjechie en Nederland - werken samen onder de vlag van GEANT, de pan-Europese samenwerking tussen nationale onderzoeksnetwerken. De verschillende NREN's willen voor hun doelgroep op deze manier een flinke kostenbesparing realiseren. De vijf NRENs gaan niet zelf mobiele data of telefonie aanbieden, maar vragen bestaande aanbieders een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze specifieke doelgroep. Wel willen zij onderzoeken of de mobiele netwerken gekoppeld kunnen worden aan hun eigen netwerken. Dit netwerk zal dan als aanvulling dienen van het wifi-netwerk eduroam, dat in 52 verschillende landen door 20 miljoen gebruikers per dag wordt gebruikt.
OpenConext gepresenteerd bij Europese Commissie in Brussel ⇒
Op de Authenticatie en Autorisatie Infrastructuur (AAI) workshop op 2 april is gesproken over de laatste AAI-ontwikkelingen. TERENA organiseerde de workshop met en in opdracht van de Europese Commissie. Niels van Dijk van SURFnet was door de EC gevraagd om daar te spreken over het ontwikkelen van samenwerkingsinfrastructuren op basis van OpenConext. De AAI-workshop in Brussel op 2 april werd bezocht door vertegenwoordigers van de Europese Commissie, van Europese onderzoeksnetwerken en van diverse grote pan-Europese samenwerkingsorganisaties zoals ELIXIR, ESA, FIM4R, DARIAH en CLARIN. Tijdens de workshop werd overeengekomen dat de AAI-werkzaamheden op het gebied van een wetenschappelijke (data-)infrastructuur gepland worden in het kader van het Horizon 2020 en GEANT4-project. De workshop bood de deelnemers een kans om te beoordelen wat er reeds beschikbaar is en welke vervolgwerkzaamheden gedefinieerd moeten worden voor de komende 2 jaar. In zijn presentatie over OpenConext vertelde Niels van Dijk hoe OpenConext een aantal van de uitdagingen voor samenwerkingsorganisaties oplost. Daarnaast liet hij zien hoe OpenConext toegepast wordt in Nederland (SURFconext), het Verenigd Koningrijk (JISC) en Australie (AARnet). Verder ging hij in op het services dashboard voor alle diensten die voor Nederlandse instellingen aan het SURFconext-platform gekoppeld zijn. SURFnet was uitgenodigd over OpenConext te presenteren naar aanleiding van eerder werk rondom Virtual Campus Hub en WeNMR.
Staatssecretaris Dekker bezoekt FOM spin-offs op Hannover Messe →

Op 10 april bezocht bezocht staatssecretaris Sander Dekker de technologiebeurs Hannover Messe. Hij ging langs bij spin-offs van de FOM-instituten Nikhef en AMOLF, die zichzelf presenteren in het Holland High Tech House, en sprak hen over de toenemende wisselwerking tussen fundamenteel onderzoek en industrie. In het Holland High Tech House staan drie spin-offs van de FOM-instituten Nikhef en AMOLF: Amsterdam Scientific Instruments (ASI), Omics2Image en InnoSeis. Deze bedrijven gaven een korte pitch voor de staatssecretaris. Nikhef-programmaleider Jo van den Brand en Hans Roeland Poolman - Nikhef-alumnus, nu investeerder en ondernemer - legden uit hoe fundamenteel onderzoek op korte termijn al een boost kan geven aan innovatie en start-ups voortbrengt. Naaste drie FOM-instituten AMOLF, DIFFER en Nikhef presenteren ook NWO-instituten ASTRON, SRON, NIOZ zich op de technologiebeurs Hannover Messe 2014. Namens NWO staan de instituten van 6 tot 11 april in het Holland High Tech House in hal 2 Research & Technology. Dit jaar is Nederland partnerland voor de Hannover Messe en staan Nederlandse hightech kennis en producten internationaal in de spotlights. De Messe werd geopend door bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte.

