L.S.
Ter informatie: het concept van de Gridforum.nl Nieuwsbrief van september staat hieronder klaar.
Mocht er verder nog een Verenigingsactiviteit zijn die op zeer korte termijn moet worden aangekondigd dan deze graag per omgaande opsturen aub.
De Nieuwsbrief gaat aanstaande dinsdag de deur uit.
Suggesties voor de Nieuwsbrief van oktober 2013 graag uiterlijk 1 oktober naar het redactie-adres sturen.
Met vriendelijke groeten,
Leslie Versweyveld Redactie Gridforum.nl Nieuwsbrief redactie@gridforum.nl
nieuwsbrief201309 logo
Nieuwsbrief
De vereniging voor iedereen in Nederland die bezig is met of geinteresseerd is in Grid computing
Nummer september 2013 Cursussen en evenementen 30 september - 3 oktober 2013 - Drie workshops brengen federaties, samenwerkingsorganisaties en onderzoekers bij elkaar in Helsinki, Finland ⇒ https://www.terena.org/activities/vamp/ws2/register.html De workshops VAMP2013 http://www.terena.org/activities/vamp/ws2/ , FIM4R and REFEDs https://refeds.org/meetings/oct13/index.html gaan in op online samenwerking binnen samenwerkingsorganisaties. Ze vinden plaats tussen 30 september en 3 oktober in Helsinki. Het programma is bekend en de inschrijving is geopend. De workshops worden georganiseerd door CSC, ELIXIR Finland, SURFnet en TERENA. Centraal staat de vraag hoe je samenwerkingsorganisaties optimaal kunt ondersteunen bij online samenwerking. Het doel van de workshops is om de toepassing van identitymanagement en samenwerkingstools binnen de onderzoeksgemeenschap te bevorderen. De workshops richten zich op IT-architecten van internationale onderzoeksgroepen en op ontwikkelaars van federatie- en samenwerkingstechnologie.
5 oktober 2013 - Open Dag Science Park Amsterdam ⇒ http://www.surfsara.nl Op zaterdag 5 oktober organiseert Science Park Amsterdam van 12.00-17.00 uur de jaarlijkse Open Dag. SURFsara biedt een programma aan met demonstraties en rondleidingen naar o.a. de nationale supercomputer Cartesius. Snel, sneller, snelst: van Terascale naar Petascale. Zo gaat het achter de schermen bij de supercomputer, de e-infrastructuur en visualisatie. Maar wat kun je eigenlijk met een supercomputer? Wat is e-infrastructuur? Bijna iedereen doet tegenwoordig iets in de Cloud, maar waar ís die wolk? Waarom is het visualiseren van onderzoeksdata belangrijk? SURFsara-medewerkers geven uitleg over de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied. Zij verzorgen rondleidingen in kleine groepen (max. 10 personen) naar de computervloer met onder meer Cartesius, de nieuwe nationale supercomputer. Cartesius rekent wel 10.000 keer sneller dan een gewone 'thuiscomputer' en ondersteunt daarmee de wetenschap en de Nederlandse kenniseconomie. Het programma is bedoeld voor volwassenen, maar is ook interessant voor kinderen vanaf 10 jaar. De toegang is gratis. De Open Dag vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap, een landelijk festival vol wetenschap en technologie.
9 oktober 2013 - Business Analytics Congres 2013 in Amsterdam ⇒ http://bizzanalytics.nl/ Op 9 oktober 2013 vindt de 2e editie van het Business Analytics congres plaats in de Amsterdam Arena. Organisaties willen meer dan ooit grip krijgen op de bedrijfsvoering zodat bijvoorbeeld groei en kostenreductie gerealiseerd kunnen worden. Er wordt steeds meer vooruit gekeken en voorspeld om concurrentievoordeel te behalen en risico's te beperken. Business Analytics maakt het mogelijk om de beschikbare data te vertalen naar de juiste inzichten die helpen bij de besluitvorming. Tijdens het congres ligt de focus op hoe u waarde haalt uit de enorme hoeveelheid aan data die relevant is voor de business. Barry Devlin komt speciaal vanuit Zuid Afrika overgevlogen naar Amsterdam om zijn visie op Business Analytics te geven. Hij gaat in op de nieuwe kunst en praktijk van besluitvorming. Barry Devlin is een van de belangrijkste autoriteiten ter wereld op het gebied van datawarehousing. Hij was verantwoordelijk voor de eerste definitie van een datawarehouse architectuur in de jaren '80 en is een alom gerespecteerd adviseur en docent op het gebied van Business Intelligence.