Europese Commissie lanceert enquete over betrouwbare cloud voor Europa ⇒
"De oprichting van een Trusted Cloud Europa" is een beleidsvisie document van de Europese Commissie dat is opgemaakt na meer dan een jaar van regelmatige samenwerking van het Europese Cloud Partnership Bestuur dat toonaangevende spelers uit de particuliere en publieke organisaties in Europa samenbrengt. Het doel was om na te denken over een kader dat kan helpen het vertrouwen te verhogen in het gebruik van Cloud diensten, zodat de Cloud markt een comfortabele marktruimte wordt voor zowel Cloud providers en Cloud aankopers. De Europese Commissie verzoekt belanghebbenden om hun ideeen, inputs, reflecties over de visie van het bestuur mee te delen. Komt ze overeen met die van u? Wat zijn de sterke punten? Wat mist u? U kunt deelnemen aan een enquete om uw mening te uiten. De internetversie van het onderzoek biedt de mogelijkheid om snel antwoord te geven op de geselecteerde vragen. Als u wat meer tijd hieraan wil besteden, kunt u uw uitgebreidere gedachten over het visiedocument meedelen via de on-line discussie .
Interview met Ross Wilkinson van de Australische Nationale Data Service en Raadslid van de Research Data Alliance  ⇒
Tijdens de recente Tweede Internationale Conferentie voor Research Infrastructuren - ICRI 2014 - in Athene, Griekenland, hadden wij een interview met Ross Wilkinson van de Australische Nationale Data Service (ANDS) en Raadslid van de Research Data Alliance (RDA) over de voorbije RDA Meeting in Dublin en de komende Plenary Meeting in Amsterdam in september 2014. Ross Wilkinson komt uit Australie waar hij aan het hoofd staat van de Australische Nationale Data Service. Hij speelt ook een rol bij de Raad van de Research Data Alliance. ANDS en RDA vormen complementaire diensten: ze zijn allebei bezig met het ondersteunen van onderzoeksgegevens. ANDS tracht meer waarde te geven aan gegevens voor onderzoekers in Australie en RDA probeert om gegevens te laten delen over de grenzen heen. Dit klinkt simpel maar het is toch een uitdaging omdat het over nationale grenzen en over wetenschappelijke disciplines heengaat en er gemakkelijk obstakels kunnen worden opgeworpen. De Research Data Alliance is net opgericht om hiermee op energieke wijze om te gaan. Recent was er een meeting in Dublin: met bijna 500 betrokken personen heerste er een bijzonder positieve energie. Er gaan zeker enkele belangrijke discussies om tussen leidinggevende personen op dit gebied maar veel belangrijker is dat er een hoop werk wordt verzet door de werkgroepen. De Research Data Alliance heeft een missie om gegevens te laten delen maar de kern van de zaak is eigenlijk dat dit gebeurt vanuit de basis. Mensen die een probleem hebben dat om een oplossing vraagt, komen samen met anderen, zoeken naar een oplossing en passen die toe. Dus het gaat niet over een groot schema dat een nieuw regime opdringt aan de wereld van gegevens maar het gaat erom mensen vanuit de basis in staat te stellen oplossingen te bedenken die voor hen werken en die oplossingen te implementeren. Dit is wat ook gebeurt binnen IETF: streven naar een ruwe consensus en code laten draaien. De Research Data Alliance is vooral geinteresseerd in een ruwe consensus maar dan vooral in het laten delen van gegevens. De RDA mensen waren dan ook zeer tevreden met de gang van zaken tijdens de meeting in Dublin. Ross Wilkinson kijkt reeds uit naar het volgende Research Data Event in Amsterdam in september 2014 en hoopt er zoveel mogelijk deelnemers te ontmoeten.
Campus Universiteit Twente snelste internetverbinding van Nederland →
De Universiteit Twente (UT) is IPv6-proof en heeft de snelste internetverbinding van Nederland in huis. De nieuwe mogelijkheden en nieuwe apparatuur nam de universiteit op 15 april feestelijk in gebruik met het Campus Challenge Event. "Hiermee is de cirkel rond", vertelde Martin Bosker van het ICT-Servicecentrum en coordinator van de dag. "De UT won eind 2012 een prijs tijdens de Campus Challenge, georganiseerd door SURFnet en Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). We ontvingen een half miljoen euro voor innovatieve netwerkoplossingen om de UT toekomst-proof te maken op internetgebied. De UT vulde, volgens de voorwaarden, de geldprijs aan met eenzelfde bedrag. Nu, een jaar later, zijn we zo ver." Wat realiseerden de prijswinnaars? Volgens Bosker is de UT IPv6-proof, wat verwijst naar het zesde Internet Protocol voor het toewijzen van IP-adressen. Het is de opvolger van IPv4. "Elk apparaat, aangesloten op internet, krijgt een zogeheten IP-adres, een uniek nummer. Een IPv4-adres bestaat uit 32 bits en raken vol. Met de IPv6-adressen, bestaande uit 128 bits, kunnen we jaren vooruit. Het netwerk is op de hele campus beschikbaar."
Netwerkconnectiviteit Amsterdam Science Park stijgt tot grote hoogte ⇒
Equinix Inc., Vancis en Nikhef gaan samenwerken. Equinix legt vanuit haar datacenter AM3 Amsterdam Science Park directe verbindingen - Premium CrossConnects - naar de carrierhotels Nikhef en Vancis Zo kunnen klanten zich rechtstreeks verbinden met 250 carriers. Het Amsterdam Science Park is de derde meest netwerkrijke locatie ter wereld. Door de samenwerking met Vancis en Nikhef verzilvert Equinix deze extreem hoge netwerkconnectiviteit en versterkt Amsterdam Science Park als de internetconnectie hotspot bij uitstek in Europa. Netwerken, internetknooppunten, content- en cloudleveranciers, en allerlei andere potentiele klanten en partners kunnen zich vanaf het Amsterdam Science Park rechtstreeks verbinden met de Europese digitale economie vanuit 1 datacenter. Dankzij de meeste netwerken, de belangrijkste internetknooppunten en de breedste keuze kunnen organisaties efficient verbinding leggen met de partner die hun behoefte aan netwerkcapaciteit het beste vervult. Hogere performance, lagere latency, kostenverlaging en nieuwe omzetmogelijkheden zijn op die manier binnen handbereik. Vancis (97), Nikhef (130) en Equinix (23) bieden gezamenlijk toegang tot 250 carriers.
NMR voor gepersonaliseerde geneeskunde vereist veel rekenkracht ⇒
Tijdens de recente ICRI Conferentie in Athene, hadden we een interview met Goran Karlsson, Directeur van het Zweedse NMR Centrum in Goteborg. Goran Karlsson vertelde dat NMR spectroscopie een geavanceerde methode is die kan toegepast worden in het Life Science onderzoek. Men kan ze gebruiken om de structuur te bepalen van de kleinste machines binnen de cellen: de proteinen. Zij vertellen ons en helpen ons te begrijpen hoe de cellen werken. Daarvoor heeft men een NMR magneet nodig en aan de hand van NMR experimenten en een enorme hoeveelheid rekenkracht kan men de structuur van de proteinen achterhalen. Dit is slechts 1 voorbeeld van hoe men NMR spectroscopie kan aanwenden binnen de Life Sciences. Een ander voorbeeld is het nemen van NMR-stalen van 10 verschillende personen. Op het scherm in de BioNMR booth tijdens ICRI 2014 zagen we hoe de stalen verschillende kleuren hadden en boven elkaar geplaatst werden in een spectrum. Men kan zien hoe er variatie in de piekhoogte optreedt binnen het spectrum in het serum van de testpersonen. Dit betekent dat de samenstelling van het serum en de concentratie van de kleine metaboleten verschillen van individu tot individu. Nu is de vraag welk soort informatie we kunnen putten uit deze variaties. Daarvoor kan men opnieuw geavanceerde computationele methodes aanwenden om trachten te begrijpen wat er gaande is. In dit speciale geval werden er bloedstalen genomen van patienten met een diagnose van lymfekanker. De stalen werden genomen op de dag van de diagnose alvorens de behandeling werd gestart. Daarna werd de voorziene behandeling opgestart en de patienten opgevolgd. Sommigen werden genezen, maar anderen hervielen, zoals te zien was op het scherm aan de kleur van de stalen: groen in het eerste geval, blauw in het tweede. Dit betekent dat de NMR techniek in combinatie met voldoende rekenkracht kan helpen om een tool te ontwikkelen dat ons vertelt welke patienten genezen kunnen worden met de kankerbehandeling en welke niet. De laatste categorie kan dan eventueel een meer doorgedreven behandeling krijgen. Dit is vanzelfsprekend een weg naar gepersonaliseerde geneeskunde. NMR in combinatie met een enorme hoeveelheid aan rekenkracht kan werkelijk helpen om een betere toekomst te creeren voor de patient. Als u wil bijdragen tot dit soort onderzoek, is het mogelijk om deze clusters en netwerken voor rekenkracht te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het Internationale Desktop Grid Federatie (IDGF) netwerk.