10 oktober 2013 - Life Science e-Infrastructure Workshop in Amsterdam ⇒ https://www.surfsara.nl/form/life-science-e-infrastructure-workshop Op donderdag 10 oktober, 2013, organiseert SURFsara tussen 12u00 en 18u00 een workshop voor life science onderzoekers en bio-informatici. Huidige data-intensieve, high-throughput en collaboratieve experimenten in de life sciences vereisen een verbeterde infrastructuur met betrekking tot computer-, opslag- en netwerk. Deze workshop is erop gericht om life science onderzoekers en bio-informatici te informeren over de beschikbare nationale e-infrastructuur, alsook om ervaringen uit te wisselen over het gebruik van e-infrastructuren. Het programma omvat presentaties over ontwikkelingen in e-infrastructuur, zoals cloud computing-diensten, alsook presentaties over hoe je 'Big Data' life science projecten moet runnen, bijvoorbeeld genoom assemblages, image analyses en modellering met behulp van e-infrastructuren. Er zal genoeg tijd voorzien worden om te netwerken en collega's te ontmoeten. Het maximum aantal deelnemers is 45. De toegang is gratis. Deze workshop is de opvolger van de eerdere e-BioGrid workshop serie.
10 oktober 2013 - Seminar Multi Service Port: de toepassingen belicht in Utrecht ⇒ http://www.surf-academy.nl/programma/event/?id=514 Op 10 oktober organiseert SURFacademy een seminar over de toepassingen van een Multi Service Port (MSP). Op SURFnet aangesloten instellingen kunnen op korte termijn gebruik gaan maken van een MSP. Een MSP maakt het mogelijk om vanuit het Shared Service Centrum van de instelling, zonder tussenkomst van SURFnet, nieuwe innovatieve diensten aan te bieden voor onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering. Tijdens deze dag staan use-cases centraal die de mogelijke toepassingen van een MSP laten zien. De dag wordt geopend met een aantal presentaties vanuit SURFnet over de planning en techniek van MSP's. Vervolgens zal vanuit enkele instellingen en leveranciers van netwerkapparatuur een aantal use-cases worden belicht. In de presentaties van enkele instellingen hoort u meer over hun ervaringen en plannen met MSP's. De leveranciers gaan in op vragen als: Hoe kunnen de toepassingen die gebruik maken van een MSP-poort doorgezet worden binnen het campusnetwerk? Wat zijn geschikte technologieen hiervoor? Waar moet je rekening mee houden? In de afsluitende paneldiscussie wordt met een aantal sprekers de kansen en uitdagen bekeken die er liggen voor het doortrekken van MSP-diensten/lichtpaden binnen campusnetwerken. Het seminar vindt plaats bij SURFnet in Utrecht. Deelname is gratis.
23-25 oktober 2013 - Vierde Internationale Industriele Supercomputing Workshop in Amsterdam ⇒ https://www.surfsara.nl/form/registration-iisw-23-25-october-2013 SURFsara is gastheer van de jaarlijkse Internationale Industriele Supercomputing Workshop (IISW) in 2013, de vierde in lijn na de succesvolle evenementen op NCSA in de USA), KISTI in Zuid-Korea en HLRS in Duitsland. De 4e IISW zal plaatsvinden in de stad Amsterdam in het Koninklijk Tropisch Instituut aan de Mauritskade 63, op 23 en 24 oktober met een mogelijke uitbreiding naar de ochtend van vrijdag 25 oktober, 2013. Het belangrijkste doel van de workshop is om beleid en strategische plannen, succesverhalen, en technische kwesties met betrekking tot industriele supercomputers met wereldwijd gerenommeerde supercomputercentra te delen. De organisatoren zullen zich ook richten op het verbreden van de kennis en de mogelijkheid benutten om de dienstverlenende activiteiten van industriele supercomputers uit te breiden. Deze workshop is speciaal bedoeld voor HPC aanbieders en supercomputercentra die op dit moment bezig zijn met de industrie. De workshop is niet bedoeld voor leveranciers, hoewel gebruikers en ISV's speciaal worden uitgenodigd indien de agenda het toelaat.
6-8 november 2013 - ICT 2013: - Create, Connect, Grow, in Vilnius, Litouwen ⇒ http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/ict-2013 Van 6 tot en met 8 november 2013 vindt in Vilnius, Litouwen ICT 2013 plaats. Dit event van de Europese Commissie zal meer dan 4000 onderzoekers, vernieuwers, ondernemers, industriele vertegenwoordigers, jeugd en politici vergasten op een conferentie, een tentoonstelling, netwerksessies, een investment forum en activiteiten voor studenten en jonge onderzoekers. Het programma zal Horizon 2020 belichten, het nieuwe Kaderwerk Programma van de Europese Unie voor Onderzoek en Vernieuwing voor de jaren 2014-2020.
27-28 november 2013 - Landelijk Architectuur Congres in Nieuwegein → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130903-11-12-57.html Het Landelijk Architectuur Congres is al 15 jaar het event bij uitstek voor architecten in de wereld van organisatie en IT. In het NBC te Nieuwegein komen op 27 en 28 november 2013 700 deelnemers, 5 keynote sprekers, 40 tracklezingen en 9 workshops bij elkaar. Daarmee is dit het meest actuele en omvangrijke IT architectuur congres in de Benelux. Het motto van de 15e editie van het Landelijk Architectuur Congres is 'De Onderscheidende Architect'. Een architect in de digitale wereld is een bruggenbouwer tussen business en IT die de samenhang bewaakt van alle IT-initiatieven die zijn of haar organisatie ontplooit. Hij of zij heeft een breed overzicht over het vakgebied, kan moeiteloos schakelen tussen deelgebieden, en beschikt over persoonlijke vaardigheden waarmee hij of zij zowel bij beslissers als uitvoerders dingen gedaan kan krijgen. Dat is wat de architect onderscheidt van andere functies in de IT. Maar hoe kan een architect zich binnen deze beroepsgroep onderscheiden? Het LAC 2013 wil een antwoord vinden op die vraag. Deelname aan het LAC kost 745,- euro per persoon. Als u zich inschrijft voor 1 oktober, ontvangt u 50,- euro korting met de code: LAC13-RM. U betaalt dan 695,- euro excl. BTW.
Ledennieuws Meer dan 70 studenten uit 4 continenten spijkeren HPC vaardigheden bij tijdens vierde jaarlijkse Summer School → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130918-9-56-16.html Meer dan 70 afgestudeerde studenten en postdocs uit Europa, Japan en de Verenigde Staten hebben deelgenomen aan de vierde jaarlijkse International Summer School over HPC Uitdagingen in Computational Sciences, gehouden op 23-28 juni 2013 in New York. Uit enkele honderden kandidaturen werden 30 afgestudeerde studenten en postdocs uit Europa, 30 uit de Verenigde Staten, en 11 uit Japan geselecteerd om het evenement van 1 week aan de New York University in het centrum van Manhattan, New York, bij te wonen. De deelnemers - meer dan 20 procent onder hen waren vrouwen - kwamen uit vier continenten - Azie, Europa, Noord-Amerika, Midden-en Zuid -Amerika - en vertegenwoordigden ten minste 27 nationaliteiten.
Vancis neemt managed hosting-infrastructuur bibliotheken op zich ⇒ http://www.vancis.nl
IT-dienstverlener Vancis gaat de infrastructuur hosten van Stichting Bibliotheek.nl (BNL). Vancis verzorgt de transitie van de systemen van BNL naar haar datacenters en neemt ook het technisch beheer van de systemen en databases op zich. Daartoe hebben de partijen een contract getekend voor twee jaar met de optie tot verlenging. BNL ontwikkelt en beheert verschillende landelijke diensten voor de de 168 openbare bibliotheken. Voorbeelden zijn een centraal beheerde website-infrastructuur, een datawarehouse en een nationale bibliotheekcatalogus. Doordat de bibliotheken grotendeels autonoom zijn, is er een grote verscheidenheid in het gebruik van websites en systemen. BNL werkt op dit moment aan een landelijke digitale infrastructuur die de Nederlandse bibliotheekvoorzieningen online toegankelijker maakt.