High Performance Computing in de EU: vooruitgang met betrekking tot de Europese HPC strategie ⇒
De Europese Commissie zal een studie, de zogenaamde SMART 2014/0021, over de voortgang van de uitvoering van de Europese HPC-strategie initieren. Het doel van de studie is om de voortgang van de uitvoering van de Europese HPC-strategie te volgen, om de evolutie van het Europese HPC-ecosysteem te presenteren, bijvoorbeeld investeringen, het bestuur, de markt, het gebruik, enz., om gegevens te verzamelen en het bewijs te leveren van de impact en het rendement van HPC-investeringen voor innovatie en economische vooruitgang in de EU, en verdere acties en ideeen aan te brengen ter aanvulling of ondersteuning van de uitvoering van de Europese HPC-strategie. De tender details zullen beschikbaar zijn tot de deadline van 20 mei 2014. De ontwerp-overeenkomst en de uitnodiging zullen eveneens beschikbaar zijn tot 20/05/2014. Voor een gedetailleerde beschrijving, kunt u de tender details raadplegen.
CWI voortrekker bij implementatie DNSSEC op Science Park →
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) heeft een voortrekkersrol gespeeld bij de implementatie van DNSSEC op het Amsterdam Science Park. Het project was een gezamenlijk initiatief van CWI, AMOLF en Nikhef. Deze drie aan NWO gerelateerde onderzoeksinstituten dienden anderhalf jaar geleden een voorstel in voor de Campus Challenge, een competitie georganiseerd door SURFnet en SIDN. De implementatie van DNSSEC was daar een onderdeel van. Inmiddels is het project afgerond en zijn de drie instituten van zowel ondertekening als validatie voorzien. De techniek van DNSSEC is op zichzelf niet zo heel spannend. Het gaat om het maatschappelijk belang van een veiliger internet. Bovendien was het voor het CWI een goede gelegenheid om de banden met andere instituten aan te halen, en kennis en technologie uit te wisselen. De implementatie van DNSSEC - zowel ondertekening als validatie - was bij het CWI onderdeel van de Campus Challenge. Deze competitie werd anderhalf jaar geleden door SURFnet en SIDN gezamenlijk uitgeschreven om onderwijs- en onderzoeksinstellingen te stimuleren hun IT-infrastructuur te verbeteren. Daarmee maakt deze Challenge onderdeel uit van het veelomvattender GigaPort3-innovatieprogramma. Specifiek voor de implementatie van DNSSEC is door SIDN, de beheerder van het .nl top-level domein, een ton bijgedragen aan het beschikbare prijzengeld. Inmiddels zijn alle implementaties succesvol afgerond.
Onderzoek VU helpt overbelasting websites te voorkomen →
Onderzoekers van de afdeling Informatica, onder wie Thilo Kielmann, ontwikkelden ConPaaS, een systeem waarbij het aantal servers dynamisch wordt aangepast aan de vraag. Overbelaste websites ontstaan regelmatig als te veel mensen tegelijk op hetzelfde moment online zijn. De website van de Belastingdienst is de laatste jaren de dagen voor 1 april - de deadline voor de aangifte - vaak onbereikbaar. De afdeling Informatica van de VU draagt in onderzoek bij aan de mogelijkheid dat websites grote pieken bezoekers aankunnen. Informatici van de VU ontwikkelden ConPaaS, een systeem waarbij het aantal servers dynamisch wordt aangepast aan de vraag. Dit mechanisme wordt 'scaling out' genoemd. Als er meer vraag is, worden meer servers toegevoegd en als de piek voorbij is, worden de machines weer uit de website gehaald. Zo worden alleen de servers die echt nodig zijn gebruikt. In de cloud ('public cloud', bijvoorbeeld Amazon) betaalt een website dus pas voor de daadwerkelijk gebruikte machines en dit levert een aanzienlijke besparing op. Als een bedrijf een eigen datacenter gebruikt ('private cloud'), dan besparen ze energie want niet gebruikte servers kunnen gewoon uitgeschakeld worden.