AMS-IX start nieuwe Regional Internet Exchange Hub in Mombasa, Kenia, in samenwerking met KIXP ⇒ http://www.ams-ix.net AMS-IX, Amsterdam Internet Exchange, is bezig met het bouwen van een nieuw peering platform in Mombasa, Kenia, om de regionale Internet interconnectie van Oost-Afrika te helpen ontwikkelen. Dit initiatief is in samenwerking met het Kenya Internet Exchange Point (KIXP) en bouwt voort op het succesvolle en bewezen ontwerp van de AMS-IX in Europa. De nieuwe exchange hub, het AMS-IX Oost-Afrika Exchange Point, zal netwerken op het Afrikaanse continent in staat stellen om toegang tot andere netwerken te krijgen via een enkel platform. SEACOM , als pan-Afrikaanse ICT enabler, zal de eerste reseller van het AMS-IX Oost-Afrika Exchange platform zijn en connectiviteit verschaffen van de exchange naar Amsterdam. Als gevolg hiervan, zullen Internetbedrijven in Afrika de mogelijkheid hebben om de peeren met meer dan 600 IP-netwerken op de AMS-IX in Amsterdam. Vanaf heden kunnen partijen al een verbinding bestellen met het AMS-IX Oost-Afrika Exchange Point, dat gepland is om live te gaan medio november 2013. Beschikbare poortaansluitingen zijn Ethernet (E), Fast Ethernet (FE), 1 Gigabit Ethernet (GE) en 10GE​​. Bij het aansluiten via reseller SEACOM, worden ook port capaciteiten aangeboden van 10 tot 1000 Mbps. Met de ontwikkeling van een professionele Internet hub in Kenia, breiden AMS-IX en KIXP hun partnerschap verder uit. In 2011, begon AMS-IX samen te werken met KIXP, dat wordt geexploiteerd door de Telecommunication Service Providers Association of Kenya (TESPOK). Hierin was ook de donatie van AMS-IX Gigabit Ethernet-apparatuur begrepen.
Achtste PRACE Call nog open tot 15 oktober 2013 ⇒ http://www.prace-ri.eu/Call-Announcements De achtste PRACE Project Access Call voor Proposals is nu open en sluit op 15 oktober 2013. Toewijzingen zullen gedaan worden voor 1 jaar met ingang van maart 2014. De oproep staat open voor de academische wereld en de industrie op zoek naar resources op een enkele of meerdere Tier-0 machines. Voor informatie over de beschikbare PRACE bronnen voor rekenkracht kunt u een bezoek aan http://www.prace-ri.eu/PRACE-Resources .
Succesvolle ontwikkelingen bij World Port Hackaton → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130918-13-11-4.html
Tijdens de Wereld Haven Dagen is op zaterdag 7 september 2013 de eerste World Port Hackaton gehouden. Een hackaton is een 'marathon voor hackers', softwareontwikkelaars die nieuwe ideeen bedenken en verwerken in een bepaald tijdsbestek. De Hackaton werd georganiseerd door het Havenbedrijf in samenwerking met Hogeschool Rotterdam - het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie en de kenniscentra Creating 010 en Mainport Innovation - en Rotterdam Open Data. Voor de Hackaton was real-time data van de scheepvaart beschikbaar, evenals specifieke milieu- en geo-data.
De toekomst is aan MultiClouds → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130918-9-31-56.html
Dana Petcu van de West Universiteit van Timisoara in Roemenie is een expert in Cloud computing, vooral als het gaat om complexe clouds en MultiClouds. Na haar presentatie tijdens de Cloud Summerschool 2013 in Almere, had Primeur Magazine de kans om met Dana Petcu te praten in een video-interview. Het belangrijkste onderwerp van het interview is MultiClouds. Dit is waar een suer, met behulp van een broker of een andere instantie toegang krijgt tot meerdere clouds tegelijkertijd. Onderzoekers zijn al bezig met dit onderwerp sinds het begin van Cloud computing, omdat ze beseften dat op een gegeven moment in de tijd het gebruik van meerdere clouds onvermijdelijk zou worden. De industrie begon interesse te tonen in 2010.
White Paper e-IRG 2013 gepubliceerd: Europa heeft behoefte aan een e-Infrastructuur landschap → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130919-11-40-17.html
Eerder heeft de 2012 e-IRG roadmap een visie geschetst voor de toekomst van e-infrastructuren in Europa. Nu heeft de e-IRG zijn 2013 White Paper gepubliceerd, die de discussie een stap verder brengt en concrete vervolgstappen voorstelt. Om aan de uitdagingen van de uitvoering van de 2020-strategie te voldoen, heeft Europa behoefte aan een "e Infrastructuur Service" voor kennis, wetenschap en innovatie. Deze moet open en toegankelijk zijn, en voortdurend aangepast worden aan de veranderende eisen van het onderzoek en nieuwe technologische mogelijkheden.
Universiteit van Amsterdam test als eerste 100Gbit/s op SURFnet7 ⇒ http://www.surfnet.nl/nl/Hybride_netwerk/surfnet7/Pages/Default.aspx Sinds maandag 26 augustus 2013 is de eerste 100Gbit/s-verbinding op het nieuwe SURFnet7-netwerk operationeel. De Universiteit van Amsterdam heeft de eerste tests uitgevoerd met een 100Gbit/-aansluiting. In de komende tijd zullen meer instellingen, voornamelijk universiteiten, eenzelfde stap zetten. SURFnet gebruikt voor deze 100Gbit/s-verbinding de nieuwe Ciena 5410 Carrier Ethernet apparatuur. De UvA handelt het verkeer af via haar nieuwe core-netwerk gebaseerd op Juniper MX960 apparatuur. Als alle tests met de door Juniper ter beschikking gestelde 100Gbit/s kaart succesvol zijn afgerond, zal de UvA overgaan tot aanschaf van deze kaart. Hiermee zal de UvA dan een permanente 100Gbit/s-aansluiting op het SURFnet7-netwerk afnemen. De nieuwe hardware in het SURFnet-netwerk die deze snelheden mogelijk maakt, wordt de komende maanden verder in het land uitgerold. Zo zullen binnenkort ook in Groningen en Enschede de hogere aansluitsnelheden beschikbaar komen. Het SURFnet7-netwerk maakt het ook mogelijk om meerdere netwerkdiensten (zoals lichtpaden) te consolideren op 1 poort. Dit gaat via de zogeheten Multi Service Poort (MSP). Een MSP zorgt voor een efficienter gebruik van apparatuur. Bovendien wordt het eenvoudiger en sneller om nieuwe verbindingen op te zetten.
Licht op twintig jaar oud raadsel → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130906-13-9-55.html Groningse wetenschappers hebben een verklaring gevonden voor een raadsel dat de natuurkundige gemeenschap al sinds 1995 bezighoudt. In het wetenschappelijke tijdschrift /Nature/van donderdag 28 augustus 2013 (Advance Online Publication) verklaren zij waarom elektronen minder soepel dan verwacht door zeer kleine draadjes - zogeheten kwantum punt contacten - heen gaan. De bevindingen van de groep van prof. dr. ir. C.H. (Caspar) van der Wal van het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevolgen voor elektronica op nanoschaal: "We hebben daar tot nu toe te naief over gedacht. Het raadsel doet zich voor in nanodraadjes die zo'n honderd atomen breed zijn. Al in 1988 ontdekte de Nederlandse natuurkundige Bart van Wees, tegenwoordig hoogleraar aan het Zernike-instituut, een opvallend effect in dit soort draadjes. Wanneer hij ze breder maakte, nam de stroom niet evenredig toe, maar in sprongetjes. Dat bleek te verklaren door kwantumeffecten die optreden in de draadjes. Er is een formule die precies beschrijft hoe die stapjes verlopen, aldus Caspar van der Wal.