Wilco Hazeleger nieuwe directeur Netherlands eScience Center →
Prof. dr. ir. Wilco Hazeleger is benoemd als directeur van het Netherlands eScience Center (NLeSC). Hazeleger is op dit moment hoofd van de afdelingen Mondiaal en Regionaal Klimaat van het KNMI en hoogleraar aan Wageningen University. Op 1 juli 2014 begint hij in zijn nieuwe rol als eindverantwoordelijke voor de activiteiten van NLeSC. e-Science behelst het effectief uitvoeren van data- en rekenintensief wetenschappelijk onderzoek met behulp van geavanceerde ICT. NLeSC fungeert als brug tussen ICT en wetenschap: door het vertalen van Big Data-vraagstukken naar nieuwe, op multidisciplinair onderzoek gebaseerde oplossingen, maakt NLeSC wetenschappelijke doorbraken en innovatie mogelijk. Gelegen op het Amsterdam Science Park, een bakermat voor wetenschappelijk onderzoek en de campus met de grootste concentratie van exacte wetenschappen in Nederland, werkt NLeSC als een netwerkinstituut. In door NLeSC gefinancierde projecten wordt nauw samengewerkt met academische partijen en het bedrijfsleven. NLeSC is een initiatief van SURF en NWO. Wilco Hazeleger ziet een mooie toekomst tegemoet voor het eScience Center: "NLeSC speelt een centrale rol op het raakvlak van wetenschap en digitale technologie. Het is nu al succesvol en zal zich verder ontplooien in het ondersteunen en ontwikkelen van e-science-tools en -concepten."
Supercomputer biedt rekenkracht aan dierwetenschappers en bedrijven →
Op 4 april namen dieronderzoekers van Wageningen UR en dierveredelingsbedrijven, verenigd in het consortium 'Breed4Food', een supercomputer in gebruik. Deze computer stelt hen in staat om enorme hoeveelheden gegevens met grote rekenkracht te bewerken. Het apparaat, dat een initiele investering heeft gevergd van ruim 700.000 euro, wordt de onderzoekers en bedrijven ter beschikking gesteld op basis van een gezamenlijke investering door de Breed4Food-bedrijven, het Centre for Advanced Technology in the Agro and Food sector (CAT-AgroFood) en Wageningen UR. De officiele handeling bij de ingebruikname werd verricht door gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Gelderland. Wetenschappers en onderzoekers moeten in toenemende mate grote hoeveelheden data verwerken. Vooral door de recente ontwikkelingen rond DNA sequentie-technologieen is het aantal gegevens dat beschikbaar komt, explosief gestegen. Het is daarom cruciaal dat er voldoende rekenkracht beschikbaar is om complexe berekeningen op deze, steeds groter wordende, datastroom los te laten. Het stelt onderzoekers in staat om alomvattende analyses te maken van bijvoorbeeld fokwaarden en te komen tot de beste keuzes van dieren voor kruising.
Interview met Robert-Jan Smits, Directeur-Generaal van DG Research en Innovatie, EC ⇒
Tijdens de recente Tweede Internationale Conferentie voor Research Infrastructuren - ICRI 2014 - in Athene, Griekenland, sprak Robert-Jan Smits, Directeur-Generaal van DG Research en Innovatie (RTD) van de Europese Commissie, over de ICRI Conferentie en de ESFRI/e-IRG samenwerking. "De ICRI Conferentie 2014 ging over samenwerking en onderzoeksinfrastructuren over de hele wereld die ons moeten helpen om de grote problemen in de samenleving op te lossen waarmee we momenteel geconfronteerd zijn. We kunnen deze maatschappelijke uitdagingen enkel aanpakken als we werken op wereldniveau en met behulp van de juiste infrastructuren. De conferentie bracht meer dan 800 deelnemers samen, met inbegrip van subsidieverleners voor onderzoeksinfrastructuren, belanghebbende partijen, en wetenschappers om te bespreken hoe we roadmaps kunnen ontwikkelen en veel beter samenwerken op wereldniveau. Een sleutelelement hierin zijn natuurlijk de e-Infrastructuren. Zonder deze kunnen we niets doen. We kunnen de gegevens niet opslaan, niet verzamelen noch bewaren. Vanuit dit standpunt ging er heel wat aandacht in deze conferentie naar de infrastructuren." Robert-Jan Smits is heel dankbaar in deze context voor de uitstekende samenwerking tussen DG Research en DG Connects, tussen ESFRI en e-IRG omdat het de enige weg voorwaarts is voor partnerschap en samenwerking, en om verschillende gemeenschappen samen te brengen. "Het event in Athene was fantastisch, ten eerste voor de organisatie, en ten tweede voor de uiterst interessante aanbevelingen voor het toekomstige werk. We zijn ook Zuid-Afrika dankbaar dat aangeboden heeft om gastheer te zijn voor ICRI 2016."
HPC-infrastructuur ook voor MKB →
Amsterdam Economic Board heeft op 10 april een bijeenkomst voor bedrijven georganiseerd met als thema "Van bezit naar gebruik". De bijeenkomst stond in het teken van het zichtbaar en beschikbaar maken van infrastructuur voor Research & Development in de metropoolregio Amsterdam. Moderator Janneke Hoedemaekers van de Board omschreef het doel van deze bijeenkomst: "Het inventariseren van behoeften van zowel de vraagkant als de aanbodkant van infrastructuren en het verkennen van deelconcepten rondom die infrastructuren". De bijeenkomst was onderdeel van een bredere verkenning waar projectleider Onno Koers sinds oktober mee bezig is: het beter zichtbaar en beschikbaar maken van (R&D-) infrastructuur in de metropoolregio Amsterdam voor het bedrijfsleven. Frank Heere, community manager SURFsara, gaf tijdens dit event een presentatie over de mogelijkheden voor bedrijven om te innoveren met behulp van de ICT-infrastructuur bij SURFsara. Zo kan de rekenkracht van de nationale supercomputer Cartesius in de ontwerpfase van producten helpen bij het modelleren en simuleren.
Nieuwe animatie over open lichtpadenexchange NetherLight ⇒
SURFnet heeft een nieuwe animatie gepubliceerd met uitleg over de open lichtpadenexchange NetherLight. De animatie laat zien hoe u met lichtpaden over een prive-rijbaan op de snelweg beschikt en welke voordelen dat biedt. NetherLight wordt vergeleken met andere belangrijke knooppunten als de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol. Via NetherLight zet u betrouwbare connectiviteit op door middel van lichtpaden voor iedere denkbare toepassing. Denk bijvoorbeeld aan het onderbrengen van uw ICT-infrastructuur bij een externe partij zonder verlies van kwaliteit en veiligheid. NetherLight kan ook worden ingezet voor hogesnelheidsverbindingen naar het buitenland, handig voor bijvoorbeeld onderzoeksdoeleinden. SURFnet en NetherLight hebben ruime ervaring met het delen van dure onderzoeksinstrumenten of het delen van 'Big Data' met andere partijen.
Vervolg pilot personal-storagedienst SURF bij Universiteit Leiden ⇒
Na 2 maanden testen is de eerste fase succesvol afgerond van de pilot met de personal-storagedienst die speciaal voor en samen met het hoger onderwijs en onderzoek is ontwikkeld. Als vervolg op de pilot test de Universiteit Leiden de komende maand ingebruikname, acceptatie en gebruik van deze dienst van SURF. ICT-medewerkers en gebruikers van een aantal universiteiten hebben samen met SURFnet en SURFsara de personal-storagedienst getest en beoordeeld op gebruikersvriendelijkheid, privacy en security. Deze fase is naar tevredenheid van de betrokken universiteiten afgerond. Om ervaring op te doen met het in gebruik nemen van de dienst, is gekozen voor een gecontroleerde uitrol. De Universiteit Leiden is zojuist als eerste instelling gestart met een select aantal gebruikers. Andere instellingen volgen later dit jaar. Instellingen zullen gebruikers per groep tot de dienst toelaten. SURFnet en SURFsara begeleiden het proces en evalueren de ervaringen van gebruikers. SURF is deze dienst gestart in nauwe samenwerking met de CvDUR (ICT-directeuren van de universiteiten). Met een personal-storagedienst voor het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland kunnen gebruikers bestanden opslaan en delen in een veilige en betrouwbare communitycloud van SURF.