Goed beheer van onderzoeksdata mogelijk met plannen voor datamanagement → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130903-8-26-51.html Onderzoekers hebben ervaring opgedaan met het maken van een datamanagementplan (DMP) voor goed beheer van hun onderzoeksgegevens. Samen met onderzoeksondersteuners en SURF hebben zij plannen gemaakt die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. Steeds meer financiers eisen een DMP bij een subsidieaanvraag. De datamanagementplannen (DMP's) zijn opgesteld door onderzoeksgroepen van vier universiteiten, een hogeschool en een onderzoeksinstituut. Onlangs hebben drie instellingen hun DMP opgeleverd en beschikbaar gesteld als voorbeeld. Twee van deze datamanagementplannen (DMP's) zijn een template voor het verzamelen van de wensen van onderzoekers voor het beheren van hun data. Het derde DMP is een voorbeeld van de beschrijvingen volgens de standaard van de gebruikte database. In oktober 2013 volgen nog andere voorbeelden van DMP's.
Sensor Cloud network - een nieuwe infrastructuur voor slimme toepassingen → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130918-9-11-8.html
Sensor Clouds zijn een nieuw concept dat in volle ontwikkeling is. Verschillende sensoren in een geografisch gebied kunnen worden gecombineerd tot een sensor Cloud om gedetailleerde informatie te geven en om specifieke diensten te verlenen. Primeur Magazine had de gelegenheid om in een video-interview te praten met Antonio Puliafito van de Universiteit van Messina, na zijn presentatie over de Sensor Clouds tijdens de Cloud Summerschool 2013 in Almere. Antonio Puliafito is hoogleraar Computer Engineering aan de Universiteit van Messina, Italie. Zijn interesse gaat onder meer uit naar parallelle en gedistribueerde systemen, netwerken, draadloze verbindingen, Grid en Cloud computing. Hij is betrokken bij het onderzoek naar geavanceerde analytische modelleringstechnieken.
Water smeert nanomachines → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130903-10-5-10.html Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben ontdekt dat kleine moleculaire machines veel sneller bewegen als je 'smeermiddel' toevoegt aan hun omgeving. Tot verrassing van promovendus Matthijs Panman en zijn collega's blijkt water verreweg het beste te smeren. Het onderzoek staat in /Nature Chemistry/. Het onderzoek, gefinancierd door de Stichting FOM, was er op gericht de bewegingssnelheid te bepalen van twee nanomachines: een moleculair wiel en een door licht aangedreven moleculaire motor. Beide machines bestaan uit slechts 1 molecuul (opgebouwd uit enkele tientallen atomen) en zijn ongeveer 1 nanometer groot (een miljardste meter). De onderzoekers bestudeerden de moleculaire machines bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) met geavanceerde fysische technieken, zoals kernspinresonantie en ultrasnelle lasers.
Bescheidenheid loont in complexe systemen → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130918-8-58-3.html Bij complexe systemen sturen de bescheiden verbonden knooppunten de dynamica en evolutie van het gehele systeem. Dit ontdekten wetenschappers van het Instituut voor Informatica van de UvA met hun nieuwe manier om de dynamica van complexe systemen te bestuderen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift/Journal of the Royal Society Interface/. Met informatie-theoretische modellen en gebruikmakend van een stukje natuurkunde uit 1920 konden de onderzoekers meten hoe de informatie-inhoud van elk onderdeel van een complex netwerk weglekt in het gehele systeem. Uitgebreide computersimulaties en wiskundige analyses lieten vervolgens zien dat de informatie van de meest verbonden (goed benetwerkte) knooppunten nauwelijks het geheel beinvloedt. Het blijken juist de bescheiden verbonden knooppunten te zijn die de dynamica en evolutie van het gehele systeem sturen.
Oracle lanceert clouddatabase 12c in Nederland → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130919-13-14-32.html Oracle heeft zijn nieuwe databaseversie 12c voor de Nederlandse markt beschikbaar gesteld. De lancering vond plaats tijdens de Oracle Technology Day op 12 september in 't Spant in Bussum onder het motto 'Plug into the cloud with Oracle Database 12c'. Deze database is geheel ingericht op het gebruik in publieke en private cloudomgevingen. Volgens Oracle is Database 12c als eerste uitgerust met een multitenant-architectuur waarmee meerdere databases in de cloud als ware het 1 database beheerd kunnen worden. In vergelijking met Oracle 11g kent deze containerdatabase zo'n vijfhonderd extra functies, waaronder een geavanceerde compressietechniek voor 'koude data'. Volgens Oracle brengt Database 12c de kosten voor database-opslag en -beheer fors omlaag. De introductie in Nederland volgt op die in de Verenigde Staten in juli. Oracle 12c moet vooral IT-beheer en de CFO gelukkig maken. De onderliggende technologie maakt het mogelijk 5 tot 6 maal zo veel databases per fysieke server onder te brengen. Daarmee kunnen organisaties dus flink besparen op hun hardwarekosten.