Interview met Sverker Holmgren, Voorzitter van de e-Infrastructure Reflection Group ⇒
Tijdens de recente Tweede Internationale Conferentie voor Research Infrastructuren - ICRI 2014 - in Athene, Griekenland, wijdde Sverker Holmgren, Voorzitter van de e-Infrastructure Reflection Group (e-IRG), in het kort uit over e-IRG, de e-Infrastructure Commons en de ESFRI/e-IRG samenwerking. e-IRG heeft als missie de weg te bereiden voor de Europese e-Infrastructuren die open en vernieuwend zijn en die resources kunnen aanbieden aan de onderzoekers die erom vragen. e-IRG werkt ook nauw samen met ESFRI om een antwoord te bieden voor hun behoeften voor de e-Infrastructuur, alsook met andere onderzoekers en onderzoeksinfrastructuren die behoefte hebben aan deze resources. e-IRG heeft een aantal documenten uitgebracht, zoals bijvoorbeeld de recente White Paper met concrete aanbevelingen over het installeren van de Europese e-Infrastructure Commons. Sverker Holmgren gaf een kort overzicht van de vier succesvolle conferentiedagen in Athene. Hij zat de e-IRG delegates meeting voor en was aanwezig bij de gezamenlijke meeting tussen e-IRG en ESFRI, en ook bij de ICRI conferentie. Tijdens de e-IRG meeting, bespraken de delegates de e-Infrastructure Commons en ook de verschillende aspecten ervan. De delegates trachtten vooruitgang te boeken om de installatie te vergemakkelijken van de e-Infrastructure Commons. Zij stelden een werkgroep aan voor essentieel twee taken. De ene taak bestaat erin de installatie te faciliteren door een groep van leden uit verschillende gebieden vertegenwoordigd te hebben in de e-Infrastructuur en te kijken hoe dit kan gecoordineerd worden. De tweede taak voor deze groep is input te voorzien voor het Horizon2020 Werkprogramma voor de Commissie. De delegates bespraken ook de voortgang in de productie van nieuwe White Papers en Roadmaps. Het is nu belangrijk om daadwerkelijk actie te ondernemen om een nieuwe White Paper te genereren waarin volledige aanbevelingen staan over kwesties die te maken hebben met de behoeften van ESFRI en andere grote infrastructuren. Tot zover de belangrijkste besluiten van de e-IRG delegates meeting. De gezamenlijke ESFRI/e-IRG meeting was een succes. Er waren zeer positieve discussies. Van de e-IRG zijde werd een werkgroep voorgesteld die bestaat uit verschillende e-IRG leden van de strategische ESFRI werkgroep en andere werkgroepen binnen ESFRI. In totaal zijn er nu 7 verschillende e-IRG delegates aangesteld voor de werkgroepen in ESFRI. Deze mensen werden in een overkoepelende e-IRG/ESFRI werkgroep geplaatst en deze groep zal nu aan de slag gaan met kwesties die verband houden met de e-Infrastructuur. De groep zal haar bevindingen meedelen aan de e-IRG en wellicht ook aan ESFRI in de toekomst, wanneer ESFRI dat verlangt, bijvoorbeeld in de evaluatieprocedures van de e-Infrastructuur, hoe de e-Infrastructuur zal worden besproken in ESFRI. En natuurlijk was er ook de succesvolle ICRI conferentie. De volgende belangrijke afspraken voor e-IRG zijn de open workshop, opnieuw in Athene in juni, en aansluitend hierbij de delegates meeting. Daar zal de e-IRG verder gaan met de actieve discussie over de e-Infrastructure Commons en met het werk dat bijdraagt aan de behoeften van de ESFRI projecten.
Erik Huizer benoemd tot 'Global Connector' in Internet Hall of Fame →
Erik Huizer, CTO van SURFnet en hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht, is opgenomen als 'Global Connector' in de prestigieuze Internet Hall of Fame. Volgens de jury van het jaarlijks terugkerende evenement van de Internet Society, verdient Erik Huizer deze plek vanwege 'zijn bijdrage aan groei, connectiviteit en gebruik van het internet, zowel wereldwijd als in Nederland'. De Global Connectors Circle van de Internet Hall of Fame bestaat momenteel uit een select gezelschap van enkele tientallen mensen waaronder Al Gore. Het doel van de Internet Hall of Fame-awards is het publiekelijk eren van visionairs en leiders die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling en verbetering van het wereldwijde internet. Erik Huizer komt hiermee in het gezelschap van internetgrootheden als Vint Cerf en Jon Postel - grondleggers van het moderne internet, Linus Torvalds - de uitvinder van Linux, en Tim Berners-Lee - uitvinder van het WWW. Erik Huizer bekleedde diverse leidende internationale functies in de ontwikkeling van internet. Hij was als Area Director van de Internet Engineering Task Force, het standaardisatieorgaan van het Internet, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en standaardisatie van applicaties op internet zoals het WWW. Tevens was hij lid van de Internet Architecture Board, dat algemene richtlijnen voor de internetarchitectuur opstelt en voorzitter van de Internet Research Task Force die zich richt op langere termijn onderzoeksvragen over het internet. Hij is op dit moment lid van het bestuur van de Public Interest Registry (.org) en lid van het Internet Governance Strategy panel van ICANN.
Nominaties welkom voor de Nederlandse Dataprijs ⇒
Ook in 2014 wordt de Nederlandse Dataprijs uitgereikt. Een prijs voor een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend of nieuw onderzoek. Bent of kent u zo'n onderzoeker met een goed voorbeeld van gedeelde data? U kunt tot 1 juli uzelf of een ander via researchdata.nl nomineren. De organisatie van de Nederlandse Dataprijs is in handen van Research Data Netherlands (RDNL), een samenwerkingsverband tussen 3TU.Datacentrum en Data Archiving and Networked Services. Op 1 september wordt bekend gemaakt wie de zes genomineerden voor de prijzen zijn. De prijsuitreiking vindt plaats op 24 september 2014, aansluitend aan de internationale Plenary Meeting van de Research Data Alliance.
Nieuwe methode vult Wikipedia aan met onderwerpen Twitter →
Hoe onderhoud je Wikipedia? Wat voeg je toe? En wanneer? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelden een methode die suggesties voor nieuwe Wikipedia-pagina's aanreikt. Dit gebeurt op basis van populariteit op sociale media. Zij presenteerden de nieuwe methode tijdens de European Conference on Information Retrieval. David Graus, promovendus bij het Intelligent Systems Lab Amsterdam (ISLA) van de UvA, ontwikkelde met collega's een methode om automatisch nieuwe, opkomende of onbekende concepten te herkennen, nog voordat ze zijn opgenomen in Wikipedia. Het algoritme werkt door sociale media (Twitter) te analyseren, en leert onbekende concepten te herkennen door te kijken naar hoe mensen over concepten praten die al wel bekend zijn. De onderzoekers gebruikten hiervoor 'semantisch linken', waarbij betekenis wordt gekoppeld aan woorden. Dit helpt bij het interpreteren van grote hoeveelheden content. Semantisch linken draait om het koppelen (linken) van woorden aan concepten die beschreven zijn in kennisbanken zoals Wikipedia of Freebase. Zo wordt slim gebruik gemaakt van de grote omvang van online kennisbanken, die samen miljoenen concepten beschrijven. Maar hoe link je concepten die (nog) niet op Wikipedia of Freebase staan beschreven? Die vraag is van belang in verschillende domeinen, waaronder de digital forensics, waarbij rechercheurs 'onbekende' personen in e-mail willen herkennen en linken, om zo bijvoorbeeld een profiel te genereren van sleutelpersonen binnen een netwerk. Ook in de context van nieuws speelt het identificeren van nog niet bekende concepten een belangrijke rol.
Jobcorner
PRACE Zomer van HPC vacatures bij Europese HPC centra van 1 juli tot 30 augustus 2014 ⇒

PRACE lanceert het PRACE Zomer van HPC Programma, een zomer plaatsingsprogramma voor studenten en postgraduaat kandidaten in 2014. Zomer van HPC is een PRACE programma dat zomervacatures aanbiedt bij HPC centra in Europa aan bijna afgestudeerde studenten en pas gestarte postgraduaat kandidaten. Tot tien topkandidaten uit heel Europa zullen geselecteerd worden om deel te nemen. Deelnemers zullen twee maanden werken aan projecten met betrekking tot PRACE technisch of industrieel werk en bij voorkeur een visualisatie of video maken van hun resultaten. Het programma loopt van 1 juli tot 30 augustus 2014. Vluchten, logies en een wedde worden voorzien voor iedere succesvolle kandidaat. Alle kandidaten moeten van interesse in computing en enthousiasme getuigen. Alle disciplines zijn welkom. Voorafgaande ervaring in HPC is niet vereist maar basiskennis in code is wel een vereiste. Het meest belangrijke kenmerk is echter de wens om bij te leren en kennis te delen in verband met HPC.









© Nieuwsbrief