Astronoom Michael Garrett wint IBM Faculty Award → http://genias.biz/vmp/articles/nieuwsbrief/RE-20130918-17-50-2.html Prof.dr. Michael Garrett, directeur van onderzoeksinstituut ASTRON en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, heeft de IBM 2013 Big Data and Analytics Faculty Award ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks door IBM uitgereikt ter bevordering van de wetenschap en de samenwerking tussen IBM en topwetenschappers. Garrett heeft de prijs gewonnen voor zijn onderzoek aan de Universiteit Leiden naar algoritmes die gebruikt worden om buitenaardse intelligente levensvormen te kunnen ontdekken. Michael Garrett is sinds 2007 directeur van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, welke behoort tot de wereldtop van de radioastronomie. Het instituut heeft in samenwerking met verschillende partners de grootste radiotelescoop ter wereld ontwikkeld: het LOFAR netwerk, met haar centrum in Noord Nederland en antennes in veel Europese landen. ASTRON speelt eveneens een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Square Kilometre Array (SKA), een nieuwe generatie radiotelescoop, die in Zuid-Afrika en Australie zal worden gebouwd.
Europese Commissie lanceert Call for Proposals 'FP7-INFRASTRUCTURES-2013-2' ⇒ http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/call_FP7?callIdentifier=FP7-INFRASTRUCTURES-2013-2&specificProgram=CAPACITIES#wlp_call_FP7
De Europese Commissie heeft een oproep tot het indienen van voorstellen met als titel 'FP7-INFRASTRUCTURES-2013-2' gepubliceerd. Onderzoeksinfrastructuren helpen bij de structurering van de wetenschappelijke gemeenschap en spelen een belangrijke rol in de opbouw van een efficiente en innovatieve onderzoeksomgeving. In het geval van eScience zorgen ze voor het aanpakken van wetenschappelijke en mondiale uitdagingen die van een enorme complexiteit en omvang getuigen. Algemeen betiteld als e-infrastructuren, vormen deze ICT-gebaseerde omgevingen een enorme ondersteuning voor onderzoekers door hen de toegang te verlenen tot faciliteiten en resources, ongeacht waar deze gehuisvest zijn. Deze nieuwe oproep tot het indienen van voorstellen heeft tot doel acties te ondersteunen op het gebied van ontwikkelingsbeleid voor e-infrastructuren, waaronder de internationale samenwerking. Het budget van de call bedraagt 2,5 miljoen euro.
Wetenschap en industrie slaan de handen in elkaar: Eerste vergadering van het PRACE Industriele Raadgevende Comite ⇒ http://www.prace-ri.eu/IAC-1st-Meeting
Op 3 september jongstleden kwam het nieuw gevormde PRACE Industriele Raadgevende Comite (IAC) voor het eerst bijeen op het PRACE hoofdkwartier in in Brussel. Dit nieuwe PRACE orgaan werd gevormd na het besluit van de PRACE Raad in oktober 2012, om strategische input te verzamelen van de top executives uit de industrie, die in staat zijn om PRACE te adviseren over de te volgen richting die het meest aangewezen is om te beantwoorden aan de industriele behoeften en die adequate toegangsmodellen kunnen identificeren. De algemene doelstelling van het IAC is om het gebruik van HPC en geavanceerde numerieke simulatie in de industrie te stimuleren. Het IAC telt 12 zetels: 11 volwaardige leden uit verschillende industriele sectoren en een waarnemer van ETP4HPC. Tijdens de eerste vergadering, werd de heer Jurgen Kohler, hoofd van de NVH CAE en Vehicle Concepts bij Daimler AG, verkozen tot voorzitter, terwijl de heer Anders Rhod Gregersen, Senior Specialist bij Vestas Wind Systems, de positie aangeboden kreeg van vice-voorzitter.
*© Nieuwsbrief*